Στο «κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Στο «κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Συναγερμός είχε σημάνει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, λόγω των στοιχείων που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων, καθώς αντί να περιορίζονται, παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Λίαν ανησυχητικό κρίνεται, δε, ότι ειδικά όσον αφορά στις οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς αντί να περιορίζονται ή έστω να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, μήνα με το μήνα αυξάνονται ξεπερνώντας τα 2,5 δισ ευρώ!

Ειδικότερα, με βάση τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά με τη συμπλήρωση του 4μήνου διαμορφώνονται στα 6,101 δισ ευρώ έναντι 6,211 δισ ευρώ στο 3μηνο. Από αυτές, τα 892 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των Υπουργείων (τα 548,1 εκατ. ευρώ είναι οφειλές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Υποχρεώσεων), τα 738,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε ΟΤΑ, το 1,722 δισ ευρώ σε οφειλές των νοσοκομείων- οι οποίες σημειωτέον παρουσίασαν αύξηση καθώς στο 3μηνο ήταν 1,687 δισ ευρώ- τα 206,9 εκατ. ευρώ οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων και τα υπόλοιπα 2,542 δισ ευρώ σε υποχρεώσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων!

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι τον Δεκέμβριο του 2010 οι σχετικές οφειλές ανέρχονταν στα 2,121 δισ ευρώ, τον Ιανουάριο αυξήθηκαν περαιτέρω στα 2,189 δισ ευρώ, με τη συμπλήρωση του 2μηνου είχαν φτάσει στα 2,299 δισ ευρώ, στο 3μηνο έφτασαν στα 2.431 δισ ευρώ, για να φτάσουμε τελικά στα 2,542 δισ ευρώ με τη συμπλήρωση των τεσσάρων πρώτων μηνών του έτους, κάτι που σημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων "φούσκωσαν" κατά 421 εκατ. ευρώ!

Και για να έχει κανείς ολόκληρη την εικόνα των συνεπειών στον Προϋπολογισμό στη περίπτωση που χαθεί η... μπάλα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα πρέπει να έχει υπόψιν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2015 έχει στηριχθεί κυρίως στα πλεονάσματα των Ταμείων, αφού από πλεόνασμα 1,312 δισ ευρώ το 2011, θα πρέπει να έχουν καταφέρει πλεόνασμα 10,471 δισ ευρώ το 2015, έτσι ώστε να πιέσουν το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης που σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα! Ειδικά όσον αφορά στο 2011 ο σχεδιασμός μοιάζει να είναι τελείως στον αέρα, καθώς σε ταμειακή βάση στο 4μηνο αντί τα Ταμεία να έχουν πλεόνασμα, εμφανίζουν έλλειμμα 509 εκατ. ευρώ!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ