fbpx Εκθεση ΔΝΤ: Αποτύχατε σε φοροδιαφυγή, Δημόσιο και κλειστά επαγγέλματα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ

Εκθεση ΔΝΤ: Αποτύχατε σε φοροδιαφυγή, Δημόσιο και κλειστά επαγγέλματα

Εκθεση ΔΝΤ: Αποτύχατε σε φοροδιαφυγή, Δημόσιο και κλειστά επαγγέλματα
06|05|2013 | 17:00

Γενικά εύσημα για τη μέχρι τώρα δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και τρεις κίτρινες κάρτες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιέχει η αποτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με βάση την τελευταία αξιολόγηση.

Η διαβόητη ελληνική φοροδιαφυγή

Η αναφορά του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας κάνει λόγο για ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που, όπως γράφει, έχει οδηγήσει την προσαρμογή να επιτυγχάνεται αφενός μέσω της υφεσιακής οδού και αφετέρου με ανόμοια κατανεμημένα τα βάρη της.

Χαρακτηρίζει «διαβόητη» την ελληνική φοροδιαφυγή και σημειώνει ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην αντιμετώπισή της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι απλά δεν πληρώνουν δίκαια το μερίδιό τους, γεγονός που έχει οδηγήσει (σ.σ: το πρόγραμμα) να βασίζεται υπερβολικά σε οριζόντες περικοπές δαπανών και στην επιβολή υψηλότερων φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα κλειστά επαγγέλματα κρατούν ψηλά τις τιμές
Διαπιστώνει επίσης πως «παρότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει αξιοσημείωτη πτώση των ονομαστικών μισθών, αυτό σε περιορισμένο και μόνο βαθμό έχει οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές, εξαιτίας της αποτυχίας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και γενικότερα να ανοίξει ο ανταγωνισμός. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που τόσο μεγάλο βάρος έχει μέχρι στιγμής πέσει σε μισθωτούς και συνταξιούχους».

Ταμπού οι απολύσεις
Χαρακτηρίζει τέλος διασωθέν το Δημόσιο από το κόστος της προσαρμογής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλο το βάρος της κρίσης το σήκωσε ο ιδιωτικός τομέας:

«Αν και η επανισορρόπηση της οικονομίας έχει αιτιακά συσχετισθεί με μεγάλη άνοδο της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος τομέας έχει διασωθεί, λόγω ενός ταμπού στις απολύσεις».

Θετική έκθεση για πρώτη φορά μετά το Μνημόνιο

Παρά τις κίτρινες κάρτες, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρώτη φορά περιγράφει με θετικά σχόλια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση υπάρχουν θετικά σχόλια για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η έκθεση αυτή έρχεται μετά τα εύσημα που απέδωσε η τρόικα στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας, όχι μόνον για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και για την αποφασιστική αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Η έκθεση παραδόθηκε από τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη Μεγάλη Εβδομάδα, και γίνεται θετική αναφορά για τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως:

  • η σύσταση ειδικής υπηρεσίας για τον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου,
  • η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων,
  • η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,
  • η καλή πορεία στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και
  • η νέα διοικητική διαδικασία για την επίλυση των υποθέσεων εκείνων όπου οι φορολογούμενοι αμφισβητούν τις οφειλές τους, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου.
ΣΧΟΛΙΑ