Κασουλίδης: Ναι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αφού όμως ξεπεραστεί η κρίση στην Κύπρο - iefimerida.gr

Κασουλίδης: Ναι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αφού όμως ξεπεραστεί η κρίση στην Κύπρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προέχει η έξοδος από την οικονομική κρίση και ακολουθεί η επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Spiegel ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαρακτήρισε τις πιέσεις της Τουρκίας για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ως μία προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης, ενώ επεσήμανε πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει, αλλά με μεγάλη προσοχή.

«Είναι μία προσπάθεια εκμετάλλευσης της αδύναμης οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα προσεγγίζει τους όρους της Τουρκίας. Όμως δεν μπορούμε να πραγματευτούμε αυτό το ζήτημα προτού αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα των Ελληνοκυπρίων. Αυτά απαιτούν την απόλυτη προσοχή της κυβέρνησής μας και η Τουρκία θα έπρεπε να είχε δείξει μεγαλύτερη κατανόηση για την κατάστασή μας πριν ζητήσει την επανέναρξη των συζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν φόβοι για νέα αποτυχία, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004 από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, επεσήμανε πως ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει τότε το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ, παρά τις διαφωνίες. « Το σχέδιο Ανάν τελείωσε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά. Καμία κυβέρνηση στην Κύπρο δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία σε αυτό το θέμα χωρίς να έχει τον κόσμο στο πλευρό της. Οπότε είμαστε υπέρ των συζητήσεων, αλλά πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε πως θα πρέπει να εξακριβωθεί γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες μέθοδοι των διαπραγματεύσεων και επεσήμανε πως ένας από τους λόγους αφορά την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτές. «Όλοι υποκρίνονται ότι πρόκειται για ζήτημα ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Όμως είναι προφανές ότι οι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Οπότε πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να εμπλέξουμε την Τουρκία σε αυτές τις προσπάθειες. Εννοείται πως επίσημα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, αλλά πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε στην Τουρκία και να την ακούσουμε».

Επιπλέον ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως είναι «κλειδί» για τις διαπραγματεύσεις το καλό κλίμα. «Αν η Τουρκία άρει την ένστασή της για την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, τότε προσφερόμαστε να άρουμε την ένστασή μας για τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό άμυνας. Επίσης είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στο τραπέζι συγκεκριμένα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις ένταξης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέχρι τώρα μπλοκάραμε», εξήγησε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ