Μέρκελ σε Λέτα: Καλωσόρισες στην παρέα – Ακου να δεις τι πρέπει να κάνεις - iefimerida.gr

Μέρκελ σε Λέτα: Καλωσόρισες στην παρέα – Ακου να δεις τι πρέπει να κάνεις

Μέρκελ σε Λέτα: Καλωσόρισες στην παρέα – Ακου να δεις τι πρέπει να κάνεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Βερολίνο βρέθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας , Εντρίκο Λέτα, για να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας και πήρε άμεσα μια πρώτη γεύση από το «δόγμα Μέρκελ» και την γερμανική πειθαρχία.

Η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κ. Λέτα τόνισε ότι η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα αντιμετώπισης των αδύνατων σημείων της οικονομίας της, αλλά υπεραμύνθηκε των πολιτικών της για αυστηρή πειθαρχία.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αναδυθεί από αυτήν την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χώρα πρέπει να παίξει το ρόλο της. Η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ πάντως διαβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες. «Για μας, στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας», εξήγησε η καγκελάριος.

«Η δημοσιονομική πολιτική, ασφαλώς, δεν είναι τα πάντα. Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σ' αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι «μη δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους», τονίζοντας: «Ο τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης αλλά να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει».

Ο Λέτα, η κυβέρνηση του οποίου νωρίτερα σήμερα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία, θέλει να πιέσει για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής ατζέντας, αντί για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας, ώστε να αναζωογονηθεί η ιταλική οικονομία.

Από την πλευρά του ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστήριξε ότι η χώρα του θα βγει «ενισχυμένη» από την πολιτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι βγαίνουμε ενισχυμένοι από αυτήν την κρίση και κυρίως με μια σαφή δέσμευση, δηλαδή να συνεχίσουμε την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την πορεία για να επαναφέρουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας», είπε.

«Οπως το έχουμε πει κατ' επανάληψη τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά το θέμα των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι χώρες-μέλη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμείς κάναμε το δικό μας μέρος της δουλειάς», πρόσθεσε.

Ο Λέτα θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώ την άλλη εβδομάδα, στις 6 Μαΐου, θα μεταβεί στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Το ταξίδι του νέου Ιταλού πρωθυπουργού στην Ισπανία αποφασίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λέτα με τον Ραχόι, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή. Το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συζήτησης δεν διευκρινίστηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ