Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] - iefimerida.gr

Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες]

Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη, σε ηλικία 69 ετών, ο Στορμ Θόγκερσον ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές εξώφυλλων στην ιστορία της ροκ έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο

Μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1973 με την κυκλοφορία του «The Dark Side of the Moon» του οποίο το εξώφυλλο φιλοτέχνησε, ωστόσο, είχε ήδη προλάβει να διαγράψει τη δική του πορεία στον χώρο, ενώ αποτελούσε μόνιμο συνεργάτη των τεράστιων Pink Floyd κάνοντας μερικούς να τον χαρακτηρίζουν ως το 5ο μέλος της μπάντας.

Μάλιστα ο Θόργκερσον είχε προσφέρει τη δική του μοναδική αισθητικά σε όλα τα εξώφυλλα των Pink Floyd, εκτός του The Wall που ούτως ή άλλως αποτελούσε, ουσιαστικά, προσωπικό πόνημα του ιδιοφυούς Ρότζερ Γουώτερς.

Η ξεχωριστή καλλιτεχνική του άποψη προσέφερε μερικά από τα πιο όμορφα εξώφυλλα στην ιστορία της ροκ αναγκάζοντας αρκετούς κριτικούς να ανακηρύξουν τον Θόργκεσον ως έναν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές του 2ου αιώνα.

Ωστόσο ο Θόργκερσον είχε συνεργαστεί και με άλλα ροκ συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, Black Sabbath, Scorpions, Genesis, Europe, Dream Theater, The Cranberries, Rainbow, Audioslave.

Ήταν παιδικός φίλος των ιδρυτών των Πινκ Φλόιντ, κυρίως του κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ του οποίου ήταν και κουμπάρος στο γάμο του το 1994 με την Πόλι Σάμσον.

Αμέσως με την ανακοίνωση του θανάτου, ο Γκίλμορ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει τον παιδικό του φίλο ως «μια συνεχή δύναμη στη ζωή του, την επαγγελματική και την προσωπική, έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούσε να εκμυστηρευτεί τον πόνο του, έναν μεγάλο φίλο». Ο επίσημος ιστότοπος του συγκροτήματος ανάρτησε ένα κείμενο που χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «σχεδιαστή ιδιοφυΐα».

Ήδη στις 24 Μαρτίου το άλμπουμ «Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» συμπλήρωσε 40 χρόνια κυκλοφορίας με το συγκρότημα να προτείνει στον ιστότοπό του μια διαδραστική εφαρμογή στην οποία το κοινό καλείται να «σκουρύνει» την πλευρά σε ένα ειδικά σχεδιασμένο φεγγάρι.

Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Εφυγε το «5ο μέλος» των Pink Floyd ο θρυλικός σχεδιαστής Στορμ Θόργκερσον [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ