Ιταλία ή το ναυάγιο της πολιτικής: Εξέλεξε πάλι πρόεδρο τον Ναπολιτάνο, 87 ετών - iefimerida.gr

Ιταλία ή το ναυάγιο της πολιτικής: Εξέλεξε πάλι πρόεδρο τον Ναπολιτάνο, 87 ετών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την υποστήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων, εκτός από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, ο 87χρονος Ναπολιτάνο κέρδισε εύκολα την ψηφοφορία, η οποία απαιτούσε περισσότερο από το 50% των ψήφων σε μια ειδική συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Αυτή η δεύτερη 7ετία του Ναπολιτάνο συμβολίζει την ήττα για να μην πούμε το ναυάγιο της πολιτικής, την εκδήλωση του πανικού της, την απουσία φαντασίας εκ μέρους της, γράφει αηδιασμένη η Le Monde.

Ανίκανοι να συνενοηθούν σε έναν υποψήφιο για πρόεδρο της χώρας οι Ιταλοί πολιτικοί έδωσαν το αποτύπωμα της μετριότητάς τους. Κυρίως στην κεντροαριστερά όπου οι βουλευτές είναι περισσότεροι και δεν μπόρεσαν να προτείνουν ένα πρόσωπο περιωπής και να το επιβάλλουν, υπογραμμίζει η Le Monde.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται Πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Τα συγχαρητήριά του στον ιταλό Πρόεδρο έστειλε άμεσα ο Ρομάνο Πρόντι, που ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Ο Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην προχωρήσουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.

Διαδηλωτές, όμως, συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο τη βουλής της Ρώμης, στην πλατεία Μοντετσιτόριο, όπου ήταν παρόντες βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων.

Μπέπε Γκρίλο: Πραξικόπημα η εκλογή Ναπολιτάνο

Νωρίτερα, ο Γκρίλο είχε παρομοιάσει την εκλογή του Ναπολιτάνο με «πραξικόπημα», δήλωση που καταδικάστηκε από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» που ψήφισε τον Στέφανο Ροντοτά.

Συγχαρητήρια από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχάρη τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, η οποία σημειώνεται «σε μια αποφασιστική στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρυξέλλες.

«Η επανεκλογή σας συμβαίνει σε μια αποφασιστική στιγμή για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, η οποία απαιτεί ηρεμία, θάρρος και σύνεση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ανανεώνοντας τη θητεία σας ως αρχηγού του κράτους, το ιταλικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την επιτυχία της πρώτης θητείας σας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέσατε πλήρως το ρόλο σας εγγυόμενος την εθνική ενότητα και προωθώντας το διεθνές κύρος της χώρας σας», προσθέτει ο Μπαρόζο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ