Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή - iefimerida.gr

Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή

Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία -Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλος προκλήθηκε από το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που κυκλοφόρησε με τίτλο «Σκατά!» και υποστήριζε βάσει δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis ότι η χώρα μας έχει κρίση δημοκρατικών αρχών και ότι ένα μεγάλο κομμάτι νοσταλγεί τη χούντα.

Μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων της «Ε» ξεσηκώθηκε με το πρωτοσέλιδο-πρόκληση που είχε τον απαράδεκτο τίτλο «ΣΚΑΤΑ!». Tο επίμαχο πρωτοσέλιδο αποσύρθηκε μέσα στη νύχτα και η εφημερίδα κυκλοφόρησε με νέο τίτλο «Απέραντο φρενοκομείο», αλλά είχε και πάλι «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα που υποστήριζε πως το 30% των Ελλήνων πιστεύει ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα!

Υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή φέρεται να είναι ο νέος εκδότης, δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος (η κυρία Μάνια Τεγοπούλου δεν συμμετείχε στην απόφαση γι' αυτό το πρωτοσέλιδο), ο οποίος θέλει τώρα να επιβάλει σύμβουλο έκδοσης ή διευθυντή ερευνών στην εφημερίδα τον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα.

Το κείμενο της Ελευθεροτυπίας για τη σκανδαλώδη δημοσκόπηση ήταν το εξής:

«Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Metron Analysis για την Ελευθεροτυπία, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως "στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα". Τα ευρήματα-σοκ καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση της χώρας, για την οποία ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, προκαλεί κρίση και στην ίδια τη δημοκρατία. Ολόκληρη η έρευνα και η ανάλυση των ευρημάτων στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντά θετικά στην ερώτηση "Σε λίγες μέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;"

Η πλειοψηφία (59%) θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί Χούντας ήταν καλύτερη, 46% θεωρεί ότι είχε καλύτερη διαβίωση και το 24% πιστεύει πως η χώρα είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.

Όσο σοκαριστικά κι αν είναι τα ευρήματα άλλο τόσο πρέπει να μετατραπούν σε μια κραυγή αγωνίας της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προς τους θεσμούς που την υπηρετούν, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη.

Η έρευνα της Ελευθεροτυπίας επιβεβαιώνει σε μια αποφράδα χρονική συγκυρία όλα αυτά που ως αίσθηση υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και απέναντι στα οποία εθελοτυφλούμε.

Αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς διαδρομής κατά την διάρκεια της οποίας το πολιτικό σύστημα βούτηξε στην διαφθορά, η κομματικοποίηση του κράτους απαξίωσε τους θεσμούς, κυριάρχησε το πελατειακό κράτους εις βάρος της αξιοκρατίας και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ήταν ο κανόνας.

Είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας στην οποία έχει φέρει την κοινωνία η μνημονιακή πολιτική και είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης της κοινωνίας αλλά και της πλήρους σύγχυσης στην οποία την έχει οδηγήσει η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική διαχείριση της από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Και είναι αποτέλεσμα και της χρονικής απόστασης από εκείνη την μαύρη περίοδο, της άμβλυνσης της μνήμης και της άγνοιας των νεότερων γενιών για την χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την δημοκρατία και τις ελευθερίες, διεύρυνε την ανισότητα και έσπειρε την ανασφάλεια».

Αυτά ήταν τα πρωτοσέλιδα που κόπηκαν με παρέμβαση των δημοσιογράφων της εφημερίδας

Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή  | iefimerida.gr 0
Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή  | iefimerida.gr 1
Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή  | iefimerida.gr 2
Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή  | iefimerida.gr 3

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφορεί η εφημερίδα σήμερα:

Σάλο προκάλεσε το γεγονός ότι στην έρευνα τίθεται το εξής ερώτημα «Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι σήμερα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: ποιοι είναι αυτοί οι «ορισμένοι» και ποιοι το πιστεύουν ότι στη χούντα ήταν καλύτερα τα πράγματα;

Το ερώτημα είναι πλασματικό, εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και μπορεί κάποιος να παρασυρθεί θεωρώντας ότι πράγματι κάποιοι το πιστεύουν.

Σε αυτό λοιπόν το πλασματικό και αμφιλεγόμενο ερώτημα οι πολίτες απαντούν :

Κατά 46% των ψηφοφόρων της ΝΔ ότι η χούντα ήταν προτιμότερη (!)

Κατά 58% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ότι η χούντα ήταν προτιμότερη

Κατά 45% των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι η χούντα ήταν προτιμότερη

Κατά 24% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χούντα ήταν προτιμότερη

Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία - Ανήμερα της 21ης Απριλίου αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή  | iefimerida.gr 4

Δράστης του απαράδεκτου πρωτοσέλιδου ο εκδότης Χάρης Οικονομόπουλος

Ο εκδότης Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και την πρόσφατη επανέκδοση της εφημερίδας είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αναμειγνύεται στο «στήσιμο» των πρωτοσέλιδων, δεν θα παρεμβαίνει στη «γραμμή» της εφημερίδας και θα σεβαστεί τις ιστορικά δημοκρατικές αρχές στις οποίες κινείται η Ελευθεροτυπία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, πιεζόμενος από την κυκλοφοριακή πτώση της εφημερίδας ο κ. Οικονομόπουλος (ο οποίος δεν είχε δημοσιογραφική και εκδοτική εμπειρία ποτέ στο παρελθόν) έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει αυτό το πρωτοσέλιδο το οποίο εμφανίζεται δήθεν να κάνει αντίσταση στα πολιτικά κόμματα αλλά να δίνει με τα «ευρήματα» της έρευνας έρεισμα και «πάτημα» στη Χρυσή Αυγή, η οποία τώρα θα μπορεί να επικαλείται και ευρήματα δημοσκοπήσεων για τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές-φιλοχουντικές δράσεις της!

Οργισμένοι φέρονται οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της Ελευθεροτυπίας, και με τον δημοσιογράφο Πάνο Σώκο, ο οποίος «ξεχείλωσε» στην ανάλυσή του τα ευρήματα της δημοσκόπησης και τα πρόβαλε με υπερβολικό τρόπο, προκειμένου να φανεί αρεστός στον εκδότη κ. Οικονομόπουλο.

Σύμβουλος έκδοσης ο Γιάννης Ντάσκας

Ο κ. Οικονομόπουλος παρά τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων της Ελευθεροτυπίας θα επιβάλλει ως σύμβουλο έκδοσης ή διευθυντή ερευνών της ιστορικής εφημερίδας τον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα και έχει καλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διευθυντές και εργαζομένους σε γενική συνέλευση αύριο προκειμένου να το ανακοινώσει και επισήμως.

Την Τρίτη στην Ελευθεροτυπία ο Τσίπρας

Υπό τη σκιά αυτών των δυσάρεστων εξελίξων και σε κλίμα αναταραχής στο εσωτερικό της εφημερίδας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την Τρίτη επίσκεψη στα γραφεία της Ελευθεροτυπίας, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε μεγάλα ΜΜΕ της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ