Το κόμμα στη Γερμανία που είναι εναντίον του ευρώ παίρνει 3% - iefimerida.gr

Το κόμμα στη Γερμανία που είναι εναντίον του ευρώ παίρνει 3%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και το όνομα αυτού «Εναλλακτική για την Γερμανία», όπου εναλλακτική σημαίνει «ναι στην Ευρώπη, όχι στο ευρώ». Στόχος του νέου κόμματος είναι να κερδίσει την ψήφο των Γερμανών που αντιτίθενται στο κοινό νόμισμα, και στα προγράμματα διάσωσης των χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Αλλά όπως γράφει το περιοδικό Spiegel, λίγοι περιμένουν ότι θα ξεπεράσει στις κάλπες το 5%.

Στο ιδρυτικό συνέδριο, την Κυριακή, στο Βερολίνο, «το κόμμα της επιστροφής στο μάρκο» ενέκρινε, διά βοής, το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» υποστηρίζει την παραμονή του ελέγχου των προϋπολογισμών σε εθνικό επίπεδο και των επαναπατρισμό άλλων νομοθετικών αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η εσωτερική αγορά θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, ενώ προτείνεται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων κατά το ελβετικό πρότυπο.

Επικεφαλής του κόμματος είναι ο 50χρονος Μπερντ Λούκε, από τους συνιδρυτές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και επί τρεις δεκαετίες μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Αυτό το ευρώ, δεν το θέλουμε...Αλλά θέλουμε να κρατήσουμε το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην παράδοση των μεγάλων Γερμανών ηγετών, όπως του Κόνραντ Αντενάουερ, του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και του Χέλμουτ Σμιτ», είπε ο Λούκε, προτού ρωτήσει το ακροατήριο: «Θέλετε με τους φόρους σας να χρηματοδοτήσετε την Ελλάδα, ή θέλετε να πληρώνετε για μια χώρα που έχει σαν εθνικό σπορ την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά;»

Πόσο επίκίνδυνο μπορεί να γίνει το νέο κόμμα για το CDU;«Οι ψήφοι που θα μπορούσε να αποσπάσει, θα ισοδυναμούσαν με όσες θα λείψουν από την Μέρκελ. Και αυτό θα μπορούσε να δρομολογήσει όχι βέβαια το τέλος του ευρώ, αλλά το τέλος της κυβέρνησης Μέρκελ» σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, «λίγοι πιστεύουν ότι η Εναλλακτική έχει πολλές πιθανότητες να ξεπεράσει το κατώφλι του 5% των ψήφων, ώστε να στείλει αντιπροσώπους στην ομοσπονδιακή βουλή» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται και πρόσφατη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Forsa, που δείχνει ότι οι Γερμανοί έχουν εγκαταλείψει προ πολλού την νοσταλγία για το μάρκο, και ότι μόλις 27% θα ήθελαν να το ξαναδούν στη θέση του ευρώ αλλά το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει ήδη 3% των προτιμήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ