Αλλεργίες της Άνοιξης: Πού οφείλονται και ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπισή τους - iefimerida.gr

Αλλεργίες της Άνοιξης: Πού οφείλονται και ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Αλεργίες της Άνοιξης: Πού οφείλονται και ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπισή τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αλλεργίες είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού την άνοιξη αλλά και στις αρχές του Φθινοπώρου. Που οφείλονται όμως αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Αλλεργία γενικά χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε κανονικά αβλαβείς ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Εκδηλώνονται συνήθως με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα και αίσθηση μπουκώματος, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδα αλλά και άσθμα το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας το Έθνος, τα επικρατέστερα αλλεργιογόνα που ταλαιπωρούν τον περισσότερο κόσμο είναι: η γύρη των φυτών με κυρίαρχους υπαίτιους τα ανεμόφιλα και εντομόφιλα είδη, η οικιακή σκόνη που προκαλούν τα ακάρεα καθώς και η αλλεργία στους μύκητες και στα ζώα.

Συνήθως τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι ήπια, ωστόσο το άσθμα είναι ανησυχητικό, αφού εκδηλώνεται με ξερό βήχα, σφύριγμα και δύσπνοια και μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Προκειμένου να προλάβουμε τυχόν αλλεργίες είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση στα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, ενώ σημαντικός είναι και ο προσεκτικός καθαρισμός του σπιτιού και τα ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα που απομακρύνουν τα ακάρεα.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στο άρθρο στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας το Έθνος, ορισμένα βότανα μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.

Τα δημοφιλέστερα συμπτώματα

Το Γκίγκο
έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμά το άσθμα και τις αλλεργίες του αναπνευστικού

Η Γλυκόριζα
Έχει αντιαλλεργικές αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες παρόμοιες με της κορτιζόνης

Η Εφέδρα
Ισχυρό και γρήγορο αντιαλλεργικό που σύμφωνα με τους βοτανολόγους χρησιμοποιείται για ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα κατά του άσθματος.

Το Μελισσόχορτο
Το λάδι του έχει αντιισταμινική δράση και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία

Ο Βασιλικός
Εξαιρετικά αρωματικός, τονώνει την αναπνοή και είναι σπασμολυτικό του πεπτικού, αντισηπτικό και αποχρεμπτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ