Zακ Μπραφ, ο άνθρωπος που βρήκε τον τρόπο να μαζέψει 2 εκατ. δολάρια στο ίντερνετ για να κάνει ταινία - iefimerida.gr

Zακ Μπραφ, ο άνθρωπος που βρήκε τον τρόπο να μαζέψει 2 εκατ. δολάρια στο ίντερνετ για να κάνει ταινία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και μερικά χρόνια ανθεί το crowfunding -δηλαδή η χρηματοδότηση ενός πρότζεκτ από εισφορές και δωρεές του κοινού. Σύμφωνα με το Crowdsourcing.org σχεδόν 1,12 δισ. ευρώ μαζεύτηκαν το 2012 σε διάφορα σάιτ που υπάρχουν στο ίντερνετ.

Τα χρήματα συγκεντρώνονται για διάφορους σκοπούς και στόχους κυρίως στην υγεία, στο περιβάλλον, τη δημοσιογραφία, την επιστήμη και κυρίως τον πολιτισμό.

Ο κινηματογράφος ειδικά στρέφεται όλο και περισσότερο προς αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης. Αυτή η κουλτούρα δωρεάς είναι έντονα αναπτυγμένη στις ΗΠΑ και επικεφαλής βρίσκεται η πλατφόρμα-σάιτ KickStarter. Ξεκίνησε το 2009 και μέσω αυτής 3,9 εκατ. άτομα συγκέντρωσαν πάνω από 588 εκατ. δολάρια, χρηματοδοτώντας έτσι 40.000 πρότζεκτ, όπως αναφέρει το ομώνυμο σάιτ. Τον περασμένο Μάρτιο η ταινία Veronica Mars του Ρομπ Τόμας συγκέντρωσε 2,5 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες.

Αυτή τη φορά πρόκειται για μια ταινία μεγάλου μήκους που ο Ζακ Μπραφ θέλει να χρηματοδοτήσει (Wish I was Here) και ζήτησε μέσω του σάιτ 2 εκατ. δολάρια. Σε 5 ημέρες κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα, αφού μάζεψε 31.000 χορηγούς.

Η ταινία θα βγει τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα εμφανιστεί στο Sundance Film Festival. Οι χορηγοί θα έχουν ανταλλάγματα ανάλογα με το τι χρήματα κατέθεσαν: από είδη (μπλουζάκια, πόστερ με αφιέρωση κλπ), θέσεις στο σινεμά, δυνατότητα παρουσίας στο γύρισμα της ταινίας που θα γίνει τον Αύγουστο στο Λος Αντζελες ή για κάποιον που δώρισε 10.000 δολάρια να συμμετέχει στην ταινία και να γίνει σταρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ