Ετσι σταματούν την κλιματική αλλαγή τα φυτά -Νέα διεθνής έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο

Τα φυτά και τα δέντρα αποτελούν ισχυρό σύμμαχο ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πρόσφατη διεθνής έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η φύση «φρενάρει» την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάουλι Παασόνεν του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Φινλανδία, μελέτησαν επί ένα χρόνο δεδομένα από 11 τοποθεσίες στη Γη και διαπίστωσαν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης, τόσο τα φυτά του πλανήτη μας απελευθερώνουν αέρια και βοηθούν στο να σχηματίζονται σύννεφα στον ουρανό, αναχαιτίζοντας έτσι την ηλιακή ακτινοβολία.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και των πτητικών οργανικών ουσιών που εκλύουν τα φυτά και συνέκριναν τα στοιχεία με τις κατά τόπους θερμοκρασίες.

Ηταν ήδη γνωστό ότι στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας τα σωματίδια και τα αέρια αναμιγνύονται αποτελεσματικά δρώντας σαν ασπίδα κατά της υπερθέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται συνήθως από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ωστόσο η πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι στη διαδικασία αυτή συμβάλουν και τα βιογενή αερολύματα, δηλαδή τα αέρια και τα σωματίδια που εκλύονται από τα φυτά.

Τα αέρια αυτά, βγαίνοντας στην ατμόσφαιρα δημιουργούν σωματίδια, που σταδιακά μεγαλώνουν σε μέγεθος, αποτελώντας τελικά τη βάση για το σχηματισμό των σταγονιδίων των σύννεφων.

Τώρα οι επιστήμονες ερευνούν μία πιθανή μελλοντική ελεγχόμενη απελευθέρωση οργανικών πτητικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, ώστε να σταματήσει τεχνητά η άνοδος της θερμοκρασίας.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ