Πέντε απίθανα σενάρια συνωμοσίας για τη Βοστώνη - iefimerida.gr

Πέντε απίθανα σενάρια συνωμοσίας για τη Βοστώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόκειται για μία... ανίατη ασθένεια που πλήττει τον ανθρώπινο νου από καταβολής κόσμου. Η τάση, καλύτερα η εμμονή, για την θεωρητική εύρεση συνωμοτικών κινήτρων. Και τραγωδίες όπως εκείνη της Βοστώνης πάντα οδηγούν σε «υποτροπή» του... ασθενούς.

Πολλά τέτοια σενάρια ακούστηκαν και αναπαράχθηκαν ακόμη και από τα ΜΜΕ κατά τα 24ωρα που ακολούθησαν των εκρήξεων στον τερματισμό του μαραθωνίου. Κάποια πιο σοβαρά και άλλα που ξεπερνούν τη σφαίρα της φαντασίας και αγγίζουν τα όρια του αρρωστημένου, τα οποία συγκέντρωσε το theblaze.com.

Ο άνθρωπος στην ταράτσα
Από τη στιγμή της έκρηξης μία θολή φωτογραφία έχει κάνει πάταγο στα social media. Δείχνει μία ανθρώπινη φιγούρα να περπατά στην οροφή ενός κτιρίου που βρίσκεται κοντά στο σημείο των εκρήξεων. Όσοι την έβλεπαν αναρωτιούνταν αν έχει σχέση με την τραγωδία κι αν πρόκειται για τον βομβιστή την ώρα που φεύγει.

«Η αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό για ένα νοικιασμένο φορτηγάκι που ίσως προσπάθησε να πάρει άδεια να προσεγγίσει τη γραμμή του τερματισμού και για έναν άνδρα με σκούρα ρούχα και κουκούλα που έφυγε από τη σκηνή λίγο πριν από την έκρηξη», αναφέρουν δημοσιεύματα.

Η φωτογραφία όμως δείχνει τον άνθρωπο να φεύγει ακριβώς την ώρα της έκρηξης. Αφού η λογική υπόθεση είναι πως δεν διακτινίστηκε, πιο πιθανό είναι να πρόκειται για φίλαθλο που φεύγει τρομαγμένος ή ακόμη και για αστυνομικό που ήταν εκεί για λόγους ασφαλείας. Οπότε η εμμονή με τη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν δίνει και πολλές απαντήσεις.

Σκυλιά που εντοπίζουν βόμβες
Ένας ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε πως στον τερματισμό και την εκκίνηση του μαραθωνίου υπήρχαν εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών, οπότε – σύμφωνα με αυτό το σενάριο – η αστυνομία είχε ήδη υπ' όψη κάποια απειλή ή πληροφορία. Οι αρχές όμως ξεκαθάρισαν πως δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση ή απειλή για «χτύπημα». Επιπλέον, αυτό συνηθίζεται σε εκδηλώσεις μαζικής συμμετοχής και ο μαραθώνιος σαφώς και αποτελεί μία τέτοια περίπτωση.

«Χτύπημα» σκηνοθετημένο από την κυβέρνηση
Δεν πέρασε πολύ ώρα για να ακουστούν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση εμπίπτει στην κατηγορία: επιχείρηση «ψεύτικη σημαία». Ο όρος προέρχεται στη ναυσιπλοΐα, αφού για αιώνες τα πλοία άλλαζαν σημαία σε καιρό πολέμου, προκειμένου να ξεγελάσουν τον εχθρό.

Πλέον χρησιμοποιείται για ένα σενάριο στρατιωτικής επίθεσης «σκηνοθετημένο» έτσι ώστε να ενοχοποιηθεί άλλος. Για αυτό το θέμα ρωτήθηκε επανειλημμένα ακόμη και ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντέβαλ Πάτρικ, απαντώντας ένα ξερό «Όχι» όσες φορές το άκουσε. Κάποιοι μάλιστα το συνδυάζουν και με το παραπάνω σενάριο, θεωρώντας πως τα σκυλιά για τον εντοπισμό βόμβας κάτι αποδεικνύουν.

Δεν έγιναν οι εκρήξεις, είναι απάτη
Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη... βλακεία. Κάποιοι δεν πιστεύουν ένα γεγονός αν δεν το δουν με τα ίδια τους τα μάτια. Όσοι το αμφισβητούν, επειδή δεν ήταν εκεί για να το πιστέψουν, απλά ας αισθανθούν τυχεροί που γλίτωσαν από τη φρίκη και την τραγωδία.

Η απάτη και το λάθος θύμα
Ένα τελευταίο σενάριο κάνει λόγο περισσότερο για απάτη και λιγότερο για θεωρία συνωμοσίας. Βέβαια και τα δύο βασίζονται σε λάθος πληροφόρηση ή σε κακές προθέσεις. Τις δεύτερες είχε σίγουρα το άτομο που δημιούργησε ψεύτικο λογαριασμό για τον μαραθώνιο της Βοστώνης στο twitter, δηλώνοντας ότι θα προσφέρει για τα θύματα 1 δολάριο για κάθε retweet. Το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αφορά και το δεύτερο παράδειγμα: στο άκουσμα της είδησης για το νεκρό 8χρονο αγοράκι, κάποιος δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός παιδιού. Δεν ήταν όμως ο Μάρτιν Ρίτσαρντ, αλλά ένα διαφορετικό παιδί που δεν ήταν καν στη Βοστώνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ