Ποια είναι τα πέντε καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για να κάνετε Πάσχα [βίντεο & εικόνες] - iefimerida.gr

Ποια είναι τα πέντε καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για να κάνετε Πάσχα [βίντεο & εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μείζων γιορτή της χριστιανοσύνης το Πάσχα -στην ορθόδοξη εκδοχή του, όπως τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα- συμπυκνώνει δίχως αμφιβολία τις ουσιωδέστερες όψεις της χριστιανικής πίστης και διδασκαλίας. Το βαθιά κατανυκτικό κλίμα είναι το κοινό υπόστρωμα ενός τεράστιου μωσαϊκού παραδόσεων που ποικίλουν από τόπο σε τόπο και δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εθιμοτυπία της γιορτής, ανάλογα με το ιστορικό παρελθόν και τις επιρροές της κάθε περιοχής ανά την ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας ένα μοναδικό αμάλγαμα εορταστικής εμπειρίας που μένει αλησμόνητο σε εκείνους που το βιώνουν.

Ποια είναι τα πέντε καλύτερα μέρη για να κάνετε Πάσχα

  • Βροντάδος Χίου: Σε όσους αρέσουν τα βεγγαλικά και οι ρουκέτες, τότε η ιδανική επιλογή είναι να επισκεφθούν το Βροντάδο της Χίου, καθώς το βράδυ της Ανάστασης οι κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν τον καθιερωμένο ρουκετοπόλεμο, ο οποίος μετατρέπει τον εορτασμό σε φαντασμαγορικό θέαμα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ειδικά για να μην υπάρξει τραυματισμός.
  • Κέρκυρα: Το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων, περιλαμβάνει ένα πλούσιο μενού από εκδηλώσεις και έθιμα, με πολλές παραδόσεις να προέρχονται από την ιστορία του νησιού και την ιταλική επιρροή.

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν κόκκινες κορδέλες, ενώ σύμφωνα με την παράδοση όποιος πάρει μαζί του ένα κομμάτι από τα κανάτια θα του φέρει καλή τύχη.

  • Μάρπησσα Πάρου: Στο πανέμορφο χωριό της Πάρου, παράδοση αποτελεί οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των παθών του Χριστού. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Μεγάλη Παρασκευή με αναπαραστάσεις της ζωής του Χριστού και κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου γύρω από το χωριό, υπάρχουν αναπαραστάσεις στις οποίες διαδραματίζονται σκηνές από την ζωή του Ιησού (π.χ. Η Γέννησή Του, ο Γολγοθάς, η Σταύρωση κτλ.), στις οποίες συμμετέχουν κάτοικοι ντυμένοι με ρούχα εποχής.
  • Σαντορίνη: Φημισμένο είναι και το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά της Σαντορίνης, αλλά κυρίως στο Μεγαλοχώρι, όπου οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το «Λάζαρο», στήνοντας ένα τεράστιο σταυρό (φτάνει σε ύψος μέχρι 15-20 μέτρα) στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με δενδρολίβανο.

Το έθιμο αυτό συμβολίζει την Ανάσταση του Λαζάρου και ο σταυρός μένει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστολίζουν και παραμένει σε αυτή την θέση μέχρι της Αναλήψεως, σύμφωνα με το «Έθνος». Εντύπωση προκαλούν και τα φώτα τα οποία είναι αναμμένα και στολίζουν το νησί.

  • Ναύπακτος: Φαντασμαγορικό θέαμα για το Πάσχα επιφυλάσσει και η Ναύπακτος, καθώς η αποχώρηση των Επιταφίων των δύο ενοριών, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής, καταλήγει στο λιμάνι της πόλης, το οποίο είναι στολισμένο για την περίσταση με έναν φλεγόμενο σταυρό στην είσοδό του και δεκάδες δάδες. Μόλις πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, ανάβουν τα πυροτεχνήματα κάνοντας τη νύχτα-μέρα. Το έθιμο συνδέεται με την τουρκοκρατία και την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα στον χώρο αυτό.

Φωτογραφίες: ethnos, paros-tours, corfu-airport

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ