Εξαλλοι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί με τον Καλατράβα και τις κακοτεχνίες του - iefimerida.gr

Εξαλλοι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί με τον Καλατράβα και τις κακοτεχνίες του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξοργισμένοι φέρεται να είναι οι ιδιοκτήτες του εντυπωσιακού οινοποιείου Ysios στη βόρεια Ισπανία με τον γνωστό σε εμάς αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, τον οποίο θέλουν να βάλουν να πληρώσει για στέγη κτιρίου που στάζει.

«Είναι ο ιθύνων νους πίσω από ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια, μουσεία, αεροδρόμια και γέφυρες του κόσμου. Ωστόσο, ο Ισπανός αρχιτέκτονας είναι ανίκανος να φτιάξει μία στέγη που στάζει, σύμφωνα με πελάτη, ο οποίος ζητά από τον Καλατράβα να συμβάλλει οικονομικά στο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την επιδιόρθωση της στέγης από άλλους αρχιτέκτονες», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Δώδεκα περίπου χρόνια από την περάτωση της κατασκευής στην βροχερή περιοχή της Αλάβα της βόρειας Ισπανίας, η κυματοειδής στέγη αδυνατεί να «συγκρατήσει» την υγρασία και το νερό από το να εισβάλλει στο εσωτερικό του κτιρίου.

Πλέον, οι αγανακτισμένοι ιδιοκτήτες «κυνηγούν» τον Καλατράβα με σκοπό να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της κακοτεχνίας, πληρώνοντας άλλους αρχιτέκτονες, οι οποίοι θα αναλάβουν τον ανασχεδιασμό της.

Η περίπτωση Ysios, όμως, δεν είναι η μόνη που εκθέτει τον παγκοσμίως γνωστό αρχιτέκτονα. Οι συμπατριώτες του στην Βαλένθια είναι εξίσου δυσαρεστημένοι λόγω της σταδιακής αποσύνθεσης της εξωτερικής κεραμικής «επιδερμίδας» του εμβληματικού για την πόλη Palau de Les Arts.

Παράπονα έχουν εκφράσει και οι ιταλικές αρχές για το κόστος της γέφυρας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, της πρώτης που χτίστηκε εκεί εδώ και 75 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι και οι πολίτες που έχουν «γκρεμοτσακιστεί» λόγω της υπερβολικά γλιστερής επιφάνειάς της.

Το ίδιο ισχύει και με γέφυρα του ιδίου στο βόρειο Μπιλμπάο, οι τοπικές αρχές του οποίου κάνουν λόγο για κακοτεχνίες που έχουν προκαλέσει πολλά ατυχήματα πεζών.

Μάλιστα, ο δήμαρχος του Μπιλμπάο Ινιάκι Αθκούνα φέρεται να δήλωσε «αγανακτισμένος με τη δικτατορία του Καλατράβα».

Τέλος, εναντίον του έχουν κινηθεί και οι ιδιοκτήτες κτιρίου στο Οβιέδο, του οποίου το μηχανικό γείσο δεν λειτούργησε ποτέ λόγω προβλήματος στο υδραυλικό σύστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το γραφείο Καλατράβα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ