Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για εταιρεία του Χριστόφια - iefimerida.gr

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για εταιρεία του Χριστόφια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο σκάνδαλο στην Κύπρο με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Δημήτρη Χριστόφια. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» που αποκαλύπτει στοιχεία για εταιρεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το 2008 ο Χριστόφιας δημιούργησε εταιρεία trust προκειμένου να συλλέξει χρήματα για «δυσπραγούντες» Κυπρίους, αλλά τα χρήματα αυτά αντί να καταλήγουν σε χέρια ανθρώπων που τα είχαν ανάγκη κατέληγαν -μεταξύ άλλων – στις κομματικές νεολαίες του ΑΚΕΛ και του ΕΔΟΝ, αλλά και στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Ομόνοια.

Χαρακτηριστικές της λειτουργίας του Ταμείου, ήταν οι διευκρινήσεις του γενικού εισαγγελέα και της γενικής ελέγκτριας που δηλώνουν πλήρη άγνοια και αυτό παρά τη σαφή πρόνοια του εγγράφου συστάσεως του ταμείου ότι οι λογαριασμοί του θα ελέγχονται κατ' έτος από τον γενικό ελεγκτή.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για τη λειτουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προκάλεσαν την παρέμβαση της γενικής ελέγκτριας, η οποία σκοπεύει να ζητήσει τα βιβλία και τους λογαριασμούς του Ταμείου, τα οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Χριστόφια, λειτουργούσε με εισφορές ιδιωτών και εξέδιδε επιταγές προς δυσπραγούντες πολίτες.

Το αίτημα αφορά διερεύνηση που αρχίζει η ελεγκτική υπηρεσία, η οποία εξέφρασε άγνοια για την ύπαρξη του Ταμείου. Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι έμαθε για τη λειτουργία του Ταμείου τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αυτό διαλυόταν.

Την αναφορά του Πέτρου Κληρίδη διέψευσε ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια, αφού το καταστατικό είχε συνταχθεί από το γραφείο του και είχε καταταθεί στον πρωτοκολλητή.

Ανέφερε ότι οι λογαριασμοί κατατίθεντο κάθε χρόνο στο γενικό λογιστήριο, με κοινοποίηση στη γενική ελέγκτρια. Η τελευταία, ωστόσο, διέψευσε ότι οι λογαριασμοί είχαν κατατεθεί για έλεγχο.

Την εκτίμηση ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθούσαν πρακτικές παρόμοιες με αυτές του Ταμείου Αλληλεγγύης που συστάθηκε επί κυβέρνησης Χριστόφια για τη συλλογή χρημάτων από διάφορες πηγές και την έκδοση επιταγών, εξέφρασε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, διερωτούμενος παράλληλα γιατί γίνεται τόσος σάλος.

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη», ότι το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που είχε συσταθεί από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια εξέδιδε επιταγές σε μη φυσικά πρόσωπα και διάφορους φορείς όπως το ποδοσφαιρικό σωματείο «Ομόνοια», ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι από το συγκεκριμένο Ταμείο Αλληλεγγύης έπαιρναν επιταγές συγκεκριμένα άτομα σε ποσά πολύ μικρά, κάτω από τα χίλια ευρώ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ