Με δεκαπλάσια ταχύτητα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής - iefimerida.gr

Με δεκαπλάσια ταχύτητα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής

Με δεκαπλάσια ταχύτητα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, αφού όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το λιώσιμο των πάγων άρχισε να παίρνει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία 50 χρόνια και τα παγόβουνα λιώνουν με 10πλασια ταχύτητα απ' ότι 600 χρόνια πριν

Βρετανοί και Αυστραλοί επιστήμονες, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας με επικεφαλής τον Νέριλι Άμπραμ χρησιμοποίησαν ένα ειδικό τρυπάνι και κατάφεραν να εξετάσουν κομμάτια πάγου που βρίσκονταν θαμμένα σε βάθος 360 μέτρων προκειμένου να συγκρίνουν τις πρόσφατες κλιματολογικές συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν πριν έξι αιώνες.

Όπως έδειξε η σύγκριση, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι κατά 1,6 βαθμούς υψηλότερη, απ' ο,τι ήταν πριν 600 χρόνια και οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν δέκα φορές ταχύτερα πλέον.

Όπως εξηγεί ο Άμπραμ, ο ρυθμός του λιωσίματος των πάγων επιταχύνθηκε τα τελευταία 50 χρόνια: «Το λιώσιμο άρχισε σιγά-σιγά πριν 600 χρόνια, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια άρχισε να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η παραμικρή πλέον άνοδος της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζει άμεσα και αρνητικά το λιώσιμο των πάγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ