Επιβεβαίωσε την πρόθεση πώλησης χρυσού ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών - iefimerida.gr

Επιβεβαίωσε την πρόθεση πώλησης χρυσού ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

Επιβεβαίωσε την πρόθεση πώλησης χρυσού ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σχέδιο της Κύπρου να πουλήσει τους επόμενους μήνες μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ανέφερε ότι η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. «Οι λεπτομέρειες της πώλησης θα διατυπωθούν στον κατάλληλο χρόνο, κυρίως από τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. Προφανώς, είναι μία μεγάλη απόφαση», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φέρει ημερομηνία 9η Απριλίου, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να πουλήσει χρυσό αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα «πλεονάζοντα» διαθέσιμά της, οδηγώντας τις προθεσμιακές τιμές του χρυσού στη μεγαλύτερη πτώση τους σε διάστημα πέντε μηνών, επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Απαντώντας στην έκθεση αυτή, μια εκπρόσωπος της ΚΤΚ είχε δηλώσει ότι δεν εξεταζόταν η πώληση χρυσού. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να πουλήσει χρυσό χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν τον είχε συμπεριλάβει στο σχέδιο. Η ΚΤΚ διαχειρίζεται τα αποθέματα χρυσού της χώρας, τα οποία ανέρχονται σε 13,9 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council).

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και επέμεινε σε μία αποτελεσματική συνεργασία τους. Η χώρα πρέπει να εξετάσει πώς βρέθηκε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και «προφανώς κάποιες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξεταστούν», πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει πράγματι ένα μείζον θέμα» και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει «την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία όλων των αρχών που λαμβάνουν αποφάσεις».

Ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει την έκταση της συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας φέτος. Το μνημόνιο δανεισμού της χώρας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% φέτος - έναντι μείωσης 3,5% που προβλεπόταν πριν από τη συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε την 4η Απριλίου ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 13% το 2013.

«Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων πρέπει να διατηρηθούν για μία περαιτέρω περίοδο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να έχουμε την αναγκαία παροχή ρευστότητας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» να αποχωρήσει η Κύπρος από την Ευρωζώνη και τόνισε ότι η μεγαλόνησος απέφυγε τη χρεοκοπία.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι μίλησε στο Σλοβένο ομόλογό του Ούρος Κούφερ, η χώρα του οποίου προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να αποφύγει την υπαγωγή της σε μνημόνιο, και του είπε ότι είναι σημαντικό να λάβει έγκαιρα αποφάσεις, πριν η κατάσταση γίνει μη διαχειρίσιμη. «Η αναποφασιστικότητα και η έλλειψη θέλησης να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας έγκαιρα οδήγησε την Κύπρο σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και ουσιαστικά άφησε τη νέα κυβέρνηση της χώρας, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις ενάμισι μήνα, χωρίς επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ