Ενα κρυφό έγκλημα: Όταν οι ναζί έσφαξαν τους κατοίκους στους Λιγκιάδες - iefimerida.gr

Ενα κρυφό έγκλημα: Όταν οι ναζί έσφαξαν τους κατοίκους στους Λιγκιάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο και στα γερμανικά το βιβλίο του ιστορικού Κρίστοφ Σμινκ-Γκουστάβους, το οποίο ρίχνει φως σε ένα έγκλημα ηλικίας 70 χρόνων, το οποίο αποσιωπήθηκε εντέχνως: Η καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες Ιωαννίνων από τους Γερμανούς Ναζί και η σφαγή 92 αμάχων κατοίκων του, ενώ το μόνο που έχει απομείνει πλέον για να θυμίζει την λεηλασία του χωριού, είναι μια πλάκα που γράφονται τα ονόματα των θυμάτων.

Το χρονικό της σφαγής

Στις 3 Οκτωβρίου του 1943, οι Γερμανοί στρατιώτες της Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάις», σε αντίποινα για επίθεση που είχαν δεχθεί από αντάρτες, συγκέντρωσαν στα κελάρια των σπιτιών 92 αμάχους, γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά και μετά πυρπόλησαν το χωριό. Από την καταστροφική επίθεση των Ναζί, επέζησαν μόνο πέντε άνθρωποι, ενώ ο Κρίστοφ Σμινκ υποστηρίζει ότι τα θύματα θα ήταν πολλά περισσότερα εάν δεν είχαν γίνει μια «διαβολική» σύμπτωση: Η σφαγή έγινε Κυριακή και ενώ κανονικά θα είχαν λειτουργία στην εκκλησία, ο παπάς λειτουργούσε σε άλλο χωριό με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια τους.

Ο ιστορικός δίνει μια διάσταση των θηριωδιών των Ναζί, αφού συνάντησε τους επιζήσαντες και αφηγείται χαρακτηριστικά: «Ένας από αυτούς ήταν μωρό που τον βρήκαν αργότερα αντάρτες στο στήθος της νεκρής μάνας του. Ο Μπαμπούσικας μου έδειξε την πληγή που έχει στην πλάτη, μια τεράστια ουλή 30 εκατοστών γιατί προσπάθησαν να Ο Κρίστοφ Σμινκ-Γκουστάβους έψαξε και στα αρχεία της Εισαγγελίας του Μονάχου. Εκεί βρήκε τα ημερολόγια του τάγματος που ήταν υπεύθυνο για τη σφαγή. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι «οι Γερμανοί λένε ψέματα, γιατί αναφέρουν 50 θύματα ενώ ήταν 92. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα θύματα είχαν κρυφτεί στα υπόγεια των σπιτιών. Αυτοί τους συγκέντρωσαν στην πλατεία και μετά τους οδήγησαν στα υπόγεια των σπιτιών. Έκανα τη διασταύρωση και είδα την ιστορική αλήθεια» σημειώνει ο Σμινκ.

Οι έρευνες του Σμινκ που έφεραν στο «φως» την αλήθεια

Στην έρευνα του για το τραγικό γεγονός της σφαγής, ο Σμινκ έψαξε και στα αρχεία της Εισαγγελίας του Μονάχου, όπου βρήκε τα ημερολόγια του τάγματος «Εντελβαϊς» που ήταν υπεύθυνο για τη σφαγή. Από την έρευνα αυτή προκύπτει σύμφωνα με τον συγγραφέα, ότι «οι Γερμανοί λένε ψέματα, γιατί αναφέρουν 50 θύματα ενώ ήταν 92. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα θύματα είχαν κρυφτεί στα υπόγεια των σπιτιών. Αυτοί τους συγκέντρωσαν στην πλατεία και μετά τους οδήγησαν στα υπόγεια των σπιτιών. Έκανα τη διασταύρωση και είδα την ιστορική αλήθεια».

Η αδιαφορία των εκδοτών

Για πρώτη φορά το βιβλίο για τους Λιγκιάδες θα κυκλοφορήσει και στα γερμανικά τον Σεπτέμβριο με τον γερμανικό τίτλο «Φόιερ-ράουχ» από τις εκδόσεις Dietz. Στον επίλογο της γερμανικής έκδοσης γράφει ότι η παρέλευση τόσων ετών από το πρώτο οδοιπορικό στην Ήπειρο μέχρι την έκδοση του βιβλίου στα γερμανικά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι για χρόνια δεν μπορούσε να βρει έναν γερμανικό εκδοτικό οίκο που να δείξει ενδιαφέρον για την έρευνά του. «Κατοχή της Ελλάδας από τη Βέρμαχτ; Αυτό είναι τόσο μακριά πια. Δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό» ήταν το επιχείρημα που άκουγε από τους εκδοτικούς ολικούς και τον ανάγκασε να καταχωνιάσει για χρόνια το σύγγραμμα στο τελευταίο συρτάρι του γραφείου του.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ