CINETROLL: Θα φιλήσει ο Μάικλ Ντάγκλας στο στόμα τον εραστή του Ματ Ντέιμον στις Κάννες;

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει από τις 15 Μαίου ορδές ανθρώπων πολύ πιο όμορφων, πλούσιων και ταλαντούχων από αυτών, στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό και κοσμικό πάρτι. Του οποίου το πρόγραμμα μόλις ανακοινώθηκε και ποντάρει σε «σιγουράκια».

Ένα παρά πάνω από εντυπωσιακό στη σύνθεση του από γνωστές υπογραφές διαγωνιστικό line up για όλα τα γούστα, αλλά και λίγο αμήχανο σαν πρώτη ματιά, ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες για το φετινό 66ο Φεστιβάλ Καννών. Τι εννοώ αμήχανο; Πως αισθάνομαι σαν να παρακολουθώ το σίκουελ μιας ταινίας που ξέρω, αγαπάω αλλά δεν περιμένω να με εκπλήξει εφ' όσον ποντάρει σε σιγουράκια. Ακόμα κι αν στο φινάλε το ευχαριστηθώ και σκάσει και η έκπληξη αφού ποτέ δεν ξέρεις. Το θέμα είναι πως ανάμεσα στα πολλά, πάρα πολλά γνωστά σκηνοθετικά ονόματα του παγκόσμιου σινεμά που θα διαγωνιστούν φέτος για το Χρυσό Φοίνικα (δικαιώνοντας το όνομα των Καννών σαν τη βασίλισσα των φεστιβάλ) αισθάνομαι πως είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και να αφήσουν σφραγίδα πάνω μου σαν θεατή.

Κάτι που από μια άποψη είναι προτιμότερο από τις χρονιές που περιμένεις πολλά και στο τέλος φεύγεις με το χαμόγελο πεσμένο. Με την έναρξη αφιερωμένη στην 3D pop εξτραβαγκάντσα του «Μεγάλου Γκάτσμπι» δια χειρός Μπαζ Λούρμαν και με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Και την ταινία λήξης τo αστυνομικό δραματικό θρίλερ «Ζulu» που εξελίσσεται στον βίαιο υπόκοσμο του σημερινού Κέιπ Τάουν, με τους Ορλάντο Μπλουμ και Φόρεστ Γουίτακερ σε σκηνοθεσία του Ζερόμ Σάλες. Και το επίσημο διαγωνιστικό να διαμορφώνεται ως εξής:

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΛΑ

- Ο Aρνό ντε Παλιέ σκηνοθετεί τους Μαντς Μίκελσεν (ανεβασμένος μετά την περσινή του βράβευση στις Κάνες και την επιτυχία του τηλεοπτικού Χάνιμπαλ) και Μπρούνο Γκανζ στο ιστορικό δράμα «Michael Kohlaas» που εξελίσσεται στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

- Ο Αρνό Ντεσπλεσάν του βραβευμένου με Σεζάρ «Un conte de noel»επιστρατεύει τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο και τον Ματιέ Αμαλρίκ στο αμερικάνικο ντεμπούτο του «Jimmy Picard».

- O Ιρανός Aσγκάρ Φαραντί μετά την παγκόσμια επιτυχία, τη Χρυσή Αρκούδα, το Σεζάρ και το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το «A separation» διεκδικεί φέτος κι έναν Χρυσό Φοίνικα με το γαλλικό αυτή τη φορά «Le passé» και πρωταγωνίστρια την σταρ του «The Artist» Mπερενίζ Μπεζό.

- Θριαμβευτής των Σεζάρ με το «Κουσκούς» το 2007, ο Τυνήσιος Αμπντελαντίφ Κεσίς σκηνοθετεί το γαλλικό «Le bleu est un couleur chaude» με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος.

- Ο πάντα απροσδόκητος και ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο, Φρανσουά Οζόν, παρουσιάζει «το πορτρέτο ενός 17χρονου κοριτσιού μέσα από 4 εποχές και 4 τραγούδια» στο «Jeune et Jolie» με συμπρωταγωνίστρια τη Σαρλότ Ράμπλινγκ.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ

- Όσο καλό κι αν είναι πάντα το νέο μιας ακόμα ταινίας του Ρομάν Πολάνσκι, ειδικά με τον τίτλο «Venus in furs» τόσο δυσοίωνο αρχίζει να ακούγεται από τη στιγμή που πρωταγωνιστεί η σύζυγος του Εμανουέλ Σενιέ στο ρόλο μιας ηθοποιού που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει έναν σκηνοθέτη να της δώσει ρόλο.

- Σταθερός επισκέπτης των Καννών ο πολυβραβευμένος Ιταλός Πάολο Σορεντίνο επιστρέφει με τη δραματική κομεντί «La grande belezza» και τις αναμνήσεις ενός μεσήλικα συγγραφέα από τα νεανικά του χρόνια.

- Αν και επίσημα η τελευταία του κινηματογραφική ταινία πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει το σινεμά και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση όπως δήλωσε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ήταν οι «Παρενέργειες» ουσιαστικά είναι το «Behind the candelabra». Το οποίο αν και γυρισμένο για την τηλεόραση, πρόκειται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στον εκτός ΗΠΑ κόσμο. Λογικό αφού η υπόθεση αφορά στο θρυλικό Λιμπεράτσι, την 6χρονη θυελλώδη σχέση του με τον πολύ νεαρότερο εραστή του και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράζονται οι Μάικλ Ντάγκλας, ο Ματ Ντέιμον και ο Ρομπ Λόου.

- Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικάνος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν ("The escendants", "Sideaway") γράφει και σκηνοθετεί ένα οικογενειακό δράμα για τη σχέση ενός αλκοολικού πατέρα με τον αποξενωμένο γιο του, που κάνουν τη διαδρομή από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να διεκδικήσουν ένα έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Στο «Nebraska».

- Ο Κινέζος νικητής του Χρυσού Λέοντα της Βενετίας το 2006 για το «Still Life» Τζία Ζανγκέ, θέλει να σκαρφαλώσει και στη Χρυσή Φοινικιά με το «A touch of sin».

- Οι ακούραστοι αδελφοί Κοέν ξαναχτυπούν ψάχνοντας να βρούνε χώρο στο σκρίνιο τους για να χωρέσουν ακόμα ένα βραβείο με το «Inside Llewyn Davis». Τη ζωή και τις περιπέτειες ενός συνθέτη και τραγουδιστή στη φολκ μουσική σκηνή της νέας Υόρκης στη δεκαετία του 60. Ατμόσφαιρα εποχής, μουσική, Κοέν, Τζάστιν Τιμπερλέικ και Κάρεϊ Μάλιγκαν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ακούγεται τουλάχιστον ονειρεμένο.

- Ο 50χρονος Ιάπωνας Χιροκάζου Κορεέντα, κλασικό φεστιβαλικό άλογο που έχει φύγει τρεις φορές αβράβευτος από τις Κάννες θα προσπαθήσει να κάνει τη διαφορά φέτος με το δράμα «Like father like son».

- O βραβευμένος το 2010 στις Κάνες με το βραβείο της κριτικής επιτροπής για το «A screaming man», Μαχαμάτ Σαλέχ Χαρούν από το Τσαντ επιστρέφει στην Κρουαζέτ με το «Grigris».

- Θα συνεχιστεί η περσινή έκπληξη του στιλάτου «Drive» που χάρισε στον cult Δανό σκηνοθετη του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν το βραβείο σκηνοθεσίας και τη διεθνή εμπορική, πέραν της καλλιτεχνικής, αναγνώριση; Τόσο ο ίδιος όσο και πρωταγωνιστής του, Ράιαν Γκόσλινγκ φαίνονται αποφασισμένοι να επαναλάβουν το σουξέ με το «Οnly God Forgives», άλλο ένα υπερβίαιο και στιλιζαρισμένο νεονουάρ που σίγουρα θα βρει πολλούς οπαδούς.

- Ο αγαπημένος αλλά αλλοπρόσαλλος και υπερβίαιος, Ιάπωνας Τακάσι Μίικε που στο ενεργητικό του υπάρχει τουλάχιστον μια ντουζίνα από cult παρανοημένα αριστουργήματα υπόσχεται να αιματοκυλίσει το ούτως ή άλλως κόκκινο χαλί με το θρίλερ «Straw Shield».

- Ο σκηνοθέτης του «Μικρή Οδησσός» Τζέιμς Γκρέι «διευθύνει» τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζέρεμι Ρενέρ και Χοακίν Φίνιξ στο «Lowlife», ένα ρομαντικό δράμα μυστηρίου και εποχής που εξελίσσεται στο μαγικό κόσμο του burlesque και του vaudeville.

-H αγαπημένη του art house κυκλώματος, για λόγους που αδυνατώ να καταλάβω σε όλος τους το εύρος, Βαλέρια Μπρούνι Ντετέσκι (ως σκηνοθέτιδα εννοώ) υπογράφει τη δραματική κομεντί, "Un chateau en Italie".

ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ

- Ο βίαιος και γκαζωμένος Mεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε σκηνοθετεί το «Heli».

- Πάντα καλοδεχούμενο ένα μη αγγλόφωνο θρίλερ, όπως το "Borgman". Aπό την Ολλανδία και τον Άλεξ Βαν Βάρμερνταμ που στην πατρίδα του είναι διευθυντής του θιάσου «De Mexicaanse Hond».

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ