Ανησυχητικά τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής - iefimerida.gr

Ανησυχητικά τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τουλάχιστον ανησυχητικά είναι τα νεώτερα στοιχεία από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, που αφορούν στη δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής. Αν και η Στατιστική Αρχή κατέγραψε σημαντική αύξηση του τζίρου τον Απρίλιο, η εικόνα αυτή είναι μάλλον πλασματική αφού οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση τιμών των πετρελαιοειδών (προϊόντα διύλισης) που εξάγει η χώρα και αυτό αποδεικνύεται απ΄ το ότι σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως τα μέταλλα) ο τζίρος είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι νέες παραγγελίες αν και είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, είναι λιγότερο αυξημένες απ΄ ότι είχαν αυξηθεί πέρσι σε σχέση με πρόπερσι.


Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 2,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, όταν τον περσινό Απρίλιο είχαν σημειώσει αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2009. Για μια ακόμα φορά, τη κατάσταση έσωσαν οι εξαγωγές, αφού οι νέες παραγγελίες από την εξωτερική αγορά σημείωσαν αύξηση 20,9%, ενώ αντιθέτως οι παραγγελίες από το εσωτερικό σημείωσαν μείωση 12,2%.


Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά στο τζίρο, ο οποίος σημείωσε αύξηση 10,8%, κυρίως λόγω των πωλήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 33% (αξία πωλήσεων), ενώ αντιθέτως στην εσωτερική αγορά ο τζίρος σημείωσε οριακή άνοδο 1,6%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ