ΔΝΤ: Νέα συρρίκνωση 4,2% του ελληνικού ΑΕΠ το 2013 και ανεργία στο 27% - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Νέα συρρίκνωση 4,2% του ελληνικού ΑΕΠ το 2013 και ανεργία στο 27%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2013, όπου αναμένεται νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ, με την ανεργία να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με το εξαμηνιαίο World Economic Outlook η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 4,2%, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να επιστρέψει δειλά δειλά το επόμενο έτος με ποσοστό 0,6%, ενώ αναμένεται έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 0,3% (του ΑΕΠ) φέτος και πλεόνασμα 0,4% το 2014.

Αναφορικά με την ανεργία, το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου. Για το επόμενο έτος, «βλέπει» ελαφρά υποχώρηση στο 26%.

Αυστηρές προειδοποιήσεις στέλνει, πάντως, το Ταμείο στο σύνολο των ηγετών της Ευρωζώνης επισημαίνοντας ότι μπορεί να πληγεί από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας δυσχεραίνοντας το έργο της μείωσης κρατικού και ιδιωτικού χρέους.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ χαρακτηρίζουν την ευρωζώνη ως το ασθενέστερο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιώντας ότι η μακρά περίοδος χαμηλής ανάπτυξης μπορεί να αποδυναμώσει την δυναμική επέκταση στις γειτονικές οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Μάλιστα ο οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, επισημαίνει ότι η ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σημειώνοντας «Η κύρια πρόκληση βρίσκεται ακόμη στην Ευρώπη. Αυτό που έχουμε είναι ασθενείς τράπεζες, αδύναμες κυβερνήσεις, χαμηλή ανάπτυξη, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος όλα αυτά να αλληλεπιδράσουν και τα πράγματα να πάνε από το κακό στο χειρότερο».

Καλεί, ακόμη, την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να εξετάσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας επισημαίνοντας ότι πρέπει να μειωθούν τα μέτρα μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ενισχύσει την ιδιωτική ζήτηση. Αυτό σημαίνει πιο επιθετική νομισματική πολιτική και πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Η δημοσιονομική ενοποίηση πρέπει να έλθει, αλλά έτσι ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Μπλανσάρ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ