Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας, με την επανεκλογή του Ναπολιτάνο - iefimerida.gr

Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας, με την επανεκλογή του Ναπολιτάνο

Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έγινε ο πρώτος πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας, ο οποίος επανεκλέγεται πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Νωρίτερα, ο κ. Ναπολιτάνο είχε ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι, να επανεκλεγεί στην προεδρία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση.

Ελαβε 738 ψήφους

Με 738 ψήφους του ιταλικού κοινοβουλίου, σε σύνολο 1.007, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος του κινήματος Πέντε Αστέρων Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 217 ψήφους, με την παράλληλη υποστήριξη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.

Σε ότι αφορά το διαδικαστικό σκέλος της επανεκλογής, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει, τυπικά, να παραιτηθεί και να ορκισθεί εκ νέου πρόεδρος. Τα συγχαρητήριά του στον Ιταλό πρόεδρο απέστειλε άμεσα ο Ρομάνο Πρόντι που ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στη χθεσινή ψηφοφορία.

Ο δε Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ζήτησε από τους ψηφοφόρους των Cinque Stelle, του Κινήματος Πέντε Αστέρων, να μην προχωρήσουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα. Διαδηλωτές, όμως, παραμένουν έξω από την είσοδο τη βουλής της Ρώμης, στην πλατεία Μοντετσιτόριο, όπου είναι παρόντες βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων.

«Θα εξηγήσω γιατί έκανα δεκτή την έκκληση που μου απευθύνθηκε»

«Δέχθηκα με ευγνωμοσύνη την εμπιστοσύνη που εξέφρασε, σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, προς το πρόσωπό μου, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

«Τη Δευτέρα θα εξηγήσω, ενώπιον του κοινοβουλίου, μέσα σε ποια όρια έκανα δεκτή, με απόλυτη διαφάνεια, την έκκληση που μου απευθύνθηκε. Ελπίζω να αντεπεξέλθουν όλοι στις υποχρεώσεις τους , υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών», πρόσθεσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον οποίο «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της Ιταλίας, στην επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών και την υπεράσπιση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ