Ποιός είναι ο τσέχος κροίσος Γίρι Σμετς που επενδύει στην Ελλάδα και θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ - iefimerida.gr

Ποιός είναι ο τσέχος κροίσος Γίρι Σμετς που επενδύει στην Ελλάδα και θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ηλικία 42 ετών έχει προλάβει να κάνει δύο γάμους, δύο παιδιά και να αποκτήσει περιουσία πάνω από 2 δισ. δολάρια ενώ όπως όλα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ.

Ο Τσέχος επιχειρηματίας Γίρι Σμετς, ειδικός στις επενδύσεις, έχει την πλειοψηφία στην Emma Delta, τη μοναδική εταιρεία που «χτύπησε» και διεκδικεί το 33% του ΟΠΑΠ, μαζί με τον Ελληνα επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Είναι από τους ελάχιστους ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα που ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Και ο ΟΠΑΠ δεν είναι η μοναδική επένδυση που έχει τραβήξει την προσοχή του.

Σε ανύποπτο χρόνο είχε επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς και οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι θα συμμετάσχει και στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Ταυτόχρονα συμμετέχει από κοινού με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και στον διαγωνισμό για την αγορά της ΔΕΣΦΑ, ενώ άλλες πληροφορίες τον φέρουν να είναι σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Σμετς σήμερα δραστηριοποιείται μέσω της προσωπικής του εταιρείας Emma Capital, την οποία ίδρυσε πέρυσι το καλοκαίρι όταν αποχώρησε από το fund PPF. Το PPF, ή αλλιώς Primary Privatization Fund, ιδρύθηκε το 1991 από τον στενό φίλο του, τον κ. Πετρ Κέλνερ.

Οπως γράφει το σάιτ της Τράπεζας Πειραιώς ο Γίρι Σμετς ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992 και το 1993 έλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και CEO της εταιρείας PUFF Consulting s.r.o. Το 1995, διατέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων στην Middle Europe Finance s.r.o. ως trader χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Έως το τέλος του 2004 κατείχε ποσοστό ιδιοκτησίας 34% στην TV Nova Group Τσεχίας.

Το 2004, έγινε μέλος της PPF Group N.V. και το 2005 μέτοχός της με συμμετοχή 5%. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρωσία, των τραπεζικών επενδύσεων και του Ομίλου Home Credit. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Generali PPF Holding B.V. από τον Ιανουάριο 2008.

Ο κ. Σμετς είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών και Φυσικής, του Charles University της Πράγας, με ειδίκευση στα mathematical economics. Γεννήθηκε το 1971.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ