Κυπριακό διαβατήριο θα δίνεται σε όσους επενδύουν μεγάλα ποσά στη χώρα - iefimerida.gr

Κυπριακό διαβατήριο θα δίνεται σε όσους επενδύουν μεγάλα ποσά στη χώρα

Κυπριακό διαβατήριο θα δίνεται σε όσους επενδύουν μεγάλα ποσά στη χώρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα σημαντικό κίνητρο στους ξένους επιχειρηματίες, προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα, αποφάσισε να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, το διαβατήριο θα χορηγείται σε όσους πληρούν ορισμένες οικονομικές προϋποθέσεις.

Στο προσεχές μέλλον, λοιπόν, κάτοχοι του διαβατηρίου θα είναι όσοι μπορούν για παράδειγμα να επενδύσουν στη χώρα από τρία εκατομμύρια ευρώ και πάνω. Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να πάρει το κυπριακό διαβατήριο εάν επένδυε δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για πάνω από πέντε χρόνια.

Οι ζημιές των Ρώσων

Η Κύπρος προέβη σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να μετριαστούν λίγο οι ζημίες των Ρώσων επιχειρηματιών καθώς και να συνεχίσουν να έχουν τα χρήματά τους στη χώρα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο ετήσιο οικονομικό τους συνέδριο στη Λεμεσό, αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ρώσοι επιχειρηματίες, εξαιτίας του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας.

Η Κύπρος δεν είναι η μόνη

Οπως υποστηρίζει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που υιοθετεί μια τέτοια πρακτική. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιρλανδία μέχρι το 2001 μπορούσε κανείς να πάρει την υπηκοότητα προχωρώντας σε επενδύσεις, ενώ πλέον χρειάζεται μία επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της τέχνης ή του αθλητισμού. Σε Πορτογαλία και Ισπανία, η χορήγηση της υπηκοότητας εξαρτάται από την αγορά ενός ακινήτου, ενώ στην Ουγγαρία το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ομόλογα. Τέλος, στην Αυστρία το διαβατήριο μπορεί να δοθεί για τις εξαιρετικές υπηρεσίες ενός ατόμου προς την νέα του πατρίδα.

Αντιδράσεις για το διαβατήριο

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για την κίνηση αυτή της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως αυτή η πρακτική είναι ανάρμοστη: «Το βρίσκω προβληματικό όταν κράτη - μέλη της Ε.Ε. δίνουν έτσι αυθαίρετα την υπηκοότητα. Τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι ίδια για όλους».

«Το θεωρώ εξαιρετικά προβληματικό, για αισθητικούς λόγους» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ντίντριχ Τρέχαρντ, από το πανεπιστήμιο του Μίνστερ, ειδικός σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. «Δεν θέτει όμως σε κίνδυνο της Ε.Ε. αυτή η πρακτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ