Ζητούνται 5.000 λίρες για να «σωθεί» το ντιβάνι του Φρόιντ - iefimerida.gr

Ζητούνται 5.000 λίρες για να «σωθεί» το ντιβάνι του Φρόιντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θεωρείται ίσως το πιο διάσημο έπιπλο στον κόσμο. Το ντιβάνι από το ιατρείο του Σίγκμουντ Φρόιντ, το οποίο για να «σωθεί» απαιτούνται 5.000 λίρες.

Έχοντας «φιλοξενήσει» όνειρα, φοβίες, τραύματα, το ντιβάνι στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο οι ασθενείς του «πατέρα» της ψυχανάλυσης έχει άμεση ανάγκη από εργασίες αποκατάστασης. Για αυτό το Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 5.000 λιρών την ημέρα κατά την οποία ο μεγάλος νευρολόγος-ψυχαναλυτής είδε το φως της ζωής, πριν από 157 χρόνια.

Περίπου αυτή εκτιμάται ότι είναι και η «ηλικία» του ντιβανιού το οποίο είχε χαρίσει στον Φρόιντ μία εύπορη ασθενής του το 1890. Το έπιπλο ταξίδεψε μαζί του στο Λονδίνο, όταν η άνοδος των Ναζί τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Βιέννη μαζί με την οικογένειά του το 1938. Και βρίσκεται ακόμη στο ιατρείο του, στο κτίριο που ήταν το τελευταίο του σπίτι, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο στη μνήμη του.

Ο Φρόιντ πέθανε το 1939, αλλά η κόρη του Άννα – η οποία ακολούθησε τα βήματά του - διατήρησε την βιβλιοθήκη και το ιατρείο του άθικτα έως το θάνατό της, το 1952.

Ο διευθυντής του μουσείου, Ντον Κεμπ, ελπίζει πως κάποια εταιρεία που ίσως να δραστηριοποιείται στο χώρο της διακόσμησης θα ανταποκριθεί στο αίτημα για την αποκατάσταση του ντιβανιού, το οποίο θεωρείται τόσο πολύτιμο ώστε δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το κτίριο όπου βρίσκεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ