Ο Μέσι, ο Γκουαρντιόλα, ο Χάινκες και το κορυφαίο ποδοσφαιρικό case study - iefimerida.gr

Ο Μέσι, ο Γκουαρντιόλα, ο Χάινκες και το κορυφαίο ποδοσφαιρικό case study

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία εξαετία έχουμε ξεχάσει πώς είναι να μπαίνει η Μπαρτσελόνα σε μια αναμέτρηση ως αουτσάιντερ. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά λόγο να μη χάσει κανείς το σημερινό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Μπάγερν υποδέχεται τους «μπλαουγκράνα».

Η... νέα Μπαρτσελόνα συναντά το αυθεντικό μοντέλο, αν μας επιτρέπεται αυτή η αδόκιμη, αλλά ρεαλιστική προσέγγιση του παιχνιδιού.

Η Μπάγερν αυτή την εποχή, άλλωστε, δικαίως θεωρείται ό,τι πλησιέστερο στη μαγική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Κι όλα αυτά πριν καθίσει στον πάγκο της ο ίδιος ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Οι Βαυαροί είναι εντυπωσιακοί καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και μετά την, χαρακτηριστικής ευκολίας, κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα ονειρεύονται ό,τι έχασαν πέρυσι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Την κορυφή της Ευρώπης.

Για να το πετύχουν πρέπει να ξεπεράσουν την Μπαρτσελόνα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, αλλά είναι το απόλυτο τεστ για τους Βαυαρούς και το πιο ενδιαφέρον ποδοσφαιρικά case study της σεζόν.

Η Μπαρτσελόνα σίγουρα δεν βρίσκεται στην καλύτερή της κατάσταση, αλλά δεν παύει να είναι η Μπαρτσελόνα. Το είπε και ο Τσάβι μιλώντας στον Τύπο και διαφωνώντας με την άποψη πως η Μπάγερν είναι το φαβορί. «Ε, δεν είμαστε και θύματα. Οι πιθανότητες είναι 50-50. Η Μπάγερν είναι σπουδαία ομάδα, αλλά η Μπαρτσελόνα είναι Μπαρτσελόνα».

Δίπλα από το Μπαρτσελόνα μπορείτε άφοβα να προσθέσετε τον χαρακτηρισμό «κορυφαία ομάδα της εποχής μας». Με τα προβλήματά της, τους τραυματισμούς της, τα λάθη στον αγωνιστικό σχεδιασμό και την περιπέτεια υγείας του προπονητή της, Τίτο Βιλανόβα, κι όμως είναι και πάλι σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Τον έκτο σε επτά χρόνια. Ο,τι άποψη κι αν έχει κανείς για τους Καταλανούς, αν τους θεωρεί μόδα ή όχι, οφείλει να αναγνωρίσει την αξία τους.

Σύμφωνα με τον Τσάβι, το παιχνίδι θα κριθεί στην κατοχή μπάλας. Το δυνατό σημείο της Μπαρτσελόνα που το περασμένο Σάββατο κόντρα στη Λεβάντε συμπλήρωσε 301 παιχνίδια με μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής μπάλας. Εντυπωσιακό. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε για μεγάλα διαστήματα την μπάλα στα πόδια μας και να επιβάλουμε την προσωπικότητά μας», είπε το... μυαλό της Μπάρτσα και συνέχισε: « Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε γκολ εκτός έδρας, είναι ζωτικό».

Καλή η κατοχή, βέβαια, αλλά για να είμαστε ακριβείς πιο πολλά κι από το ποιος θα έχει περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια κρίνει αν θα παίξει ο Μέσι ή όχι. «Τις τελευταίες μέρες αισθάνεται καλά, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα αισθάνεται και πριν το παιχνίδι», είπε ο βοηθός του Βιλανόβα, ο Ζόρντι Ρόουρα και συνέχισε: «Θα ακούσουμε τι θα μας πουν οι γιατροί και θα αποφασίσουμε. Η παρουσία του ή όχι κάνει τη διαφορά γιατί είναι ένας ξεχωριστός παίκτης».

Τα ισπανικά μέσα, πάντως, δίνουν την ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα με τον Αργεντινό σταρ μέσα. Από εκεί και πέρα, το μεγάλο πρόβλημα των Καταλανών είναι στο κέντρο της άμυνας. Οι Μασκεράνο, Πουγιόλ είναι τραυματίες, ο Αντριάνο τιμωρημένος και δίπλα στον ντεφορμέ Πικέ θα είναι ο νεαρός Μαρκ Μπαρτρά.

Το βασικό σχήμα της Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με την As, θα είναι το εξής

Ο Μέσι, ο Γκουαρντιόλα, ο Χάινκες και το κορυφαίο ποδοσφαιρικό case study | iefimerida.gr 0

ΜΠΑΓΕΡΝ: Ανακοίνωσε τον Γκέτσε!

Στην Μπάγερν όσο περίεργο κι αν φαίνεται η πρώτη είδηση της ημέρας δεν αφορούσε το σημερινό ματς με την Μπαρτσελόνα, αλλά την απόκτηση του Μάριο Γκέτσε της Ντόρτμουντ. Μια ακόμα επίδειξη δύναμης των Βαυαρών που μέρα με τη μέρα ανεβάζουν κι άλλο το επίπεδό τους με στόχο να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να πληρώσουν τη ρήτρα των 37 εκατ. ευρώ και να κάνουν δικό τους το μεγάλο αστέρι της Ντόρτμουντ.

Αν πάντως, ψάχνουμε να απομονώσουμε ένα πρόσωπο από τη Μπάγερν, αυτό δεν είναι άλλο από τον Γιουπ Χάινκες. Τον προπονητή της γερμανικής ομάδας που βρίσκεται στην αμήχανη θέση να γνωρίζει πως ό,τι κι αν κάνει όλοι στο Μόναχο περιμένουν τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Κι έχει κάνει πολλά ο Χάινκες. Πήγε την περασμένη σεζόν την Μπάγερν στον τελικό δίχως να το περιμένει κανείς (άσχετα αν δεν πήρε τον τίτλο) και την εξέλιξε εντυπωσιακά προκειμένου να την μετατρέψει στην ομάδα - μηχανή που βλέπουμε σήμερα.

Ο Γερμανός για να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπογράμμισε πως ουδέποτε σκέφτηκε να πάρει πληροφορίες για την Μπαρτσελόνα από τον διάδοχό του. «Θα ήταν ασέβεια για τη σχέση που έχει ο Πεπ με την Μπαρτσελόνα αν έκανα κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν χρειάζεται να πάρω πληροφορίες από κανένα επειδή ξέρω πολύ καλά την Μπαρτσελόνα και το ισπανικό πρωτάθλημα, ακριβώς όπως την ομάδα μου. Η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια δεν σημάδεψε απλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά έχει κυριαρχήσει. Από ό,τι ξέρω ο Μέσι θα παίξει αλλά η Μπαρτσελόνα δεν είναι μόνο ο Μέσι. Έχουν τον καλύτερο παίκτη του 2012 τον Ινιέστα, τον Τσάβι, τον Πέδρο, τον Βίγια. Η Μπάγερν βέβαια μπορεί να παίξει στο ίδιο επίπεδο με εκείνους».

H Μπάγερν δεν θα έχει στη διάθεσή της τον βασικό επιθετικό, Μάντζουκιτς. Η λογική «λέει», πως στη θέση του απόψε θα αρχίσει απόψε ο Γκόμεζ. Η πιθανή ενδεκάδα των Γερμανών σε σχηματισμό 4-2-3-1 είναι: Νόιερ - Λαμ, Βαν Μπόιτεν, Ντάντε, Αλαμπα - Χάβι Μαρτίνεθ, Σβάινσταϊγκερ - Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί - Γκόμεζ.

* Την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί σε διπλή αναμέτρηση ήταν το 2009 όταν η Μπαρτσελόνα είχε πάρει 1-1 στο Μόναχο, είχε κερδίσει 4-0 στο Καμπ Νόου και είχε προκριθεί με συνολικό σκορ 5-1.

Το εντυπωσιακό βίντεο που έφτιαξαν οι Βαυαροί για το σημερινό ματς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ