Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου είναι ο βαριά τραυματισμένος βομβιστής της Βοστώνης Τζοχάρ Τσαρνάεφ - iefimerida.gr

Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου είναι ο βαριά τραυματισμένος βομβιστής της Βοστώνης Τζοχάρ Τσαρνάεφ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο 19χρονος Τσαρνάεφ βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος στο West Clinical Center της Βοστώνης και εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει στις Αρχές, αν και απαντά γραπτά στις ερωτήσεις της αστυνομίας, η υπόθεσή του παίρνει το δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης.

Ο Τσαρνάεφ βαρύνεται με την κατηγορία της «χρήσης και συνωμοσίας για τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής», και ακόμη για εκ προθέσεως φθορά ξένης περιουσίας με εκρηκτικά που προκάλεσαν τον θάνατο.

Σημειώνεται ότι στον Ποινικό Κώδικα των ΗΠΑ που αφορά την τρομοκρατία, ο ορισμός του όπλου μαζικής καταστροφής (weapon of mass destruction) είναι πολύ ευρύτερος από την κοινή χρήση του όρου και περιλαμβάνει ακόμα και σχετικά μικρής ισχύος αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται κατά προσώπων ή περιουσίας εντός της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Τσαρνάεφ δεν θα δικαστεί ως «μαχητής του εχθρού», εξέλιξη που θα έστελνε την υπόθεση στη στρατιωτική δικαιοσύνη και θα του στερούσε πολλά από τα δικαιώματα υπεράσπισης αφού σύμφωνα με το νόμο «οι Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να δικαστούν σε στρατοδικεία», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Κάρνεϊ.

Αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο Τσαρνάεφ μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ορισμένων ετών, ισόβια ακόμα και την ποινή του θανάτου, που πάντως δεν εφαρμόζεται στη Μασαχουσέτη.

Κατά τη σύλληψή του έφερε πάνω του την ταυτότητα του κολεγίου όπου φοιτούσε και πιστωτικές κάρτες, αναφέρει το κατηγορητήριο. Είχε, εξαιτίας της ανταλλαγής πυροβολισμών που προηγήθηκαν, τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και τα άκρα.

Στο δωμάτιό του στο κολέγιο βρέθηκαν εκρηκτικός μηχανισμός και λευκό τζόκεϊ ίδιο με αυτό που, κατά τις φωτογραφίες, φορούσε την ημέρα της επίθεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ