Μονακό: Ενα πριγκηπάτο που ξεκίνησε ως παραμύθι της Σταχτοπούτας και κατέληξε στα λαϊκά περιοδικά [εικόνες] - iefimerida.gr

Μονακό: Ενα πριγκηπάτο που ξεκίνησε ως παραμύθι της Σταχτοπούτας και κατέληξε στα λαϊκά περιοδικά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 57 χρόνια, ο κόσμος άρχισε να γνωρίζει σιγά σιγά το Πριγκιπάτο του Μονακό. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως αυτή η μικρή έκταση στην Κυανή ακτή μπήκε στο χάρτη λόγω της λάμψης που της προσέδωσε η Γκρέις Κέλι.

Ήταν στις 18 Απριλίου του 1956 όταν στάθηκε στο πλευρό του πρίγκιπα Ρενιέ στις δύο διαφορετικές γαμιαίες τελετές που απαιτούσε το πρωτόκολλο. Και ήταν ο ορισμός του «παραμυθένιου» γάμου, πολύ πριν από εκείνον της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Καρόλου, ή του πιο πρόσφατου, εκείνου του γιου τους Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλεντον.

Από τη στιγμή που το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του, τον Ιανουάριο του 1956, η εικόνα τους θα φιλοξενούνταν καθημερινά σχεδόν από τον Τύπο για πολλούς μήνες. Και όταν η σταρ του κινηματογράφου στάθηκε δίπλα στον Ρενιέ για να γίνει πλέον η πριγκίπισσα Γκρέις, η τελετή ήταν ανάλογη της περίστασης. Οι 600 καλεσμένοι της θρησκευτικής τελετής - είχε προηγηθεί εκείνη υπό τον Ναπολεόντειο κώδικα του Μονακό σε κλειστό κύκλο - αντικατόπτριζαν τη βαρύνουσα σημασία της στιγμής. Από τον Κάρι Γκραντ και την Άβα Γκάρντνερ έως τον Αριστοτέλη Ωνάση και αρχηγούς κρατών.

«Σε μεγάλο βαθμό αγνοημένο σε όλη τη μακρά ιστορία του, το μικρό πριγκιπάτο του Μονακό την περασμένη εβδομάδα απόλαυσε μία ωραία στιγμή που σηματοδότησε την παγκόσμια αναγνώρισή του. Εκεί παντρεύτηκε η Γκρέις Κέλι, κόρη εκατομμυριούχου επιχειρηματία στο χώρο των οικοδομικών υλικών από τη Φιλαδέλφεια και πριγκίπισσα του κόσμου του κινηματογράφου. Έμελλε να γίνει κι επίσημα πριγκίπισσα νυμφευόμενη τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, ο οποίος κατέχει 139 ακόμη τίτλους και είναι ο απόλυτος κυρίαρχος σε αυτή τη γη των 20.000 υπηκόων», έγραφε χαρακτηριστικά το περιοδικό LIFE στο τεύχος που κυκλοφόρησε μετά τον γάμο.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, τίποτα δεν είναι ίδιο για το Μονακό. Η αίγλη που προσέδιδε η παρουσία της Γκρέις Κέλι στο πριγκιπάτο μέχρι το θάνατό της σε τροχαίο το 1982, δεν «κληροδοτήθηκε» στα παιδιά της. Η καλύτερα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και οι αδερφές του Στεφανί και Καρολίνα έκαναν ότι μπορούσαν για να τη διαλύσουν.

Οι φήμες σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του πρίγκιπα Αλβέρτου ήταν πλέον κοινό μυστικό. Ακόμη και ο ίδιος έχει σχολιάσει δημόσια τα σενάρια που τον ήθελαν να αποφεύγει το γάμο λόγω της ομοφυλοφιλίας του. «Στην αρχή ήταν διασκεδαστικό. Αλλά έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ενοχλητικό να ακούω τους ανθρώπους να το λένε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Μετά από μακρά θητεία στο φλερτ και τις σχέσεις - και αφού πρώτα αναγνώρισε δύο παιδιά - ο Αλβέρτος τελικά παντρεύτηκε την Λινέτ Γουίτστοκ - πλέον πριγκίπισσα Σαρλίν - που όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να θυμίσει την Γκρέις Κέλι.

Άλλωστε, ούτε καν οι δύο κόρες της δεν κατάφεραν να την μιμηθούν. Για την Στεφανί θεωρείται βέβαιο πως μάλλον το αντίθετο ήθελε πάντα στη ζωή της. Με το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή της μητέρας της να την στοιχειώνει για πάντα – ήταν μαζί της και κατά ένα σενάριο οδηγούσε η ίδια – η Στεφανί υπέπεσε σε λανθασμένες διαδοχικές επιλογές στην προσωπική της ζωή, αταίριαστες για μία «γαλαζοαίματη». Απέκτησε παιδιά με δύο διαφορετικούς σωματοφύλακες του παλατιού – τον έναν τον παντρεύτηκε αφού πρώτα την έκανε μητέρα δύο φορές – ενώ ακολούθησε ο κρυφός γάμος με έναν κατά δέκα χρόνια νεότερό της ακροβάτη τσίρκου, που κράτησε μόλις εννιά μήνες.

Ούτε η Καρολίνα στάθηκε πιο τυχερή στην προσωπική της ζωή. Έκανε τρεις γάμους, με τον πρώτο στα 21 της χρόνια, έμεινε χήρα μία φορά, ενώ έχει αποξενωθεί και από τον τρίτο σύζυγό της, παρότι δεν έχουν χωρίσει.

Τον περασμένο μήνα έγινε για πρώτη φορά γιαγιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ