Ειδικός εξηγεί γιατί ένας μαραθώνιος δεν μπορεί να είναι ασφαλής - iefimerida.gr

Ειδικός εξηγεί γιατί ένας μαραθώνιος δεν μπορεί να είναι ασφαλής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Βοστώνη αναζητούν ακόμη απαντήσεις για την τραγωδία. Στο Λονδίνο, θορυβημένοι από το φρικτό γεγονός κάνουν έκτακτες συσκέψεις για την εντατικοποίηση των μέτρων ενόψει του μαραθωνίου που διοργανώνεται εκεί την ερχόμενη Κυριακή (21/4). Η αλήθεια όμως είναι πως σε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός είναι σχεδόν αδύνατο να... κοιμηθούν ήσυχοι οι διοργανωτές πιστεύοντας ότι έχουν προβλέψει τα πάντα στον τομέα της ασφάλειας.

Αυτό τονίζει και ο Ζοέλ Λεν, διευθυντής του μαραθωνίου του Παρισιού. Οι λόγοι είναι απλοί και σχετίζονται με τα δύο βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου αγώνα. Τη μαζικότητα της συμμετοχής και την έκταση της διαδρομής. Πριν από έναν αγώνα ποδοσφαίρου για παράδειγμα, γίνεται έλεγχος στους φιλάθλους κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν είναι δυνατόν να συμβεί στα χιλιάδες άτομα που απλά βγαίνουν στους δρόμους της πόλης τους για να παρακολουθήσουν τους αθλητές. Θεωρητικά, ούτε οι ίδιοι οι δρομείς δεν ελέγχονται. Απλά οι διοργανωτές παραλαμβάνουν τις τσάντες τους από την εκκίνηση και τις μεταφέρουν στον τερματισμό.

«Το πρόβλημα είναι πως στην περίπτωση του μαραθωνίου η ασφάλεια δεν είναι στα χέρια των διοργανωτών. Σε ενδεχόμενο επίθεσης, είμαστε ανήμποροι! Μπορούμε να φροντίσουμε για την υγεία των δρομέων με τις ιατρικές υπηρεσίες που τους παρέχουμε, αλλά μόνο αυτό», τονίζει ο Λεν.

Οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία προειδοποίηση για το χτύπημα της Δευτέρας. Αλλά έχει υπάρξει περίπτωση που οι φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε ένα μαραθώνιο οδήγησαν τελικά στη ματαίωση του αγώνα. Όπως λέει ο Λεν, ήταν το 1991, στο Παρίσι: «Εξαιτίας του πολέμου του κόλπου, σε συνεννόηση με τον Ζακ Σιράκ που ήταν τότε δήμαρχος της πόλης, αποφασίσαμε να ματαιώσουμε τον αγώνα. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά θεωρήσαμε πως είναι μεγάλο το ρίσκο».

Το ζήτημα της ασφάλειας δεν είναι κάτι που δεν έχει περάσει από το μυαλό των δρομέων. «Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές. Για παράδειγμα, εύκολα θα μπορούσε κάποιος να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Να κρυφτεί ανάμεσα στο πλήθος έχοντας ένα σακίδιο πλάτης γεμάτο εκρηκτικά. Θα γινόταν σφαγή!», παραδέχθηκε ο Ντομινίκ Σαβαλιέ, «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής του μαραθωνίου το 1990.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ