Κυνηγώντας τον θάνατο – Η ιστορία του κορυφαίου πολεμικού φωτογράφου Τιμ Εθέρινγκτον [εικόνες, βιντεο] - iefimerida.gr

Κυνηγώντας τον θάνατο – Η ιστορία του κορυφαίου πολεμικού φωτογράφου Τιμ Εθέρινγκτον [εικόνες, βιντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ζωή του ήταν ένα συνεχές ρίσκο. Την ώρα που άλλοι τρέχουν να αποφύγουν κάθε μορφής κίνδυνο, ο Τιμ Εθέρινγκτον τον έπαιρνε στο κατόπι. Συνειδητά.

Πλήρωσε την επιλογή του με την ίδια του τη ζωή.

Το 2011, σε ηλικία 40 ετών, έπειτα από την δημιουργία του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ Restrepo, ο Αγγλος κορυφαίος πολεμικός ανταποκριτής έφυγε για τη Λιβύη προκειμένου να καλύψει την πτώση του Καντάφι. Ηταν η τελευταία του αποστολή. Σκοτώθηκε σε μια μάχη των ανταρτών με τον στρατό. Μπροστά στα μάτια του Ελληνα επικεφαλής του Reuters, Γιάννη Μπεχράκη.

Δύο χρόνια αργότερα ο ο Αλαν Χαφμαν κυκλοφόρησε τη βιογραφία του Εθέρινγκτον με τίτλο «Εδώ είμαι, η ιστορία του Τιμ Εθέρινγκτον». Του φωτογράφου, δηλαδή, που είχε την ικανότητα να παρουσιάζει με μια φρέσκια, οικεία ματιά ακόμα και το πιο σκληρό καρέ ενός πολέμου.

Η βιογραφία και το ντοκιμαντέρ

Το βιβλίο είναι ένα χρονικό της ζωής του Εθέρινγκτον. Μια διαδρομή από την Ουαλία όπου σπούδασε, στη Λιβερία, το Νταρφουρ, τη Σιέρα Λεόνε, την Μέση Ανατολή, τη Λιβύη. Περιγράφει το χρονικό του στο Αφγανιστάν, όπου ο Εθέρινγκτον είχε ενσωματωθεί στη δεύτερη διμοιρία των Αμερικανών και μαζί με τον Σεμπάστιαν Γιάνγκερ του Vanity Fair γύρισαν το υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ Restrepo. Μέσω του Restrepo, ο κόσμος στις ΗΠΑ συνειδητοποίησε πως είναι η πραγματική ζωή των νέων που πάνε στον πόλεμο. Χωρίς πολιτικό φιλτράρισμα, χωρίς προπαγάνδα, χωρίς κομματικά κριτήρια.

Ο Γιάνγκερ ως φόρο τιμής για το φίλο και πρώην συνεργάτη του, επίσης, ετοίμασε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Προς τα που είναι η πρώτη γραμμή; Η ζωή και οι στιγμές του Τιμ Εθέρινγκτον». Αντικείμενο της ταινίας που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες από το HBO είναι το ερώτημα γιατί οι δημοσιογράφοι ρισκάρουν τη ζωή τους στις εμπόλεμες ζώνες.

Απάντηση – πέρα από τον ρομαντισμό του να είναι εκείνοι αυτοί που θα ενημερώσουν τον κόσμο για την αλήθεια - δεν υπάρχει. «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένας τέτοιος άνδρας είπε όχι σε μια ήσυχη ζωή προκειμένου να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο για τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά για τον Εθέρινγκτον η διαβόητη αρχηγός των λιβεριανών ανταρτών Black Diamond.

Αυτή ήταν η τελευταία του φωτογραφία στη Λιβύη

Με τον Σεμπάστιαν Γιάνγκερ στο Αφγανιστάν

Φωτογραφίες από την τελευταία του αποστολή στη Λιβύη

Το εξώφυλλο της βιογραφίας του

Την ιστορία γύρω από το ντοκιμαντέρ «Προς τα που είναι η πρώτη γραμμή; Η ζωή και οι στιγμές του Τιμ Εθέρινγκτον» και τα αποσπάσματα που προβλήθηκαν στο HBO μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ