Αλλαγές στην απόδοση του ΦΠΑ -Σε 2 δόσεις και χωρίς ρύθμιση για τους «αμελείς» | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Αλλαγές στην απόδοση του ΦΠΑ -Σε 2 δόσεις και χωρίς ρύθμιση για τους «αμελείς»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, θα συμπεριλάβει τελικά το υπουργείο Οικονομικών τις διατάξεις για το νέο τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ, με στόχο τη βεβαίωση της σχετικής οφειλής στην αρχή του μήνα, έτσι ώστε να μην τρέχουν εκ των υστέρων οι υπηρεσίες να αναζητούν ποιος και τι χρωστάει.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται το μικρό ποσό που θα πρέπει να αποδίδουν με τη δήλωση ΦΠΑ οι υπόχρεοι, καθώς έτσι υποτίθεται ότι θα καταρριφθεί το επιχείρημα του υψηλού κόστους που συνεπάγεται σήμερα η εμπρόθεσμη δήλωση (το 40% του φόρου), ενώ ισχυρό αντικίνητρο για τους «αμελείς» θεωρείται η ρητή πρόβλεψη ότι ο βεβαιωμένος ΦΠΑ που δεν θα αποδίδεται, δεν θα μπορεί να μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΠΥΟ το 25% των υπόχρεων δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει τον αναλογούντα φόρο!

Ειδικότερα, οι διατάξεις που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, θα προβλέπουν τα εξής:

Στην περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται και η οποία ισούται με το ποσό που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του 50% του οφειλόμενου φόρου, και η δεύτερη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα. Στην περίπτωση που το σύνολο του οφειλόμενου φόρου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, το υπόλοιπο του μη καταβληθέντος με τη δήλωση φόρου καθίσταται ληξιπρόθεσμο στο σύνολο του, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο καταβάλλεται η δήλωση. Το ποσό που βεβαιώνεται για καταβολή στον επόμενο μήνα προσαυξάνεται κατά 2% και η προσαύξηση αυτή βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης.

Στην περίπτωση που με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται τουλάχιστον 50% του οφειλόμενου φόρου, δεν βεβαιώνεται προς καταβολή ποσό στο τέλος του μήνα που υποβάλλεται η δήλωση. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ