Λάτσης και εφοπλιστές τρέχουν να σώσουν την Εθνική Τράπεζα - iefimerida.gr

Λάτσης και εφοπλιστές τρέχουν να σώσουν την Εθνική Τράπεζα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Ομιλο Λάτση και γνωστά εφοπλιστικά ονόματα να συμμετέχουν στις «υποσχέσεις» για κάλυψη σημαντικού μέρους του 10% των 800 περίπου εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται, κεντρική θέση κατέχει το όνομα του Σπύρου Λάτση ο οποίος είναι ήδη μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του πακέτου που πήρε από την ανταλλαγή των μετοχών της Eurobank.

Οι εφοπλιστές ανταποκρίνονται, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει το Capital αφού θεωρούν ότι η επίτευξη του στόχου διασφάλισης της «αυτονομίας» της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις προοπτικές του κλάδου της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται αρμοδίως ότι ο κλάδος «που γνωρίζει και συνεργάζεται με την Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να κινηθεί στην υλοποίηση σχεδιασμών που αφορούν την επόμενη περίοδο, τόσο της ποντοπόρου ναυτιλίας, όσο και της ακτοπλοΐας, χωρίς τη βεβαιότητα της τραπεζικής συνεργασίας σε συνθήκες αυτονομίας από το αυστηρό πλαίσιο της τρόικας»...

Δύσκολο το εγχείρημα της κάλυψης του 10%

Από την πλευρά διοικητικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζεται πάντως ότι το εγχείρημα της κάλυψης του 10% της ΑΜΚ παραμένει εξαιρετικά δύσκολο.

Οι «υποσχέσεις» μέχρι στιγμής, αν και έχουν μια ικανοποιητική δυναμική εν τούτους δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό των 800 εκατ. ευρώ. Οι εφοπλιστές που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, όπως και οι επιχειρηματίες, πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από όσο έχει γίνει μέχρι σήμερα. Εξ ου και η καμπάνια της διοίκησης της τράπεζας για κινητοποίηση του δικτύου ώστε να καλυφθούν επιπλέον ποσά.

Τι θα κάνει ο Λάτσης

Οπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, ο όμιλος Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει καλύπτοντας «τουλάχιστον το αντίστοιχο ποσοστό που αναλογεί στη σημερινή μετοχική του θέση».

Πέραν των πληροφοριών, η κίνηση αυτή είναι περίπου αναμενόμενη, κατόπιν των όσων προηγήθηκαν στην υπόθεση ΕΤΕ-Εurobank. Σημειώνεται ότι o όμιλος κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 11,5- 12% στην Εθνική. Εάν όμως η τράπεζα περάσει στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω του dilution που θα επέλθει, θα πέσει στην περιοχή του 1%.
Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής είναι 800 εκατ. ευρώ, η ποσοτική συμμετοχή του ομίλου Λάτση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 95-120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να έχουν παίξει ανώτατα στελέχη του ομίλου Eurobank τα οποία το τελευταίο διάστημα συνεργάζονταν στενά με τη διοίκηση της Εθνικής προκειμένου να προωθηθεί η συγχώνευση.

Επιχειρηματικά τζάκια για τη διάσωση της Εθνικής

Παράλληλα, από την πλευρά της Εθνικής γίνεται προσπάθεια να συμμετάσχουν επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έχουν στενούς, παραδοσιακά, δεσμούς με την τράπεζα. Οι τελευταίοι, μαζί με κάποια ξένα χαρτοφυλάκια, αποτελούν το πεδίο από το οποίο επιδιώκεται να συγκεντρωθεί το βασικό μέρος των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, βέβαια, προσπάθεια γίνεται σε όλο το εύρος του πελατολογίου της Εθνικής Τράπεζας.

Παρότι η Εθνική δεν σχολιάζει τα επίμονα δημοσιεύματα για την πρόθεση πώλησης μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στη Finansbank, η αξιοποίησή της εκτιμάται ότι κατέχει κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ομίλου.

Ολες οι κινήσεις ως τις 30 Απριλίου

Διορία μέχρι και τις 30 Απριλίου για να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο κεφαλαιακής τους ενίσχυσης έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Την περασμένη Τετάρτη το πρωί στελέχη των δύο ομίλων παρουσίασαν το πλάνο τους για τη συγκέντρωση του ελάχιστου 10% στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου και πλέον προχωρούν στις απαραίτητες επιχειρηματικές πράξεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Από την άλλη πλευρά το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αποφάσισε την Τρίτη τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της για τις 30 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει την αναλογία των εκδόσεων νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών για την άντληση 5,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή να περιμένει το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών μέχρι τις γενικές τους συνελεύσεις στο τέλος αυτού του μήνα.

Αν μέχρι τότε καταφέρουν να πείσουν την Τρόικα ότι έχουν καλές πιθανότητες να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, μαζεύοντας από την αγορά το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονται, θα προχωρήσουν στις εκδόσεις νέων μετοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ