Η ελληνική προέλευση της λέξης «παπαράτσι» και η σχέση της με την ιταλική και τη βρετανική κουλτούρα - iefimerida.gr

Η ελληνική προέλευση της λέξης «παπαράτσι» και η σχέση της με την ιταλική και τη βρετανική κουλτούρα

Η ελληνική προέλευση της λέξης «παπαράτσι» και η σχέση της με την Ιταλική και Βρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν η Lady Gaga τραγουδούσε το «Paparazzi» πιθανότατα δεν φανταζόταν την προέλευση της -ίσως πιο πολυχρησιμοποιημένης- διεθνούς λέξης. Σύμφωνα με στοιχεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προέλευση της λέξης να είναι ελληνική.

Η λέξη paparazzi είναι ιταλική και ως όρος εισήχθη το 1959 από τον Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας La dolce Vita, ωστόσο η ιστορία της δεν τελειώνει εκεί.

O Φελίνι είχε αποδώσει το παρατσούκλι paparazzo σε έναν από τους φωτορεπόρτερ της ταινίας του και τελικά ο όρος διαδόθηκε παγκοσμίως ως προσδιορισμός του «αδιάκριτου φωτορεπόρτερ», ωστόσο ο καθηγητής Μπρούνο Μιλιορίνι αναφέρει ότι ο Φελίνι δανείστηκε αυτό το όνομα από το μυθιστόρημα του Αγγλου Τζορτζ Γκίσινγκ με τίτλο «Βy the Ionian sea», το οποίο είχε γραφτεί το 1901, αλλά μεταφράστηκε στα ιταλικά το 1957.

Στο έργο ο Γκίσινγκ αναφέρει κάποιον ξενοδόχο ονόματι Papasaratsis (Παπασαράτσης ), όνομα το οποίο άρεσε στον Φελίνι και το έδωσε σε έναν από τους φωτογράφους της ταινίας του, ενώ η λέξη σιγά σιγά με τα χρόνια καθιερώθηκε ως η πλέον γνωστή paparazzi.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ