Μπόμπολας, Ψυχάρης και Βαρδινογιάννης καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το Mega - iefimerida.gr

Μπόμπολας, Ψυχάρης και Βαρδινογιάννης καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το Mega

Μπόμπολας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και τώρα η απόφαση για τα λεφτά. Το μεσημέρι αυτής της Πέμπτης 18ης Απριλίου οι μέτοχοι του Mega καλούνται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. Η έκτακτη γενική συνέλευση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Τηλέτυπος ΑΕ θα κληθεί να αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 έως 20 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χρονιάς και... έχει ο Θεός.

Πέρυσι, αρχικά οι μέτοχοι του Mega, κύριοι Γιώργος Μπόμπολας, Σταύρος Ψυχάρης και Βαρδής Βαρδινογιάννης, είχαν αποφασίσει να βάλουν στο ταμείο το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, όμως η αύξηση του κεφαλαίου, μετά και από παρατηρήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις αποσβέσεις, δεν προχώρησε.

Οταν ελήφθη η απόφαση για νέα αύξηση αυτή ήταν κατά 5 εκατ. ευρώ «κουτσουρεμένη», στα 10 εκατ. ευρώ, Οι ελπίδες πως θα μπορούσε να βγει η χρονιά με τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά που θα έδιναν οι τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση του ομολογιακού δανείου των 98 εκατ. ευρώ ήταν σωστές.

Το 2012 βγήκε, αλλά το 2013 ξεκίνησε με νέες μειώσεις στη διαφημιστική δαπάνη. Συνεπώς η συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για τη νέα αύξηση, αλλά το θέμα είναι να συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι οι οποίοι όμως παράλληλα έχουν να καλύψουν και τις ανάγκες των δικών τους επιχειρήσεων: Του ΔΟΛ (Ψυχάρης), του Πήγασου (Μπόμπολας) και του Star Channel (Βαρδινογιάννης).

Και όσο δεν ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Υπό αυτή την έννοια μάλλον ήταν «τυχερό» το Mega που κατάφερε να πάρει το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, λίγο πριν κλείσει το 2012, αναγκαζόμενο έστω να βάλει για πρώτη φορά και εγγυήσεις!

Πώς είναι οι σχέσεις των μετόχων της Τηλέτυπος; Ο Γιώργος Μπόμπολας, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη βδομάδα στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου, φέρεται να είπε πως δεν έχει εμπλοκή στη λειτουργία του καναλιού, πετώντας και το «καρφί»: «Εμείς κρατάμε χαμηλό προφίλ» ήταν η φράση του που ίσως να «φωτογραφίζει» τη λογική άλλων μετόχων του καναλιού.

Μπορεί ο κ. Μπόμπολας να «πάγωσε» την ιδέα της συγχώνευσης-εξαγοράς του Πήγασου από τον ΔΟΛ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Σταύρου Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα παραμένουν εξαιρετικές. Το μεγάλο ερώτημα συνεπώς είναι αν θα τα βρουν οι κύριοι Μπόμπολας και Βαρδινογιάννης για να προχωρήσει η συγχώνευση του Mega με το Star, η οποία και σταμάτησε, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ των δύο ανδρών.

Επίσης, ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσουν την αύξηση, η Benbay του Βίκτωρα Ρέστη που έχει το 4,88% της Τηλέτυπος και η Προμηθέας Gaz του Δημήτρη Κοπελούζου.

Τα οικονομικά του Mega δεν είναι καλά για αυτό και ορισμένοι στο κανάλι θεωρούν πως πρέπει να μειωθεί η τηλεοπτική αγορά από τα έξι ιδιωτικά κανάλια που είναι σήμερα, σε ...τρία.

Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε το 2012 ζημίες προ φόρων ύψους 19.006.000 ευρώ έναντι 21.713.000 ευρώ το 2011.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε σε 83.457.000 ευρώ το 2012, από 98.029.000 ευρώ το 2011.

Το Mega έχει αρνητική πορεία από το 2009 όποτε και για πρώτη φορά εμφάνισε ζημίες ύψους 900.000 ευρώ.

Η πώληση του μεριδίου της στη NetMed NV, προς τη Forthnet, αντί ποσού 53 εκατ, ευρώ , το 2008 μοιάζει πολύ μακρινή ιστορία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ