Σαμαράς on tour - Αζερμπαϊτζάν και Κίνα πάει ο πρωθυπουργός - iefimerida.gr

Σαμαράς on tour - Αζερμπαϊτζάν και Κίνα πάει ο πρωθυπουργός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να επισκεφτεί το προσεχές διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ημερομηνία του ταξιδιού, που προγραμμάτισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν, δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αφού πρέπει πρώτα να βρεθεί ημερομηνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, επίσης, 14 με 18 Μαΐου έχει προγραμματίσει πολιτικό ταξίδι στην Κίνα και το ερώτημα είναι να θα μεταβεί στο Μπακού πριν ή μετά την οριστική επιλογή της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco West. Το πιθανότερο αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Σαμαράς να πάει στο Μπακού κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Η ελληνική πλευρά, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις προοπτικές των ελληνοαζερικών σχέσεων.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατά την παραμονή του στο Μπακού είχε συναντήσεις με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά η προετοιμασία για τη σύγκληση ενός διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας με τη συμμετοχή υπουργείων που καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας η Αθήνα προωθεί τον Διαδρατικό Αγωγό (ΤΑΡ) για τη μεταφορά αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Ανταγωνιστικός του ΤΑΡ, ο οποίος εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει μέσω Αλβανίας στην Ιταλία, είναι ο Nabucco West που καταλήγει στην Αυστρία.

Τέλος, οι Αζέροι φέρονται διατεθειμένοι να διευρύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία με την Ελλάδα, διαθέτοντας μάλιστα και ένα κρατικό επενδυτικό fund άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν έκρυβαν τη δυσανεξία τους από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Άγκυρας να τους πατρονάρει, επικαλούμενη την κοινή πολιτισμική κληρονομιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ