Σκοτεινιάζει απόψε η πανσέληνος: Μικρή έκλειψη Σελήνης το βράδυ

Η πανσέληνος θα σκοτεινιάσει για λίγο απόψε, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία από τις πιο μικρές μερικές εκλείψεις του αιώνα.

Σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο ήλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται. Κατά τη διάρκεια των ολικών σεληνιακών εκλείψεων, ολόκληρη η σελήνη είναι σκεπασμένη από τη σκοτεινή σκιά της Γης. Αλλά κατά τη διάρκεια των μερικών εκλείψεων (όπως αυτή που θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε απόψε), η Σελήνη δεν σκοτεινιάζει εντελώς, παρά μόνο «κόβεται» ένα μικρό τμήμα του Σεληνιακού δίσκου.

Όπως εξηγεί ο Μαρκ Χάμεργκρεν, αστρονόμος στο πλανητάριο Άντλερ στο Σικάγο: «Το βόρειο μισό της σελήνης θα είναι ελαφρώς μαυρισμένο από μια ευρύτερη, λιγότερο έντονη περιοχή της σκιάς της Γης»

Ποιοι όμως θα μπορούν να δουν την έκλειψη της Σελήνης τη Γη; Ενώ η Βόρεια Αμερική θα μείνει έξω από την παράσταση του ουρανού, ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτή την τετράωρη διαδικασία,

Όλα τα στάδια της έκλειψης θα είναι ορατά σε όλο την Ινδικό Ωκεανό, την Κεντρική Ασία, Δυτική Αυστραλία, την Αφρική και την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 της 26ης Απριλίου.

Σε γενικές γραμμές, κάθε χρόνο συμβαίνουν 2 με 4 σεληνιακές εκλείψεις αλλά τόσο μικρές όσο η αποψινή είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συγκεκριμένα η τελευταία φορά που έγινε τόσο μικρή μερική σεληνιακή έκλειψη ήταν το 1958, και παρόμοια δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2034.

Ωστόσο μην ανησυχείτε αν τη χάσετε, αφού δύο ακόμη μερικές σεληνιακές εκλείψεις θα είναι ορατές στις 25 Μαΐου και στις 18 Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ