Λοβέρδος: Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα στην οποία δεν χωράνε οι ακραίοι, οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί - iefimerida.gr

Λοβέρδος: Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα στην οποία δεν χωράνε οι ακραίοι, οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί

Λοβέρδος: Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα στην οποία δεν χωράνε οι ακραίοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το σύνθημα είναι ρήξη, σύγκρουση, δημιουργία και το όνομά του Συμφωνία για ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ», τόνισε ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα κατά την 1η Πολιτική Συνδιάσκεψη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ).

Οπως ανέφερε στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Σπόρτιγκ, παρουσία των εκπροσώπων των κινημάτων «Δράση» και «Δυναμική Ελλάδα», καθώς επίσης και του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, το νέο κόμμα θα είναι ανοιχτό ως προς τις θέσεις και την ηγεσία, θα βρίσκεται ανάμεσα στις παρυφές ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει προτάσεις άμεσης δράσης και θα κάνει «τη σύγκρουση, τη ρήξη με όσα μας έφεραν έως εδώ.

Ενα κόμμα χωρίς πρωτοκλασάτους πολιτικούς, όπου οι νέοι θα έχουν τη μερίδα του λέοντος. Ενα κόμμα ευθύνης με λιτό λόγο και αποτελεσματικό έργο που θα συμβάλει στη νέα ελληνική ανόρθωση. Τέλος, ένα κόμμα ευρωπαϊκό, υπέρ της πολιτικής ένωσης της ΕΕ».

«Σπάμε σήμερα εδώ την αμηχανία και την αδράνεια του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ. Λοβέρδος ασκώντας κριτική αφενός στην τρικομματική κυβέρνηση η οποία, όπως ανέφερε, «ακολουθεί σχεδόν τις ίδιες μεταπολιτευτικές πρακτικές που μας κατέστρεψαν, και αφετέρου στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία «συναγωνίζονται σε δημαγωγία και επικίνδυνους παλικαρισμούς».

«Τώρα είναι η ώρα για μια νέα συμφωνία» είπε, προσθέτοντας «ούτε εκλογές, αλλά ούτε και αυτή κυβέρνηση - η Βουλή θα δώσει τις κατάλληλες λύσεις».

«Θέλουμε όλοι μαζί εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ, να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη και να βοηθήσουμε για να ξαναπάρουμε οι Ελληνες και οι Ελληνίδες την πατρίδα στα χέρια μας» επισήμανε προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να παλέψουμε για να συνενώσουμε τον πολιτικό μας χώρο, που βρίσκεται σε μαρασμό», «να ξανασυναντηθούμε και με όσους πολίτες παραμένουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, ή μετακινήθηκαν από αυτό στη ΔΗΜΑΡ».

«Γι' αυτό, ταυτόχρονα με την ίδρυσή μας» πρόσθεσε, «παίρνουμε εκ νέου σήμερα, εδώ, την πολιτική πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους και όλες τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντρο-αριστεράς: Να πάμε μαζί», «να συμφωνήσουμε για την ίδρυση του πολιτικού κόμματος, που θα παλέψει για τη νέα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι τα θέματα της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και του Προέδρου του κόμματος είναι ανοικτά.

Ενός κόμματος που θα αλλάξει όπως κατέληξε «την πορεία της χώρας και θα ιδρύσει μαζί με άλλους, την Δ´ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε εδώ απόψε,

Γιατί όλοι εμείς πιστεύουμε, πως στην Ελλάδα κάτι νέο πρέπει να γεννηθεί.

Γιατί όλοι εμείς πιστεύουμε πως, Τώρα είναι ο καιρός για πρωτοβουλίες και συγκρούσεις.

Τώρα, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης,

α. Της κρίσης στην Ελλάδα,

β. Της κρίσης του Ευρώ, όπως αποδείχτηκε στην Κύπρο,

γ. Της κρίσης σε όλο το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη.

Τώρα είναι λοιπόν η ώρα για Συσπείρωση κι Αλληλεγγύη, για Ένωση, για Σύγκρουση, για Δημιουργία, για μία νέα Συμφωνία...

Ακριβώς τώρα, που οι απογοητευμένοι Έλληνες πολίτες λένε ΌΧΙ στα υπάρχοντα κόμματα,...που λένε πως κάτι νέο πρέπει να δημιουργηθεί ανάμεσα στις παρυφές ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ,

Που προβλέπουν, όμως, πως κι αυτό το νέο δεν θα είναι τελικά καλό και χρήσιμο.

Δηλαδή ακριβώς τώρα, που υπάρχει πλήρης απογοήτευση για τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μελλοντικά ακόμη κόμματα...

Ακριβώς σε αυτή την τραγικά δύσκολη στιγμή συγκεντρωθήκαμε εδώ,

Για να κάνουμε την αρχή,

Για να διαψεύσουμε θετικά κι ευχάριστα την απογοήτευση του πολίτη,

Για να κάνουμε με την αποτελεσματικότητά μας μία ευχάριστη έκπληξη στον απογοητευμένο πολίτη,

Για να του δώσουμε, χωρίς ψέματα και δημαγωγίες, μία βάσιμη ελπίδα!!!

Σπάμε, λοιπόν, σήμερα, εδώ, την αμηχανία και την αδράνεια του πολιτικού συστήματος,

που προκαλείται από

--μία τρικομματική κυβέρνηση η οποία κρύβεται,

ακολουθεί σχεδόν τις ίδιες μεταπολιτευτικές πρακτικές που μας κατέστρεψαν, τα κόμματά της κοιτούν τον εαυτό τους κι όχι τους πολίτες,

Αντί να ριχτούν στη μάχη με όλες τις δυνάμεις τους τον Ιούνιο

Προτίμησαν μία "φιλική συμμετοχή" στην κυβέρνηση, Και τώρα παρακαλάνε...,

Και πάντως, ως παρατηρητές μετέτρεψαν την ύφεση και την ανεργία σε ανίκητους αντιπάλους...

--αλλά κι από μία αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας συναγωνίζονται σε δημαγωγία, σε επικίνδυνους όπως αποδείχτηκε στην Κύπρο παλληκαρισμούς, σε λαϊκισμό δίχως προτάσεις...

Να το πούμε από την αρχή, μια και καλή:

Η κρίση στην Κύπρο κατέδειξε, πως και τα τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξαντλούνται στη δημαγωγία... αρχίζουν και τελειώνουν με αυτήν.

Και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΑΙ, έχουν δίκιο όσοι πολίτες υποστηρίζουν, όταν δημοσκοπούνται, πως η χώρα χρειάζεται ένα νέο κόμμα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα με προτάσεις άμεσης δράσης, ένα κόμμα που θα κάνει τη σύγκρουση, τη ρήξη με όσα μας έφεραν έως εδώ.

Ένα νέο κόμμα με σχέδιο και για το αύριο, δηλαδή για την Ελλάδα που θα βγαίνει από την κρίση.

Φίλες και φίλοι γι' αυτό ακριβώς είμαστε εδώ, Όχι για να διαμαρτυρηθούμε και να κλάψουμε τη μοίρα μας, Αλλά για να αντιδράσουμε, να δώσουμε λύσεις, να γεννήσουμε βάσιμες ελπίδες, Να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον εαυτό μας!!!

Για να το πετύχουμε, άραγε, αυτό απαιτούνται πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις;

Πρέπει, πχ, να μαζευτούν πολλοί "πρωτοκλασσάτοι", ή δήθεν, για να είναι ο στόχος εφικτός;

Πιστέψτε με, λίγοι έμπειροι πολιτικοί φθάνουν. Αρκεί να έχουν την αποδεδειγμένη βούληση και ικανότητα να συγκρουστούν με τα παρασιτικά συμφέροντα, με την κρατική γραφειοκρατία, με τους γραφειοκράτες του κομματικού συστήματος.

Κι ακόμη, χρειάζονται πολλοί νέοι πολίτες. Νέοι στην ηλικία και νέοι στην πολιτική, ανεξαρτήτως ηλικίας. Νέοι άνθρωποι από τη βάση της κοινωνίας, με εναλλακτική σκέψη, με αξιόλογη επιστημονική γνώση, ή με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, άνθρωποι που θα αναλάβουν να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές χωρίς εξαρτήσεις και αγκυλώσεις...

Υπάρχουν όμως τέτοιοι νέοι άνθρωποι, που θα ήθελαν να μπουν σήμερα στην πολιτική;

Σήμερα, που συμμετοχή στην πολιτική σημαίνει εθελούσια συμμετοχή σε τραγωδία, ποιός θα ήταν διαθέσιμος;

Ναι, και βέβαια υπάρχουν. Από τον Δεκέμβριο, που πενήντα άνθρωποι ιδρύσαμε την ΡΙΚΣΣΥ, 4000 πολίτες έσπευσαν να γραφτούν. Και εκατοντάδες δήλωσαν πως επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά, αλλά πολύ ενεργά. Προς τιμήν τους, θέλουν να βάλουν πλάτη για να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Θέλουν να βάλουν πλάτη για να ξανακάνουν μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη.

Ναι, Θέλουμε, όλοι μαζί εμείς, εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ,

να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη. Ναι, θέλουμε να βοηθήσουμε για να ξαναπάρουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες την πατρίδα στα χέρια μας.

Φίλες και φίλοι,

η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κόμμα ευθύνης κι όχι μία ακόμη γκρούπα διαμαρτυρίας. Ένα κόμμα που θα συμβάλει με πεντακάθαρο, λιτό λόγο και αποτελεσματικό έργο στη Νέα Ελληνική Ανόρθωση...

Ένα κόμμα, που στα στα δέκα στελέχη του, μόνο τα τρία θα έχουν εμπειρία στην πολιτική, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα είναι είτε νέοι στην ηλικία, είτε νέοι στην πολιτική, αλλά με μία πορεία στην επιστήμη και στα επαγγέλματα...

Και σε αυτή τη σύνθεση προσέχουμε η πλειοψηφία να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, Για να ανασαίνουν τα στελέχη μας με την ανάσα των ανθρώπων που κάθε Σάββατο " κάνουν ταμείο", για να δουν τί υπάρχει για τα παιδιά τους, για τους ίδιους, για τις υποχρεώσεις τους στην εργασία ή την επιχείρησή τους...

Ανθρωποι δίχως ένα ένσημο, Ανθρωποι που δεν έχουν σταθεί στις ουρές της ελληνικής κακοδιοίκησης, Ανθρωποι που δεν έχουν κάνει "ταμείο" το Σάββατο, Ανθρωποι που δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ, Δεν μπορούν να βοηθήσουν. Κι ό,τι ανέλαβαν, δεν το έφεραν σε πέρας, Για να μην πω, πως αυτοί μας έφεραν ως εδώ...

Προχωράμε, λοιπόν,να ιδρύσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη... με ακλόνητη πίστη!

Ξέρουμε καλά, πως ο Έλληνας και η Ελληνίδα δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν λύσεις από άλλους...

Λύσεις από έξω δεν υπάρχουν...

Σήμερα, εμείς οι πολίτες, ο καθένας με τη συνείδηση, την ψυχή και τη λογική του συναντάμε ο ένας τον άλλον, για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα μας, για να στηρίξουμε τις οικογένειες μας!!!

Γι' αυτό ακριβώς είμαστε εδώ! Αυτό ακριβώς θα κάνουμε!

Η Ελλάδα στο παρελθόν πτώχευσε άλλες τέσσερις φορές. Η τελευταία ήταν επί Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1932. Πάντα, με τις πτωχεύσεις σκοτωνόμασταν μεταξύ μας. "Βάλτε τον Ελευθέριο Βενιζέλο φυλακή", φώναζαν το 1932 οι δεξιοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Τώρα όλοι ομνύουν στο όνομά του...

Εμείς δεν τα θέλουμε αυτά... Μας τα προτείνουν να τα λέμε για να αρέσουμε... Εμείς όμως δεν τα θέλουμε... Για μας, ο φόβος και το μίσος δεν είναι επιλογή. Για μας, επιλογή είναι η γρήγορη κι αποτελεσματική πολιτική δουλειά, που θα φέρει παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, ευμάρεια, προκοπή κι αλληλεγγύη.

Για μας επιλογή είναι, αφού δεν υπάρχει ο κατάλληλος μοχλός για να γίνουν όλα αυτά, δηλαδή το κατάλληλο κόμμα, να το ιδρύσουμε σήμερα, εδώ στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας, για να επιτύχουμε τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση!

Οι πολιτικοί και τα κόμματα που μεγαλούργησαν, μοιράζοντας τα κρατικά λάφυρα, αποδείχτηκε κι αποδεικνύεται πως δεν ήταν και δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την τραχύτητα της οικονομικής κρίσης.

Το καινούριο, το νέο, θα ανατείλει. Είναι αναπόφευκτο. Ας μην χάνουμε, όμως, ούτε στιγμή. Δεν μας χρειάζονται οι βαρύγδουποι κι οι μεγαλόσχημοι.

Χρήσιμοι σήμερα είναι οι ορκισμένοι

- να πουν λίγα

- και να επιτύχουν πολλά.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα την 1/1/2014 αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. Και τον Μάιο του 2014, του ίδιου δηλαδή εξαμήνου, έχουμε ευρω-εκλογές. Αυτές οι ευρω-εκλογές δεν θα είναι άψυχες, όπως οι προηγούμενες. Στην Ελλάδα έφθασε, με την επιρροή της κρίσης στην Κύπρο, σε υψηλά επίπεδα η άρνηση της Ε.Ε. και του Ευρώ.

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη διεκδικεί την τρίτη θέση. Ό,τι δείχνουν τα πράγματα πως θα γίνει εδώ στις επόμενες εκλογές, φαίνεται πως πάει να γίνει και στο ευρωκοινοβούλιο: η ακροδεξιά πάει για τρίτη δύναμη και εκεί.

Τα σύννεφα των παραμονών του Β´ Π.Π. μαζεύονται και πάλι στον ουρανό της Ευρώπης. Η ακροδεξιά όμως δεν περιορίζεται με ξόρκια ή με αποκλεισμούς και τηλεμαχίες. Ούτε με τη μετατροπή της Βουλής σε παλέστρα. Όλα αυτά την ευνοούν. Τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι βαθύτερα και σοβαρότερα. Για την Ελλάδα, αν δεν πάρουμε στα σοβαρά την καταπολέμηση του παραεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης και της δημόσιας τάξης, θα παρατηρούμε την ακροδεξιά να ανεβαίνει και θα χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα.

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη καίριο χτύπημα στην ακροδεξιά θα δώσει μόνο η πολιτική Ένωση της Ευρώπης.

Το σημερινό βήμα σημειωτόν θα οδηγήσει την Ευρώπη σε διάλυση. Έχουμε ενιαίο νόμισμα, μία τράπεζα, αλλά δεν έχουμε μία εξουσία, δηλαδή πολιτική Ένωση. Κι όμως, κράτη χωρίς δικό τους νόμισμα υπάρχουν, αλλά νόμισμα χωρίς κράτος δεν υπάρχει πουθενά.

Οι απαιτούμενες λύσεις δεν είναι τεχνοκρατικές. Οι τεχνοκράτες στην Ε.Ε. τα έκαναν μούσκεμα και στην οικονομία και στην πολιτική.

Η λύση θα είναι πολιτική και μόνο πολιτική. Η πολιτική Ένωση της Ευρώπης είναι η μόνη λύση. Τα παρα-κογκλάβια που παίρνουν σήμερα αποφάσεις, καταργώντας κάθε έννοια Δημοκρατίας στην Ευρώπη, πρέπει να λάβουν τέλος. Και να ήταν σημαντικοί οι ηγέτες σήμερα που παίρνουν εν κλειστώ τις αποφάσεις, θα είχαν και ένα επιχείρημα!

Οι σημερινοί ηγέτες της Ε.Ε. αποδείχτηκαν πολύ μικροί, για να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.

Κι από την άλλη, οι αδέξιες κι ανήμπορες κυβερνήσεις του Νότου δεν συνεργάζονται. Η Ιταλία μάλιστα είναι εδώ και καιρό χωρίς κυβέρνηση. Γι' αυτό λοιπόν θα αγωνιστούμε: για την πολιτική Ένωση της Ευρώπης.

Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και η απομάκρυνση του ΔΝΤ. Ούτε χρήματα προσφέρει πολλά, ούτε τεχνογνωσία. Το είπα κάποια στιγμή και ήμουν μόνος. Τώρα γινόμαστε πολλοί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κι ακούγεται παράταιρος πραγματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε το ΔΝΤ σε συμμαχία κατά της Ε.Ε. Η αυτοκριτική του θα ήταν χρήσιμη ως προς το θέμα αυτό.

Φίλες και φίλοι,

Μην ακούτε, ακόμη και το δικό σας εύλογο επιχείρημα,"γιατί, με όλα αυτά, να επιμείνουμε ευρωπαϊκά;" "Διότι αλλιώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολα", είναι η ξεκάθαρη απάντηση!

Ας δούμε δύο παραδείγματα:

Ποιός μπορεί να βάλει φρένο στους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών; Τα έντεκα εκατομμύρια των Ελλήνων, ή τα πεντακόσια της Ε.Ε.;

Μία μικρή χώρα ή είκοσι επτά μαζί; Για τα εγκλήματα πολέμου συστήνονται διεθνή Δικαστήρια. Για τα εγκλήματα των σπεκουλαδόρων που γονατίζουν τις εθνικές οικονομίες ποιός θα μπορούσε να επιληφθεί; Ένας μόνος του, ή πολλοί μαζί;

Κι ακόμη, είμαστε ασφαλείς μόνοι μας με όλη την αναταραχή στην Μεσόγειο; Με την αστάθεια στον αραβικό κόσμο και την απώλεια παραδοσιακών συμμαχιών;

Την πολιτική Ένωση την χρειαζόμαστε όλοι οι Ευρωπαίοι. Αρκεί να σκεφτούμε πως οι πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις, η Γαλλία, η Ιταλία, ακόμη και η Γερμανία, είναι μικρές μπρος στις νέες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και άλλες.

Οι G7 αλλάζουν σύνθεση! Η πολιτική Ένωση της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί, γιατί η ισχύς μέσω της συνένωσης, είναι προς το συμφέρον όλων, μικρών χωρών, αλλά και μεγάλων!

Η Ε.Ε. ή θα ενοποιηθεί πολιτικά ή θα διαλυθεί. Αλλη προοπτική δεν υπάρχει...

Είμαστε, όμως, Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη... Το 1999 μάλιστα, προ των ευρωκλογών, ιδρύσαμε με ορισμένους φίλους την κίνηση "Έλληνες στην Ε.Ε.". Ωστόσο, πολλές φορές, πολλοί από μας δεν γνωρίζουν καλά-καλά τί αυτό σημαίνει... Σήμερα αυτή η αδυναμία είναι επικίνδυνη. Η υπέρβαση της κρίσης σε πολύ λίγο χρόνο πίκρανε τους Έλληνες. Και η σημερινή κατάσταση θέτει μπροστά μας και πάλι επίκαιρο το στόχο της Εθνικής Διάρκειας.

Η Εθνική Διάρκεια όμως προϋποθέτει την Δικαιοσύνη, σε όλα τα επίπεδα... Και προϋποθέτει, ακόμη, εθνική κατάρτιση... και την πολιτιστική μας θωράκιση. Δηλαδή να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στην ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό... Την παιδεία και τον πολιτισμό ως πηγή της Ανόρθωσής μας... Κι όχι ως εστίες καθυστέρησης, αποπροσανατολισμού και άγονου συνδικαλισμού σε βάρος όλων μας, όπως συχνά καταλήγουν να είναι...

Οι πρόγονοί μας τα κατάφεραν... Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, Κι εμείς θα τα καταφέρουμε, και θα παραδώσουμε την Ελλάδα δυνατότερη, στις επόμενες γενιές!

Πάμε, όμως, στα οικονομικά μας θέματα. Σε αυτά που μας λείπουν. Σε αυτά που χρειαζόμαστε. Σε αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται στα τρία χρόνια της κρίσης.

Αντιμετωπίζουμε, ταυτοχρόνως, κρίση δημόσιου χρέους και κρίση ανταγωνιστικότητας. Τα προϊόντα μας χρειάζονται περισσότερες αγορές και λεφτά δεν μας δάνειζε κανείς. Χρήματα βρήκαμε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Με απίστευτα χαμηλούς τόκους. Είναι η πρώτη πτώχευση στην ιστορία μας, που δεν καταφύγαμε σε τοκογλύφους. Αυτά θα μας τα πιστώσει η Ιστορία. Ο πικραμένος λαός, όπως είναι λογικό, δεν έχει το κουράγιο να τα συνυπολογίσει τώρα.

Με τις θυσίες, όμως, αυτού του λαού καταφέραμε να ζούμε με όσα παράγουμε.

Οι πολίτες, βέβαια, πικράθηκαν και υποφέρουν. Τόσο τα δημόσια οικονομικά, όσο και οι οικογένειες χρειάζονται τώρα ανάπτυξη.

"Μας τά παν κι άλλοι "θα πείτε! Σωστά έτσι είναι. Αλλά δεν τα έκαναν. Τα Ζάππεια της Ν.Δ. αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Κι άλλοι, που δεν δοκιμάστηκαν ακόμη, σας λένε να ξανακάνουμε όσα μας έφεραν έως εδώ. Προσλήψεις στο Δημόσιο και τα τοιαύτα. Αναρωτιέμαι καμμιά φορά, που είναι οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι αυτοί που μας προπηλάκιζαν, μας χτυπούσαν, μας διέσυραν με ψεύδη στα κανάλια...Πού είναι; Οι μεν είναι στην εξουσία, οι δε στην προσμονή της...

Σας καλώ, ακόμη μια φορά, να σκεφτούμε, πως όλες αυτές οι πρακτικές δεν συμφέρουν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τις απορρίπτουμε, δεν θα τις χρησιμοποιήσουμε. Την Ελλάδα και τους Έλληνες τους συμφέρει να τα δώσουν όλα, στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, την παραγωγή τροφίμων, τις κατασκευές, την ενέργεια και το εμπόριο. Σε αυτά δηλαδή που ξέρουμε και μπορούμε.

Πώς όμως;

Δείξαμε ήδη ,ως ΡΙΚΣΣΥ, στους τέσσερις μήνες της ύπαρξής μας, νέα μέθοδο δουλειάς και διάθεση για νέο πολιτικό ύφος: Διαμορφώσαμε προτάσεις άμεσης δράσης στην οικονομία, τις καταθέσαμε στην Βουλή ως προτάσεις νόμου, και τις συζητάμε με τους Υπουργούς για τις εφαρμόσουν. Δηλαδή προσφέρουμε το προϊόν της δουλειάς μας και δεν το κρατάμε για να το εκμεταλλευτούμε ,κάποια άλλη στιγμή, πολιτικά! Εκείνοι, όμως, διστάζουν.

Οι προτάσεις μας για παράκαμψη του κράτους και για μέτρα στήριξης χωρίς κόστος, των επιχειρήσεων που σε ποσοστό πάνω από 90 ο/ο χρωστάνε, είναι προτάσεις άμεσης δράσης Και δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ! Η χώρα τα χρειάζεται αυτά για να λειτουργήσει η οικονομία, και για να βγουν χρήματα για το κοινωνικό κράτος, για παιδεία, υγεία, προστασία των ανέργων, των πολυτέκνων, των ατόμων με αναπηρία.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που πρέπει να γίνει στρατηγική πολιτική, ενοποιώντας όλες τις προνοιακές παροχές σε μία, και ξεκινώντας αμέσως από τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, Δηλαδή των πιο χτυπημένων από την κρίση περιοχών... Στοχεύοντας σε αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη, κι όχι δίνοντας οριζοντίως χρήματα, ακόμη και σε εκείνους, που τα βγάζουν πέρα και χωρίς αυτά...

Δεν περιμέναμε λοιπόν τις εκλογές για να κάνουμε τις προτάσεις μας. Το προϊόν της δουλειάς και της εμπειρίας μας το δίνουμε στους κυβερνώντες. Οι πολίτες δεν έχουν χρόνο, υποφέρουν, άρα όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα κι αποτέλεσματικά. Οι κυβερνώντες όμως δεν ακούν. Όσα έλεγαν προεκλογικά, τα ξέχασαν αμέσως.

Το ξεκαθαρίζουμε δια μιας και εξ αρχής: για μας το χτύπημα της κρατικής γραφειοκρατίας είναι εθνικός, δηλαδή στρατηγικός, στόχος.

Γι' αυτό και προτείνουμε την παράκαμψη του κράτους στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων... Γι' αυτό και αφαιρούμε από την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα τα επιπρόσθετα βάρη, που οδηγούν σε άχρηστες και διεφθαρμένες πρακτικές δήθεν ελέγχων και δήθεν εγγυήσεων... Γι' αυτό και προτείνουμε με σχέδιο νόμου που καταθέσαμε την ανάληψη της ηγεσίας της Δημόσιας Διοίκησης από νέους επιστήμονες-υπαλλήλου. Γι' αυτό και θα προτείνουμε την κατάργηση των διπλών ελέγχων στο Δημόσιο...

Επειδή η αναμόρφωση εδώ και τώρα του κράτους είναι στρατηγικής σημασίας για τη ζωή μας, Κι επειδή μέσα στην κρίση η κατάσταση χειροτέρευσε αντί να βελτιωθεί, Και το Δημόσιο, αντί να καταλάβει επιτέλους πως η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η πηγή των εισοδημάτων των υπαλλήλων του μέσω των φόρων, αντίθετα αύξησε το κυνήγι της επιχειρηματικότητας!

Ας το πούμε λοιπόν μια και καλή: Στη νέα πολιτική μας προσπάθεια δεν χωράμε όλοι! Όσοι δεν πιστεύουν πως πρέπει να μετατρέψουμε το Δημόσιο σε εργαλείο στήριξης του ιδιωτικού τομέα δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Όπως δεν μπορεί να είναι μαζί μας Όσοι δεν πιστεύουν στην ανάγκη ρύθμισης της αγοράς, στην πάταξη δηλαδή των παρασιτικών κερδοσκόπων, Προς όφελος του πολίτη!!!!

Όπως, ακόμη, δεν μπορούν να είναι μαζί μας οι ακραίοι, οι λαικιστές και οι δημαγωγοί... Όλοι αυτοί που τάζουν προεκλογικά, Και ξεχνούν μετεκλογικά, Σπέρνοντας τη βαθειά απογοήτευση στους πολίτες...

Κι ας μην απορούμε, γιατί οι νέοι και οι νέες αποστρέφονται την πολιτική! Γιατί ακολουθούν τα άκρα και τους δήθεν ιδεολόγους! Η απογοήτευση τους σπρώχνει... Για να ξανά- κερδίσουμε τους νέους πρέπει πρώτα να νικήσουμε την ύφεση... Να ιδρύσουμε θέσεις εργασίας... Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε τους νέους με την αλήθεια, με τις δυνάμεις μας... Δεν θέλουμε να τους σύρουμε σε νέες απογοητεύσεις... Το σύνθημα "ΚΑΤΩ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ" είναι και στα δικά μας χείλη!

Για να γίνουν, όμως , πράξη όλα αυτά εδώ και τώρα, πρέπει να νικηθεί ο οικονομικός παρασιτισμός και η κρατική γραφειοκρατία. Για να νικηθούν, βέβαια, αυτοί οι αντίπαλοι

α. πρέπει να μην τους φοβάσαι

β. πρέπει να είσαι έτοιμος να πέσεις στη φωτιά

γ. πρέπει να μην σε κρατάνε

δ. πρέπει να ξέρεις ποιές πολιτικές έχει ανάγκη η οικονομία

ε. πρέπει να μην περιμένεις να έλθει η ανάπτυξη μόνη της, από χρήματα που θα έλθουν από έξω μόνα τους, ως δια μαγείας.

Η ανάπτυξη είναι θέμα πίστης στον εαυτό μας, τόλμης, μέτρων άμεσης δράσης χωρίς οικονομικό κόστος, τελικά θέμα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.

Εμείς μπορούμε! Εμείς που συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα και τη γραφειοκρατία χωρίς να μας νικήσουν και καταφέραμε να δώσουμε λύσεις. Και ξέρουμε ΚΑΙ μπορούμε! Κι οι πολίτες που στρατεύονται μαζί μας, αυτό ακριβώς μας αναγνωρίζουν.

Η ύφεση τρώει τα σωθικά της Ελλάδας. Αν δεν δράσουμε γρήγορα κι αποτελεσματικά, η φτώχεια, η δυστυχία και η εγκληματικότητα θα είναι δυστυχώς το μέλλον μας, είτε έξω, είτε και μέσα στην Ε.Ε. και το Ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Στην Βουλή στηρίξαμε την κυβέρνηση. Στα δύσκολα. Δεν σκεφτήκαμε μικρό-πολιτικά. Όμως, η εμπιστοσύνη μας εξαντλείται.

Η τρικομματική κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, δυστυχώς.Τρεις είναι οι λόγοι:

α. Δεν έχουν αντι-υφεσιακό σχέδιο. Λειτουργούν παραδοσιακά, αντιπαραγωγικά.

β.Την κυβέρνηση, που σχηματίστηκε με μικροπολιτικές προθέσεις, αντικατέστησε το διευθυντήριο των κομματικών αρχηγών και των συνεργατών τους. Έτσι, όμως, όλα καθυστερούν ή ακυρώνονται... Ό,τι γινόταν και επί κυβέρνησης Παπαδήμου με τα κόμματα ξανά -έγινε, με αντεστραμμένους ρόλους. Η εμπειρία αγνοήθηκε, η μικρο-πολιτική επικράτησε.

γ. Οι καταστροφικές πελατειακές λογικές επικράτησαν και στη στελέχωση του κράτους. Φεύγουν ακόμη και ικανοί, για να τοποθετηθούν "ημέτεροι".

Δηλαδή, συνεχίζονται οι ίδιες πρακτικές που μας πήγαν στα βράχια!

Όλα αυτά θα τα αντιπολιτευτούμε, φίλες και φίλοι. Κι αν συνεχιστούν, που συνεχίζονται, θα περάσουμε απέναντι. Δεν υπάρχει χρόνος ώστε να περιμένουμε, φοβούμενοι μήπως κάποιος μας παρεξηγήσει. Πρέπει να δράσουμε αμέσως. Ούτε εκλογές, αλλά ούτε και αυτή η κυβέρνηση. Η Βουλή θα δώσει τις κατάλληλες λύσεις.

Και ταυτόχρονα, και παράλληλα, διαπιστώνοντας τις ανεπάρκειες των κομμάτων της συμπολίτευσης, αλλά και το λαϊκισμό και την έλλειψη προτάσεων της αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας πως το 90 ο/ο του λαού απομακρύνθηκε από τα κόμματα της Δημοκρατικής Παράταξης,

Παίρνουμε εμείς, πολίτες που δεν ανήκουμε στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, εδώ, σήμερα, την πρωτοβουλία: Να συμβάλουμε, ώστε να ξαναγίνει μεγάλη η Δημοκρατική Παράταξη, Να επαναπατρίσουμε τους ψηφοφόρους μας που αναζήτησαν αλλού λύση, αλλά δεν ικανοποιήθηκαν από πρόσωπα και πολιτικές, Να αλλάξουμε κάθε γωνιά του γραφειοκρατικού και κρατικοδίατου κομματικού συστήματος.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκρουστούμε με τις ολέθριες πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ... Παίρνουμε την πρωτοβουλία να πάμε να συναντήσουμε τους πολίτες που απομακρύνθηκαν από τη Δημοκρατική Παράταξη, Έχοντας πάντα στο μυαλό και στην ψυχή μας το στόχο, Να ξανασυναντηθούμε και με όσους πολίτες παραμένουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, ή μετακινήθηκαν από αυτό στη ΔΗΜΑΡ.

Μας λένε: μα τον χώρο τον κατέχουν άλλοι...υπάρχει κέντρο-αριστερά, υπάρχουν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα Τους λέμε: στην Ελλάδα της κρίσης κανείς δεν είναι τίποτε! Χρειάζεται αγώνας σκληρός, Χρειάζονται συνεχείς συγκρούσεις, Χρειάζεται συνδυασμός στην πράξη αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, για να κερδίσουμε το στίγμα μας στην πολιτική γεωγραφία και, κυρίως, τη θέση μας στην καρδιά των πολιτών. Κρατάμε, λοιπόν, την ιδεολογία μας, Αλλά κατεβάζουμε τις ταμπέλες!

Οι πολίτες θα μας πουν, πού μας κατατάσσουν... με βάση τα έργα και το λόγο μας!

Μας ρωτούν ακόμη: "Ποιό είναι με μία λέξη το στίγμα σας, έστω και χωρίς ταμπέλες!" Τους απαντούμε: "Το στίγμα μας δεν είναι σλόγκαν! Τέρμα οι παραπλανητικές συνήθειες! Τέλος στους ταχυδακτυλουργούς της επικοινωνίας!" Στόχος και στοίχημά μας, γι αυτό και στίγμα μας, είναι βάλουμε τη χώρα μας σε μία αναπτυξιακή πορεία, Κι έτσι να αποτινάξουμε τη σύγχυση και την ηττοπάθεια... Ο πολίτης κάθε μέρα που φεύγει από το σπίτι του Και έως το βράδυ που θα γυρίσει,

δεν ξέρει τί άλλο τον περιμένει... Αλλάζει "δέκα φορές" άποψη για πρόσωπα και πράγματα.... είναι σε πραγματική σύγχυση... Αυτή ακριβώς τη σύγχυση και την ηττοπάθεια οφείλουμε να αποτινάξουμε!

Η Δημοκρατική Παράταξη χτυπήθηκε και χτυπιέται από τη διαχείριση της κρίσης, κι όσοι βολεύονται στα ψευτο-κατεστημένα και δεν τολμούν, δεν μπορούν να δώσουν λύση... όπως λύση δεν μπορούν να δώσουν όσοι προβληματίζονται μεν, αλλά προτιμούν να κάθονται και να περιμένουν ν' αλλάξουν οι συνθήκες... Εμείς θα αλλάξουμε τις συνθήκες!

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ, λοιπόν, με νέους στην πολιτική, αλλά και με νέους ανθρώπους, μαζί και με ελάχιστους έμπειρους, Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων και πολιτικών ζυμώσεων, Να ιδρύσουμε σήμερα, εδώ, τώρα, Το κόμμα που θα παλέψει για την Ελλάδα των οραμάτων μας.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και μόνο σε αυτές,

Να εργαστούμε συλλογικά, ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς πρώτους μεταξύ ίσων, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ να δώσουμε τέλος στη σύγχυση και στην ηττοπάθεια, που οδηγούν στην παράλυση και την κατάπτωση ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ να παλέψουμε για να συνενώσουμε τον πολιτικό μας χώρο, που βρίσκεται σε μαρασμό, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό γι'αυτό, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ να συνεργαστούμε, Και γι' αυτό, ταυτόχρονα με την ίδρυσή μας, απευθύνουμε κάλεσμα, προς όλους και όλες τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κέντρο-αριστεράς, Να πάμε μαζί!

Τα θέματα της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και του Προέδρου του κόμματος ΕΊΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ Δεν πρόκειται να μας χωρίσουν. Δεν είναι κατάλληλη ώρα για πολιτικές φιλοδοξίες... Οι ανοικτές διαδικασίες προσφυγής στο λαό, στους πολίτες, θα τα λύσουν όλα αυτά...

Συζητήσαμε επί μήνες. Συμφωνήσαμε πολιτικά, Πολλοί με πολλούς, Πολλές φορές είπα, "αφού συμφωνούμε, ποιά πειστική εξήγηση μας κρατά χωριστά;" Όμως οι δισταγμοί κυριαρχούσαν.

Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε τη ΡΙΚΣΣΥ. Διαμορφώσαμε θέσεις. Κάναμε περιοδείες, Περιμέναμε τους υπόλοιπους.... Μάταια... Αδράνεια, όμως, και δισταγμοί δεν δίνουν λύσεις...

Γι' αυτό παίρνουμε εκ νέου σήμερα, εδώ, την πολιτική πρωτοβουλία,

Να ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ για την ίδρυση του πολιτικού κόμματος, που θα παλέψει ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ... ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Είναι το OΡΑΜΑ, Είναι ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, Είναι ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ!!!

Προχωρούμε, λοιπόν, με βάση τις προτάσεις θέσεων που σήμερα εδώ παρουσιάστηκαν, και οι οποίες θα τεθούν σε συζήτηση και επεξεργασία στις περιφερειακές συνδιασκέψεις, που θα διεξαχθούν έως τέλος Ιουνίου, Και τελικώς θα τεθούν στη δοκιμασία του Συνεδρίου μας, που θα διεξαχθεί σύντομα, Το οποίο θα αποφασίσει δημοκρατικά για όλα τα θέματα, δηλαδή τόσο των θέσεων, όσο και της ηγεσίας. Θέλουμε να αναδείξουμε ηγετικά στελέχη, κι όχι ηγεμόνες και Μεσσίες...Ακριβά τους πληρώσαμε όλοι! Θέλουμε να αναδείξουμε θέσεις άμεσης δράσης, Κι όχι πλήρεις καταλόγους ψεμμάτων κι ανεκπλήρωτων υποσχέσεων!

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, Στους νέους, σε αυτούς που φοβούνται για τη δουλειά τους ή για το επίπεδο ζωής τους, στους ανέργους, σε όλους τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους,

Και τους καλούμε κοντά μας...

Ξέρουμε, Πολλοί θα μας αρνηθούν, Κάποιοι θα μας προπηλακίσουν... Όμως πιστεύουμε στους στόχους μας και θα επιμείνουμε, Και είμαστε βέβαιοι, πως στο τέλος θα ακουστούμε,

Προχωράμε αποφασιστικά. Η πίστη μας σε αυτό που επιχειρούμε είναι ακλόνητη... Δεν μας φοβίζει ο κακοτράχαλος δρόμος, ούτε οι παγίδες που ξέρουμε πως έχει... Συνηθίσαμε στα δύσκολα, Κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, Μαζί θα νικήσουμε, Οι χιλιάδες εδώ θα γίνουμε δεκάδες κι εκατοντάδες χιλιάδες, Κι έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αλλά και τον λαϊκισμό Γιατί η καταδίκη του λαϊκισμού, μόνο από ένα λαϊκό κίνημα μπορεί να γίνει... Κι έτσι, Θα αλλάξουμε την πορεία της χώρας, Θα ιδρύσουμε, μαζί με άλλους, την Δ´ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

Φίλες και φίλοι,

Μία ελπίδα γεννήθηκε σήμερα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ