Η κρίση και οι φόροι έχουν «γονατίσει» Εκκλησία και ιδρύματα - iefimerida.gr

Η κρίση και οι φόροι έχουν «γονατίσει» Εκκλησία και ιδρύματα

Η κρίση και οι φόροι έχουν «γονατίσει» Εκκλησία και ιδρύματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης στροβιλίζεται η Εκκλησία και η πλειοψηφία των κοινωφελών ιδρυμάτων, τα έσοδα των οποίων στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στην ενοικίαση των ακινήτων που διαθέτουν. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», τα οικονομικά της Εκκλησίας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, εξαιτίας της πίεσης από τη συνεχώς αυξανόμενη φορολόγηση των ακινήτων, τη μείωση των εσόδων και την ενδεχόμενη απομείωση της συμμετοχής της στην Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010, ο απολογισμός της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) κατέγραφε έξοδα της τάξης των 16 εκατ. και έσοδα των 10 εκατ. ευρώ. Οπως υποστηρίζει το ίδιο δημοσίευμα, έκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς και η θέση της Εκκλησίας στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι της τάξης του 1,5%, έχει σταματήσει να της παρέχει εισόδημα, καθώς δεν καταβάλλεται, ως γνωστόν, μέρισμα από το 2008. Μάλιστα, το 2010, οπότε και εκλήθη από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, η Εκκλησία κατέβαλε το ποσό των 27 εκατ. ευρώ, για τη συγκέντρωση του οποίου, όμως, χρειάστηκε να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την άλλη πλευρά, η Αρχιεπισκοπή, μέσω συσσιτίων, υποστηρίζει καθημερινά δέκα χιλιάδες ανθρώπους στην πρωτεύουσα και αποστέλλει μηνιαίως 5.000 «δώρα αγάπης» με τα απαραίτητα για τον μήνα. Υπολογίζεται ότι ανά την επικράτεια 50.000 άνθρωποι διατρέφονται πλέον καθημερινά από τις Μητροπόλεις.

Απειλείται η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων

Σε ανάλογη κατάσταση και τα ιδρύματα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν και διαθέτουν προς ενοικίαση. Πιο απλά, ο συνδυασμός της υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα και της κατακόρυφης πτώσης των ενοικίων των ακινήτων, δημιουργεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων.

Οπως τονίζουν τα ίδια τα ιδρύματα, «σε καμία από τις χώρες σε κρίση της Ευρωζώνης, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, δεν καταργήθηκε η απαλλαγή των κοινωφελών ιδρυμάτων από τη φορολογία. Στην Ελλάδα έχουμε την πρωτοτυπία, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή 26% και 3% συμπληρωματικό φόρο των εσόδων των εισοδημάτων των από ακίνητα χωρίς να εκπίπτουν από τα εισοδήματα αυτά οι δαπάνες που κάνουν για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους».

Ως παράδειγμα αναφέρουν το γεγονός πως όταν ένα ίδρυμα προβαίνει σε μια δαπάνη καταβάλλοντας π.χ. 200.000 ευρώ για την προμήθεια και δωρεά ενός μηχανήματος σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο θα καταβάλει επ’ αυτής και φόρο εισοδήματος 23%. Δηλαδή, πέραν της κοινωνικής συνεισφοράς των 200.000, θα πληρώσει και φόρο περίπου 46.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ