Αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου συμφώνησαν ΗΠΑ-Κίνα - iefimerida.gr

Αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου συμφώνησαν ΗΠΑ-Κίνα

Συμφωνία Κίνας με ΗΠΑ για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία κίνηση που θα επιφέρει αντιδράσεις από πλευράς της Βόρειας Κορέας, προέβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών στο Πεκίνο.

Οπως ανακοίνωσαν ανώτατοι διπλωμάτες, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν ότι η κορεατική χερσόνησος θα πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γιανγκ Γιετσί, έκαναν την παραπάνω δήλωση ύστερα από τη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Η ένταση δεν ωφελεί

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι η κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο δεν ωφελεί καμία πλευρά, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ολες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διατηρήσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες», αναφέρει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ότι δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Διαφύλαξη κυβερνοχώρου

Παράλληλα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έκανε έκκληση να υπάρξει κοινή προσπάθεια με τις ΗΠΑ για τη διαφύλαξη του κυβερνοχώρου. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν διάλογο για τον κυβερνοχώρο σε μία ψύχραιμη και αντικειμενική βάση, είπε ο Ουάνγκ στον Τζον Κέρι που επισκέπτεται τη χώρα.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αλληλοκατηγορούνται τους τελευταίους μήνες για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις είχαν στόχο την αμερικανική κυβέρνηση και τα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, και ότι εκλάπησαν κυβερνητικές και εμπορικές πληροφορίες. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι θύμα μίας ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεσης από τις ΗΠΑ, αλλά έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες για το θέμα.

Βολές από κινεζικά ΜΜΕ κατά ΗΠΑ

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» σε ό,τι αφορά την κορεατική χερσόνησο.

«Ενώ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για ριψοκίνδυνη προκλητικότητα και μη ανεκτή ασέβεια των παγκόσμιων επιθυμιών, η ίδια η Ουάσινγκτον ρίχνει λάδι στη φωτιά», αναφέρει σε σχόλιό του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. «Συνεχίζει να στέλνει περισσότερα μαχητικά, βομβαρδιστικά και πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με συστήματα πυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ασία και να πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με τους Ασιάτες συμμάχους της σε μία δραματική επίδειξη ισχύος», έγραψε το πρακτορείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ