Στο εδώλιο οι Γερμανοί νεοναζιστές για τη δολοφονία του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και 9 Τούρκων - iefimerida.gr

Στο εδώλιο οι Γερμανοί νεοναζιστές για τη δολοφονία του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και 9 Τούρκων

Στο εδώλιο οι Γερμανοί νεοναζιστές για τη δολοφονία του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 14 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη για την ακροδεξιά νεοναζιστική οργάνωση NSU, μέλη της οποίας φέρονται να δολοφόνησαν οκτώ Τούρκους και έναν Ελληνα, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη,το 2005. Η εκδίκαση της υπόθεσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα αναβλήθηκε καθώς η υπεράσπιση ζήτησε την απομάκρυνση ενός εκ των δικαστών.

Οι ακροαματικές διαδικασίες που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη αναβλήθηκαν, ενώ δικαστήριο θα εξετάσει τα αιτήματα αναβολής, για μεροληψία, που κατέθεσαν οι τρεις συνήγοροι της Μπεάτε Τσέπε, βασικής κατηγορουμένης στη δίκη αυτή, η οποία δικάζεται για συνέργεια στο φόνο δέκα ανθρώπων, 8 Τούρκων, ενός Ελληνα και μιας γερμανίδας αστυνομικού την περίοδο 2000-2007.

Οι συνήγοροι της Τσέπε κατηγορούν κυρίως τον πρόεδρο του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ για μεροληψία.

Η αναβολή αυτή αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο μια ήδη μακρά διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί για δυο χρόνια, σύμφωνα με ορισμένες δφικαστικές πηγές.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται η Μπεάτε Τσέπε, βοηθός των Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ οι οποίοι συνελήφθησαν το 2011 αλλά μετά από λίγο αυτοκτόνησαν.

Επί 13 χρόνια οι δύο βασικοί δράστες, με τη βοήθεια της Μπεάτε Τσέπε και με ψεύτικες ταυτότητες που προμηθεύτηκαν από συνεργάτες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, δολοφόνησαν 10 ανθρώπους με ρατσιστικά κίνητρα, έβαλαν βόμβες και λήστεψαν τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς δράσης της ρατσιστικής δολοφονικής οργάνωσης οι ανακριτικές αρχές δεν σκέφθηκαν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που διέθεταν από τους μυστικούς πράκτορες.

Αντίθετα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη των θυμάτων με υποψίες για την ηθική τους ακεραιότητα, γεγονός που πονά ιδιαίτερα τους συγγενείς των θυμάτων.

«Το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει του πολίτες του από την ακροδεξιά βία» υποστηρίζει ο Μεχμέντ Νταμιγκύλερ, δικηγόρος στο Βερολίνο, που εκπροσωπεί δύο οικογένειες Τούρκων θυμάτων. «Μένει μια πικρή γεύση, όταν γίνονται λάθη ακόμη και σε θέματα που αφορούν στον τύπο». Οι πελάτισσές του θα είναι παρούσες τη Δευτέρα, στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Θέλουν να δουν με τα μάτια τους, ότι δεν πρόκειται για μαύρη τρύπα, ότι δράστες είναι φτιαγμένοι από κρέας και αίμα, να καταλάβουν τι έγινε τότε και γιατί η τύχη ήταν τόσο σκληρή με την οικογένειά τους. Θέλουν δικαιοσύνη, θέλουν να δουν τους δράστες να ζητούν συγγνώμη και επιτέλους να μάθουν ποιοι ήταν οι μυστικοί πληροφοριοδότες και ποιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών», προσθέτει.

Η δίκη σε νούμερα, (από τη Deutsche Welle):

  • 5 δικαστές υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Γκετλς, και 3 αναπληρωματικών σε περίπτωση κωλύματος
  • 5 κατηγορούμενοι
  • 11 συνήγοροι υπεράσπισης
  • 22 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών ψυχίατροι και ιατροδικαστές
  • 77 πολιτικοί ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούν 53 δικηγόροι
  • 80 δικάσιμες ανά τρεις κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2014. Ήδη το δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.
  • 250 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για τα ΜΜΕ
  • 488 σελίδες περιλαμβάνει το κατηγορητήριο
  • 606 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν
  • 280.000 σελίδες περιλαμβάνουν οι 600
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ