Η Ολλανδία γιορτάζει την πρώτη ενθρόνιση βασιλιά μετά από 122 χρόνια [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Ολλανδία γιορτάζει την πρώτη ενθρόνιση βασιλιά μετά από 122 χρόνια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «βασιλικούς» ρυθμούς κινείται σήμερα το Άμστερνταμ αφού για πρώτη φορά μετά από 122 χρόνια θα γίνει ενθρόνιση βασιλιά στην Ολλανδία. Μάλιστα ο πρίγκιπας Γουλιέλμος Αλέξανδρος θα είναι ο νεότερος βασιλιάς που έχει ανέβει ποτέ στον Ολλανδικό θρόνο.

Στην Ολλανδική πρωτεύουσα θα παρευρεθούν για την τελετή στέψης οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, τουλάχιστον χίλιοι δημοσιογράφοι και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η ενθρόνιση του πρίγκιπα θα ακολουθήσει μετά την παραίτηση της 75χρονης μητέρας του, βασίλισσας Βεατρίκης, η οποία παρά την μεγάλη δημοτικότητά της παραιτείται μετά από 33 χρόνια στον θρόνο, θέλοντας να μείνει πιστή στην παράδοση της μητέρας της και της γιαγιάς της, οι οποίες επίσης παραιτήθηκαν.

Η μέρα που επιλέχθηκε για την ενθρόνιση του πρίγκιπα Γουλιέλμου Αλέξανδρου είναι συμβολική για τη χώρα, καθώς σήμερα γιορτάζεται η εθνική επέτειος στην Ολλανδία, γνωστή ως η μέρα της Βασίλισσας και η χώρα ντύνεται στα πορτοκαλί και διασκεδάζει με τα happenings και τα μουσικά δρώμενα στην πλατεία της πόλης.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Μαρκ Βαν Ντερ Λίντεν, αρχισυντάκτης του βασιλικού περιοδικού στην Ολλανδία: «Θα είναι ένα χάος, αλλά σε εμάς τους Ολλανδούς αρέσει λίγο χάος. Αυτό θα σημαίνει πως θα γίνει ένα αληθινό πάρτι».

Για την ασφάλεια των πολιτών και την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων, στην πόλη θα βρίσκονται επίσης περίπου 10.000 ένστολοι αστυνομικοί, 3.000 ντυμένοι με πολιτικά, καθώς και περίπου 1.500 παρατηρητές, ενώ ο εναέριος χώρος πάνω από το Άμστερνταμ έχει κλείσει από τη Δευτέρα και θα παραμείνει κλειστός μέχρι και αύριο.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται κάθε χρόνο από το 2009 μετά την επίθεση στην βασιλική οικογένεια στο Άπελντουμ όταν ένας Ολλανδός τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να οδηγήσει το αυτοκίνητο στην βασιλική παρέλαση, σκοτώνοντας και επτά ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν και διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά οι οποίες ωστόσο θα περιοριστούν σε συγκεκριμένα σημεία του Άμστερνταμ.

Η παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι στις 11:00 το πρωί σε ιδιωτική τελετή, ενώ η ενθρόνιση του Γουλιέλμου – Αλέξανδρου θα γίνει αμέσως μετά σε μια παλιά εκκλησία του 15ου αιώνα, όπου θα παρευρεθούν περίπου δύο χιλιάδες υψηλοί προσκεκλημένοι και 500 απλοί πολίτες. Μετά την ενθρόνιση,η χορωδία του Ρότερνταμ, θα τραγουδήσει το «Τραγούδι του Βασιλιά».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι επικρατεί από χθες στην πλατεία του Άμστερνταμ που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη στέψη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ