Τέσσερα άλυτα μυστήρια για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη - iefimerida.gr

Τέσσερα άλυτα μυστήρια για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη

Τέσσερα άλυτα μυστήρια για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχουν ήδη περάσει δύο εβδομάδες από τις βομβιστικές επιθέσεις στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, γέμισαν με τρόμο ένα ολόκληρο έθνος για ακόμη μια φορά και έφεραν ένα αιματοβαμμένο τέλος για τους αδελφούς Τσαρνάεφ.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι ο Ταμερλάν και ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ διέφευγαν των αρχών για πέντε ημέρες μέχρις ότου ο πρώτος πέσει νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών και ο δεύτερος, μόλις 19 ετών, συλληφθεί έπειτα από 24ωρο ανθρωποκυνηγητό και μεταφερθεί σε νοσοκομείο φυλακών αντιμετωπίζοντας ακόμη και την θανατική ποινή, ωστόσο, υπάρχουν, ακόμη αρκετά άλυτα μυστήρια στην υπόθεση.

Το περιοδικό Time αναδεικνύει τέσσερα από τα πιο βασικά:

Οντως οι αδελφοί Τσαρνάεφ έδρασαν μόνοι τους; Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ κατά την κατάθεσή του δήλωσε ότι αυτός και ο αδελφός του πραγματοποίησαν τις επιθέσεις μόνοι τους υποκινούμενοι από το μίσος τους για τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και ότι έμαθαν να κατασκευάζουν βόμβες από το Διαδίκτυο. Για τις αρχές, πάντως, οι πυροκροτητές και η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε υπονοούν την ανάμειξη κάποιου πιο έμπειρου σε τέτοιες ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν το εξάμηνο ταξίδι του Ταμερλάν στη Ρωσία τον περασμένο χρόνο και ψάχνουν μήπως βρουν κάποια σύνδεση με μουσουλμάνους εξτρεμιστές στην περιοχή του Νταγκεστάν.

Κατάφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να αποτύχουν για ακόμη μια φορά; Η εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου έδειξε ότι οι εάν οι αρχές ήταν λίγο πιο προσεκτικές ίσως να είχε αποφευχθεί η δολοφονική εκείνη επίθεση του 2001 και, πλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι κάτι αντίστοιχο ίσως θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Βοστώνης. Το FBI είχε ερευνήσει τον Ταμερλάν το 2011 έπειτα από ρωσική προειδοποίηση ότι είχε αρχίσει να «γοητεύεται» από το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Εστω κι αν το FBI δεν είχε περισσότερα στοιχεία θα μπορούσαν τουλάχιστον οι τοπικές αρχές να προσέχουν τις κινήσεις του, ενώ, ίσως να έπρεπε να ερευνηθεί νωρίτερα το ταξίδι του στη Ρωσία.

Ποιος είναι ο «Μίσα» και που είναι; Στις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση το όνομα του μυστηριώδους μουσουλμάνου εξτρεμιστή «Μίσα» είχε ακουστεί με τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τον θείο των Τσαρνάεφ, να αναφέρουν ότι είχε συνεπάρει τον Ταμερλάν και ήταν εκείνος που τον συμβούλευσε να παρατήσει το μποξ και τις μουσικές του σπουδές και να αφοσιωθεί στο Ισλάμ. Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει ποιος είναι τελικά αυτός ο μυστηριώδης άνθρωπος και που βρίσκεται, ενώ από τις αρχές διαρρέεται ότι τον έχουν εντοπίσει χωρίς να υπάρχουν αναφορές για το αν έχουν μιλήσει μαζί του.

Πόσα ξέρει τελικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν; Ορισμένοι υποπτεύονται ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι φειδωλή ως προς τα στοιχεία που δίνει για την οικογένεια Τσαρνάεφ και θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το επιτελείο του γνωρίζουν περισσότερα από όσα μοιράζονται με τις αμερικανικές αρχές. Αυτές οι υποψίες ενδυναμώνονται και από την αποκάλυψη ότι πρόσφατα η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για διάφορες ηχογραφημένες συνομιλίες, ανάμεσά τους και μια του Ταμερλάν Τσαρνάεφ με τη μητέρα του όπου καταγράφηκε η λέξη «τζιχάντ».

Η ουσία είναι πως ακόμη υπάρχουν αρκετά επεισόδια αναφορικά με τις επιθέσεις στη Βοστώνη με αρκετά κομμάτια από το παζλ να λείπουν, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, και στην Αμερική είναι πολλοί, θα βρουν χώρο να πλασάρουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ