Κυβέρνηση: Ολα τα καταστήματα ανοιχτά, όλες τις Κυριακές του χρόνου - iefimerida.gr

Κυβέρνηση: Ολα τα καταστήματα ανοιχτά, όλες τις Κυριακές του χρόνου

Κυβέρνηση: Ολα τα καταστήματα ανοιχτά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιταχύνει τις αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς η κυβέρνηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει στη Βουλή νομοθετική πρόταση για το προαιρετικό άνοιγμα όλων τα καταστημάτων (κάτω των 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές του χρόνου και των πολυκαταστημάτων επτά Κυριακών που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τις περιόδους των εκπτώσεων προχωρά η κυβέρνηση.

Την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Οποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό... Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις ενέργειές της επί του θέματος καθώς και η Τρόικα έθεσε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις το θέμα επί τάπητος, ζητώντας, μάλιστα οι σχετικές ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 13 Μαίου προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 σύν 6 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διέρρεαν από χθες ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων θα κριθεί οριστικά στη Βουλή, δεδομένου ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται να έχουν ενιαία θέση επί του ζητήματος.

Κολλάει η τράπεζα για ΜμΕ

Στο μεταξύ στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους μικρομεσαίους και αφορά στην ανεύρεση ρευστότητας, η πρόταση των εμπόρων για δημιουργία τράπεζας για ΜμΕ φαίνεται να «έχει σκαλώσει» όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εναλλακτικά μπορεί να προσφέρει αρωγή και ρευστότητα και στις ΜμΕ το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να είναι έτοιμο ακόμη και έως το τέλος του έτους. Το Ταμείο αυτό θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους με κεφάλαια τα οποία θα προέρχονται από τρεις πηγές, δημόσια χρηματοδότηση, κεφάλαια διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων και από ιδιώτες επενδυτές.

ΕΣΕΕ: Συνεχίζουν τα «μπρος – πίσω» στο θέμα των Κυριακών

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της ΕΣΕΕ η οποία έκανε λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια» και αποκλεισμό των θεσμοθετημένων φορέων από το διάλογο για θέματα της αγοράς.

«Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου τις απόψεις 'κύκλων' του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι αφού 'κατάργησαν' την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως 'απορρίπτουν' την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ βεβαιώνουν ότι το ίδιο έπραξε και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ στην συνάντηση που είχαμε μαζί του», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι έμποροι ουδέποτε πρότειναν τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων αλλά την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων δομών των συνεταιριστικών Τραπεζών, ενώ όπως διευκρίνισε, ο κ. Ράιχενμπαχ δεν απέρριψε την πρότασή τους στη συνάντηση που είχαν μαζί του.

Ο κ. Κορκίδης διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο το υπουργείο «εξακολουθεί τα 'μπρος – πίσω' στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη - την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί - απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ