Τζοχάρ, προσπάθησες να σκοτώσεις την οικογένειά μου, αλλά δεν σε μισώ - iefimerida.gr

Τζοχάρ, προσπάθησες να σκοτώσεις την οικογένειά μου, αλλά δεν σε μισώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τους περισσότερους ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ αντιπροσωπεύει το κακό. Τους εξτρεμιστές που δεν έχουν σε τίποτα να σκορπίσουν τον τρόμο και τον θάνατο για να διατρανώσουν τα πιστεύω τους. Για τον Μάικ Ρότζερς, έναν Αμερικανό Ιησουίτη που ζει στη Ρώμη και τον Ιούνιο πρόκειται να χειροτονηθεί ιερέας, ο Τσετσένος είναι ένα παιδί.

Ο Ρότζερς (φωτό) του οποίου η οικογένεια συμμετείχε στον μαραθώνιο της Βοστώνης και κινδύνευσε από την έκρηξη έγραψε ένα συγκλονιστικό γράμμα προς τον 19χρονο βομβιστή, το ανάρτησε στο facebook προκαλώντας την προσοχή όλου του κόσμου. Στο γράμμα αυτό εξηγεί τους λόγους που δεν μπορεί να μισήσει τον Τσαρνάεφ παρότι προσπάθησε να σκοτώσει την οικογένειά του.

Τζοχάρ, προσπάθησες να σκοτώσεις την οικογένειά μου, αλλά δεν σε μισώ | iefimerida.gr 0

Αναλυτικά το γράμμα:

«Αγαπητέ Τζοχάρ,

Δεν με ξέρεις, αλλά προσπάθησες να σκοτώσεις την οικογένειά μου.

Δεν μπορούσες να το ξέρεις, αλλά ο αδερφός μου έτρεχε στον μαραθώνιο. Προπονούνταν μήνες γι αυτό. Η νύφη μου είναι μια εκπληκτική γυναίκα που, όπως πάντα, τον υποστήριζε και ήταν έτοιμη να τρέξει τα τελευταία πέντε μίλια στο πλευρό του. Η βόμβα σου ήταν στη γραμμή τερματισμού την οποία προσπαθούσαν να περάσουν.

Η μητέρα μου, ο πατέρας μου και η αδερφή μου τους περίμεναν εκεί, στη γραμμή του τερματισμού. Δεν το ήξερες, αλλά η μητέρα μου νομίζει ότι σε είδε εκεί. Η αδερφή μου είναι μόλις τρία χρόνια μικρότερη από σένα κι εσύ άφησες μια βόμβα μπροστά της.

Δεν με ξέρεις, αλλά προσπάθησες να σκοτώσεις κάποιους φίλους μου. Μία από τις καλύτερες, τις πιο κοντινές μου φίλες δούλευε στο κατάστημα μπροστά στο οποίο εσύ και ο αδερφός σου τοποθετήσατε τη βόμβα. Η έκρηξη της... χάρισε την χειρότερη μέρα της ζωής της.

Ημουν καθηγητής γυμνασίου και η βόμβα σου τραυμάτισε έναν από τους πολλά υποσχόμενους μαθητές μου.

Αγαπητέ Τζοχάρ, προσπάθησες να καταστρέψεις την κοινότητα την οποία άφησα πίσω για να έρθω στη Ρώμη. Την κοινότητα από την οποία αντλώ την περισσότερη δύναμή μου, που καθόρισε την ταυτότητά μου.

Σκότωσες ένα παιδί που ήταν μέλος αυτής της κοινότητας, η οποία με έκανε τον άνδρα που είμαι σήμερα. Ο Μάρτιν θα μπορούσε να είχε μεγαλώσει και να είχε γίνει ένα ανδράκι του BC High. Η οικογένειά του είναι πολύ αγαπητή στην τοπική κοινωνία.

Προσπάθησες να βυθίσεις την πόλη που μου έδωσε κουράγιο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο μέσα στον απόλυτο φόβο. Προσπάθησες, όμως, να το κάνεις σε μια πόλη που ξέρει πως να μετατρέπει έναν 10χρονο σε ένα ατρόμητο παιδί.

Αγαπητέ Τζοχάρ, μπορεί να πέρασες στην αυλή του σπιτιού που ζούσα, αλλά δεν συναντηθήκαμε ποτέ και εσύ προσπάθησες να σκοτώσεις την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους μαθητές μου και να καταστρέψεις την τοπική κοινωνία.

Αγαπητέ Τζοχάρ, απέτυχες. Πραγματικά πίστευες ποτέ ότι θα τα καταφέρεις; Οι αρχές έπιασαν τον Μπιν Λάντεν. Δεν είχες ελπίδα απόδρασης. Αυτό δεν είναι το μέτρο της επιτυχίας σου, όμως. Αγαπητέ Τζοχάρ απέτυχες γιατί η Βοστώνη ούτε έσκυψε το κεφάλι, ούτε φοβήθηκε. Εσύ έβαλες την βόμβα και η πόλη έδωσε αίμα για τα θύματα. Εσύ απέφυγες την αρχική σύλληψη και η πόλη άνοιξε το σπίτι της σε αγνώστους. Εσύ ήσουν ελεύθερος κι ετοίμαζες νέες βόμβες και ο κόσμος προσευχόταν στο Γκάρβεϊ Παρκ και στον Καθεδρικό Ναό. Ησουν καταδιωκόμενος και ο κόσμος έμεινε κλεισμένος όπως παλιά στα σπίτια του και βοηθούσε την αστυνομία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αγαπητέ Τζοχάρ, απέτυχες γιατί το φως νικά το σκοτάδι και ο άνδρας που ήξερε ότι κάτι δεν έδειχνε σωστό στη βάρκα του δεν φοβήθηκε να καλέσει την αστυνομία.

Αγαπητέ Τζοχάρ, για όλα αυτά δεν μπορώ να σε μισήσω. Σκεφτόμουν το γεγονός ότι είσαι μόλις 19 ετών. Είσαι ένα παιδί. Πρέπει να ήσουν τόσο φοβισμένος σήμερα. Είσαι κι εσύ ένα θύμα, όπως τόσοι άλλοι. Σε ανάμιξαν σε κάτι που δεν έπρεπε να σε έχουν αναμίξει, επειδή δεν ήξερες και δεν μπορούσες να ξέρεις.

Χαίρομαι που θα πας στη φυλακή και ελπίζω να μείνεις πολλά, βασανιστικά αργά χρόνια στη φυλακή Supermax του Κολοράντο. Εύχομαι κανείς από όσους αγαπάω να μην απειληθεί ξανά από σένα, αλλά δεν μπορώ να σε μισήσω.

Δεν μπορώ να σε μισήσω για ό,τι κι αν έφερες στη Βοστώνη. Το μίσος ήταν αρκετό. Εγώ δεν μπορώ και δεν νιώθω άλλο μίσος.

Δεν μπορώ να σε μισήσω γιατί θυμάμαι πώς είναι να είσαι 19 ετών. Κι εγώ πίστευα ότι κάποια πράγματα ήταν καλές ιδέες, αλλά δεν ήταν. Δεν θα έφτανα ποτέ στο σημείο που έφτασες εσύ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήμουν ενήλικας στα 19.

Δεν μπορώ να σε μισήσω γιατί μολονότι έκανες απίστευτα πράγματα, κατά κάποιο τρόπο είσαι ακόμα αδερφός μου και ο θάνατός σου δεν μπορεί να είναι προς όφελός μου.

Δεν μπορώ να σε μισήσω, όχι επειδή είμαι Καθολικός και Χριστιανός ή επειδή σε μερικούς μήνες θα είμαι παπάς. Είμαι πάνω απ' όλα άνθρωπος και απλά δεν μπορώ να σε μισήσω.

Αγαπητέ Τζοχάρ, ακόμα ελπίζω για σένα.

Την υπόλοιπη ζωή σου θα την περάσεις στη φυλακή. Εχω δει ανθρώπους να αλλάζουν εκεί μέσα. Ελπίζω να μη σε εκτελέσουν γιατί ξέρω ότι μπορούμε να σε κρατήσουμε με ασφάλεια για την υπόλοιπη ζωή σου.

Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η δική σου ιστορία στη φυλακή, αλλά ξέρω πως εγώ ως Χριστιανός κι εσύ ως Μουσουλμάνος πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά ελπίζω για σένα.

Αγαπητέ Τζοχάρ, είσαι ένα παιδί. Δεν μπορώ να σε μισήσω ή να σε φοβηθώ. Χαίρομαι ότι είσαι υπό κράτηση. Χαίρομαι ότι δεν μπορείς να πληγώσεις ούτε τον εαυτό σου ούτε κάποιον άλλον, αλλά δεν μπορώ να σε μισήσω και δεν σε φοβάμαι.

Αγαπητέ Τζοχάρ, θα προσευχηθώ για σένα. Την επόμενη χρονιά όταν ο αδερφός μου περάσει τελικά τη γραμμή του τερματισμού, ο σκοπός του αδερφού σου θα έχει αποτύχει για τα καλά. Παρόλα αυτά θα προσευχηθώ να μάθεις τι σημαίνει η αγάπη που μου έδωσαν ο αδερφός μου, η νύφη μου, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η αδερφή μου, οι φίλοι και οι μαθητές μου.

Αγαπητέ Τζοχάρ, θα προσεύχηθώ για σένα. Μόλις παιχτεί η πρώτη μπαλιά στο Patriots Day, θα προσευχηθώ να γνωρίσεις τι σημαίνει χαρά. Η χαρά που μας κάνει γεμάτους ως ανθρώπους και προσφέρει τη δυνατότητα της πραγματικής μετάνοιας. Η χαρά που μου δίνει κάθε χρόνο η ομάδα μπέιζμπολ των Red Sox.

Αγαπητέ Τζοχάρ, θα προσευχηθώ για σένα όταν την επόμενη χρονιά θα πέσει η πρώτη τουφεκιά στην επίσημη αναπαράσταση της μάχης του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ. Θα προσευχηθώ να μάθεις ότι η ειρήνη και η αγάπη είναι οι μόνοι τρόποι ν' αλλάξεις τον κόσμο.

Αγαπητέ Τζοχάρ, δεν σε μισώ. Δεν μπορώ να σε μισήσω. Χαίρομαι που είσαι υπό κράτηση, αλλά είσαι μόνο ένα παιδί κι έχασες. Θα σε αγαπώ και θα προσεύχομαι για σένα, διότι κατά έναν τρόπο η αμαρτία σου έκανε καλό και η κοινωνία μου, οι άνθρωποι που αγαπώ από εδώ, στο τέλος θα είναι πιο δυνατοί.

Αγαπητέ Τζοχάρ,

Ο Θεός μαζί σου,

Μάικ»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ