Πωλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ - Ικανοποίηση αλλά και πόλεμος αντιδράσεων - iefimerida.gr

Πωλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ - Ικανοποίηση αλλά και πόλεμος αντιδράσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά για τον ΟΠΑΠ που κατέθεσε τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου η Emma Delta, το τσέχικο fund με τη συμμετοχή Μελισσανίδη, το οποίο ανέβασε το προσφερόμενο τίμημα στα 652 εκατ. ευρώ, από 622 εκατ. που ήταν η αρχική προσφορά.

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για «υποδειγματικό διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια». «Πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο», λέει ο υπ. Οικονομικών. «Μείζον σκάνδαλο και διαγωνισμός παρωδία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε την αποκρατικοποίηση.

Επικεφαλής του νεοσύστατου fund Emma Delta, το οποίο συστάθηκε ειδικά για να αγοράσει τον ΟΠΑΠ, είναι ο 42χρονος Γίρι Σμετς από την Τσεχία.

Στην Emma Delta συμμετέχει ο Γιώργος Μελισσανίδης, υιός του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean, ενώ στο σχήμα έχουν εισέλθει ο Δημήτρης Κοπελούζος και μια θυγατρική της ιταλικής Lottomatica, συνδράμοντας οικονομικά.

Η συμφωνία αφορά την πώληση του 33% του Οργανισμού

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ -εάν συνυπολογισθούν τα μερίσματα χρήσης 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το δημόσιο- και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του Οργανισμού για τη χρήση 2013. Το ΤΑΙΠΕΔ, έκανε λόγο για «έναν καθ' όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια».

H σύμβαση θα πρέπει τώρα να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κυρωθεί από τη Βουλή και την αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Για την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη χώρα μας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Υποστήριξε ότι τα οφέλη για το Δημόσιο είναι πολλαπλά, καθώς αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και εξασφαλίζονται έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν ετησίως στο δημόσιο ταμείο.

Διαμήνυσε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα για την επίσπευση εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τι δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Για μείζον σκάνδαλο, ξεπούλημα του ΟΠΑΠ και διαγωνισμό παρωδία» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει, ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε «ημέτερους».

«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονική πολιτική», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει ως εξής: «H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως «αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα. Ομως το ερώτημα παραμένει: Γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; Ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;».

Αρνητική αντίδραση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών και καλεί τον λαό να αντιταχθεί δυναμικά.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά και οι συμπράξεις αυτών με άλλους επενδυτές της δήθεν «υγιούς επιχειρηματικότητας», για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα και να μειώσουν την ανεργία, αλλά οδηγούν σε νέες τραγικές συνέπειες τα λαϊκά στρώματα» τονίζει, στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

«Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθ' όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια.

Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. € (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. €.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. € και αποτελείται από τα 652 εκ. € πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. €, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. € στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους».

Τα ξένα ΜΜΕ μιλούν για την «πρώτη αξιοσημείωτη πώληση»

«Η Emma Delta επανέρχεται» και μετά την ανανεωμένη προσφορά «η Ελλάδα πουλά τον ΟΠΑΠ». Με αυτά τα σχόλια, τα ξένα μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, δηλαδή την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta.

Κάνουν λόγο για την «πρώτη αξιοσημείωτη πώληση» στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα και για την πρώτη «επιτυχία της Ελλάδας σε όσα έχουν απαιτηθεί από τους δανειστές».

To Reuters μετέδωσε την είδηση ως έκτακτη σχολιάζοντας ότι «μετά την απαίτηση της Αθήνας», η Emma Delta αν και «μοναδικός διεκδικητής», ανέβασε την προσφορά της.

«Η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή τις ιδιωτικοποιήσεις» σχολιάζει η αμερικανική Wall Street Journal. Η εφημερίδα σχολιάζει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι πρόκειται για την "πρώτη αξιοσημείωτη πώληση" στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα και πως "το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει επί μακρόν".

«Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας δέχεται την ανανεωμένη προσφορά της Emma Delta» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. «To fund αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση» όταν της ζητήθηκε υψηλότερη προσφορά, αναφέρει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων.

«Η Ελλάδα πουλά το 33% του ΟΠΑΠ», γράφει το βρετανικό BBC. Χαρακτηρίζει δε τη συμφωνία «πολύ καθυστερημένη» ενώ παραθέτει τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η «ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ