Αλόγιστες σπατάλες στους Special Olympics - iefimerida.gr

Αλόγιστες σπατάλες στους Special Olympics

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

7, 7 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν μόνο οι τελετές έναρξης και λήξης των Special Olympics της Αθήνας, ενώ οι φήμες για κακοδιαχείριση και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης έχουν προκαλέσει και τις πρώτες παραιτήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία η παραίτηση από την Οργανωτική Επιτροπή του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, υπό το φόβο πιθανών επιπτώσεων από κακοδιαχείριση, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς και άλλα μέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να διαβούν την πόρτα της εξόδου.

Ερωτήματα εγείρονται για το κόστος των τελετών έναρξης (το Σάββατο) και λήξης, καθώς επίσης και εκδηλώσεων για τους VIPS, που θα αγγίξουν τα 7,7 εκατομμύρια ευρώ. Σ' έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 26 συνεισφέρουν κρατικοί χορηγοί (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. κ.λπ.), φαίνεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την παραίτηση του κ. Σγουρού ήταν η αξίωση της Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου των Special Olympics Hellas, να ζητήσει πριν από λίγες ημέρες την ενεργοποίηση του «μαξιλαριού» των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για ενδεχόμενα απρόβλεπτα έξοδα. Κι αυτό, παρά τη σαφή οδηγία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για σφίξιμο του ζωναριού και βεβαίως μη χρησιμοποίησης του εν λόγω κονδυλίου.

Το μείζον θέμα από νομικής άποψης είναι πως ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί, γεγονός που σημαίνει, πέραν του κεφαλαίου των ευθυνών, ότι όποιο έλλειμμα προκύψει θα καλυφθεί από το κράτος, που αποτελεί το μοναδικό μέτοχο του συσταθέντος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Στις εύλογες απορίες μελών της Ο.Ε. των Παγκόσμιων Αγώνων, η κ. Δεσποτοπούλου απαντάει ότι «αναφέρεται απ'ευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού». Για το οικονομικό κομμάτι ουδέποτε έχει κάνει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Επισήμως ο Γιάννης Σγουρός, που χθες «έτρεχε από εκδήλωση σε εκδήλωση», παραιτήθηκε «λόγω φόρτου εργασίας», επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμά του.

«Παραποίηση»

Την ίδια ώρα, ο Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κάνει λόγο για «βάναυση παραποίηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, του ιστορικού αυτού μ―νημείου του παγκόσμιου αθλητισμού», όπου θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαρακτηρίζει τις πρόχειρες μεταλλικές κατασκευές στο εμπρόσθιο μέρος του Καλλιμάρμαρου ως «απερίγραπτο κιτς σκηνικό, που παραπέμπει σε ρωμαϊκές φιέστες, έξω από κάθε λογική σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το ολυμπιακό ιδεώδες». Κι αφού αφήνει αιχμές για «τεράστια οικονομική σπατάλη», προτείνει στην ολομέλεια της ΕΟΕ «να απόσχει από τις τελετές», ώστε να μη νομιμοποιήσει τη βεβήλωση του χώρου.

Κόντρα στη φιλοσοφία «ενός κοσμοπολίτικου γεγονότος φιλανθρωπίστικης αντίληψης της αναπηρίας, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», έχει ταχθεί εδώ και ημέρες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Το κόστος μόνο της τελετής έναρξης ισούται περίπου με τη μείωση των επιδομάτων» επισημαίνει, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για «τις δομές πρόνοιας, που οδηγούνται σε λουκέτο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Olympics παραίτηση Σγούρος σπατάλες Special
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ