Reuters: Οκτώ δεκαετίες μετά οι Γερμανοί εντυπωσιάζονται ακόμα από τους Ναζί

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών για την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος σύμφωνα με το Reuters, το οποίο παρουσιάζει ως αιτία του φαινομένου τον χαρακτηρισμό «Νέος Χίτλερ» που χρησιμοποιούν Έλληνες και Ισπανοί για το πρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ.

«Οι δαίμονες ξαναζωντανεύουν από τα σκοτάδια της αφηρημένης Ιστορίας», έγραφε πρόσφατα το Spiegel. Παράλληλα όπως αναφέρει το Reuters σειρά «μαύρων» επετείων του ναζιστικού καθεστώτος, όπως η συμπλήρωση 80 ετών από την πρώτη μαζική καύση «αντιγερμανικών» βιβλίων τον Μάιο και το Νοέμβριο τα 75 χρόνια από την Νύχτα των Κρυστάλλων, του μαζικού πογκρόμ κατά των Εβραίων, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για το σκοτεινότερο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας μεγαλύτερο από ποτέ.

Με αφορμή την συνέντευξη του Νίκο Χόφμαν του παραγωγού της τηλεταινίας «Οι μητέρες μας, οι πατέρες μας» με θέμα το πως έβλεπαν οι γονείς του τα παιδιά κατά το ναζιστικό καθεστώς, στη Frankfurter Allgemeine Zeitung's με τίτλο «Δεν τελειώνει ποτέ», οδήγησε τον ιστορικό Αρντ Μπαουερκέμπερ στο συμπέρασμα πως το ενδιαφέρον των νέων είναι έντονο για την επίμαχη περίοδο, καθώς όπως υποστηρίζει «τα προσωπικά δράματα πραγματικά άγγιξαν μία ευαίσθητη χορδή, ειδικά μεταξύ των νέων που αναρωτιούνται πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιοι εάν είχαν ζήσει εκείνη την φρικτή περίοδο», αναδημοσιεύει το «Έθνος».

Ο Χίτλερ «επέστρεψε»

Η φαντασία ακολουθεί κατά πόδας, όπως φαίνεται από το «Επέστρεψε», ένα βιβλίο στο οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ φαίνεται να «ξυπνάει» στο 2011 και να γίνεται σελέμπριτι στα κανάλια γερμανοτουρκικού ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα για να κατέβει και στον πολιτικό στίβο! Με εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και μετάφραση σε άλλες γλώσσες, έχει ήδη πάρει την άγουσα και για την μεγάλη οθόνη.

Ο συγγραφέας Τιμούρ Βέρμες, είπε ότι σκοπός του ήταν να δείξει «ότι ο Χίτλερ θα μπορούσε να πετύχει σήμερα το ίδιο καλά με τότε, απλώς με ένα διαφορετικό τρόπο», καυτηριάζοντας την «γερμανική αυταρέσκεια για τους ναζί», όπως την περιγράφει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ