Eρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού - iefimerida.gr

Eρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μακρόχρονη έκθεση του ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, κυρίως όταν αυτός μένει κοντά σε δρόμο με μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, επιβεβαιώνουν νέες επιστημονικές έρευνες, μία αμερικανική και μια γερμανική.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Σάρα Αντάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η μία από τις δύο έρευνες, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "PLoS Medicine", διαπίστωσε ότι η αύξηση των αιωρούμενων μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι μικρότερα από δυόμισι μικρόμετρα (ΡΜ2,5), δηλαδή εκατομμυριοστά του μέτρου, επιταχύνει την αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόποι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μελετήθηκαν περίπου 5.400 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών, χωρίς εμφανή καρδιοπάθεια, που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές, όπου η ρύπανση του αέρα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη. Κατά μέσο όρο, ενώ το πάχος της σημαντικής αρτηρίας της καρωτίδας, που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά και τον εγκέφαλο, αύξανε κατά 14 μικρόμετρα κάθε χρόνο, η καρωτίδα, σε όσους ζούσαν στα σημεία των πόλεων με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, γινόταν πιο παχιά και σκληρή με ταχύτερο ρυθμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ