Τζούντι Κλαρκ, η υπερασπίστρια των «τεράτων» που ανέλαβε να σώσει τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ από τη θανατική ποινή - iefimerida.gr

Τζούντι Κλαρκ, η υπερασπίστρια των «τεράτων» που ανέλαβε να σώσει τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ από τη θανατική ποινή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εύκολο να αντιμετωπίζεις ως τέρατα ανθρώπους που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Η δυσκολία είναι στο να διακρίνεις τον άνθρωπο μέσα σε ένα τέρας. Αποστολή που στις ΗΠΑ αναλαμβάνει συνήθως η δικηγόρος Τζούντι Κλαρκ. Η συνήγορος του Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Η πιο χαμηλών τόνων μεγαλοδικηγόρος της χώρας.

Η 60χρονη αναλαμβάνει να υπερασπιστεί εκείνους με τους οποίους κανείς δεν θέλει να συνδέει επαγγελματικά το όνομά του. Είναι μια στάση ζωής. Ακόμα και το σκυλί που έχει επιλέξει, ο Τζακ, είναι τυφλό και κουφό. Στο πελατολόγιό της Κλαρκ συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της Αμερικής. Ο «unabomber» Τεντ Καζίνσκι, ο διαταραγμένος δολοφόνος Τζάρεντ Λάουχνερ, η παιδοκτόνος Σούζαν Σμιθ, ο εξτρεμιστής της Αλ Κάιντα Ζαχαρίας Μουσαουί και ο βομβιστής κλινικής εκτρώσεων Ερικ Ράντολφ. Οι τρεις πρώτοι γλίτωσαν την θανατική ποινή χάρη στην υπερασπιστική γραμμή της Κλαρκ που τώρα θέλει να σώσει και τον 19χρονο Τσετσένο βομβιστή της Βοστώνης.

«Εκτός ότι είναι μια καταπληκτική δικηγόρος με άριστες γνώσεις του νόμου και την ικανότητα να πείθει τους ενόρκους, το πιο εντυπωσιακό προσόν της Τζούντι είναι να επικοινωνεί και να κατανοεί άτομα που όλος ο κόσμος απεχθάνεται», δήλωσε η φίλη της και συνήγορος υπεράσπισης Λόρι Σανκς.

Το έργο της στην υπόθεση Τσαρνάεφ δεν θα είναι εύκολο, αφού δεν μπορεί να επικαλεστεί θέμα ψυχικής διαταραχής , όπως στις περιπτώσεις Λάουχνερ, Καζίνσκι, αφού ο Τζοχάρ λειτουργούσε κάτω από τις εντολές του αδερφού του. Γι αυτό και η Κλαρκ θα προσπαθήσει να αποφύγει τη δίκη και θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί ομολογία.

Από εκεί και πέρα, η 60χρονη δικηγόρος θα προσπαθήσει κάτι για το οποίο διακρίνεται. Να ανακαλύψει τις λεπτομέρειες στις οποίες κανένας δεν έδωσε σημασία κι όμως, μπορούν να βοηθήσουν τον πελάτη της. «Θα την παρομοίαζα με τον Σέρλοκ Χολμς που εντοπίζει φαινομενικά ασήμαντες αποδείξεις κι άμεσα αναγνωρίζει την αξία τους στην υπόθεση», έχει πει για την Κλαρκ ο συνεργάτης της στην υπόθεση Λάουχνερ.

Η ίδια επισημαίνει πως «από μικρή ήθελα να γίνω είτε εισαγγελέας στο Ανώτατο δικαστήριο είτε ο Πέρι Μέισον (σ.σ. χαρακτήρας συνήγορου υπεράσπισης σε τηλεοπτική σειρά)». Η Τζούντι μεγάλωσε, παντρεύτηκε τον Τόμας «Σπίντι» Ράιτ με τον οποίο μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο κι έγιναν ένα αχτύπητο δίδυμο συνηγόρων υπεράσπισης.

Η μαχητικότητα είναι στο αίμα της 60χρονης δικηγόρου. Η μητέρα της πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του πρώην φίλου του συζύγου της και γερουσιαστή Τζέσε Χελμς όταν εκείνος αρνήθηκε να βοηθήσει την οικογένεια Κλαρκ για το θάνατο του αδερφού της Τζούντι, του Μαρκ από AIDS. «Εύχομαι να μην είχε παίξει ρώσικη ρουλέτα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Δεν υπάρχει διαφυγή από την πραγματικότητα», ήταν η απάντηση του γερουσιαστή που οδήγησε την μητέρα της Τζούντι να σχηματίσει την οργάνωση «Μητέρες κατά του Τζέσε στο Κονγκρέσο».

Εκείνη την εποχή, πριν σχεδόν 20 χρόνια, η Τζούντι δέχτηκε να συμμετάσχει στην υπεράσπιση της Σούζαν Σμιθ, η οποία αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή επειδή είχε πνίξει τα δύο ανήλικα παιδιά της. Στο δικαστήριο η Κλαρκ επεσήμανε πως η Σμιθ είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατριό της όταν ήταν μικρή, είχε δει τον πατέρα της να αυτοκτονεί, είχε αποπειραθεί η ίδια να αυτοκτονήσει, έπασχε από κατάθλιψη και το συναίσθημα της αποτυχίας και τελικά πέτυχε να μετατρέψει την ποινή της σε ισόβια.

Η ικανότητά της επιβεβαιώθηκε σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις, έτσι όταν το πολιτειακό γραφείο υπεράσπισης έψαχνε συνήγορο για τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ στράφηκε στην Κλάρκ κι εκείνη δέχτηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ