Ψυχροπολεμική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τα ανθρώπινα δικαιώματα - iefimerida.gr

Ψυχροπολεμική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ψυχροπολεμική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τα ανθρώπινα δικαιώματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας νέος γύρος αντιπαράθεσης φαίνεται πως ξεκινάει μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δημοσίευση λίστας 18 προσώπων που φέρονται να έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανέφερε ότι θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο τη λίστα 18 προσώπων που ενδέχεται να έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τα 16 από αυτά σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση του «πληροφοριοδότη» Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε μέσα στο κελί μιας φυλακής το 2009, καθώς και δύο άλλους, δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα πρόσωπα που κατονομάζονται στον κατάλογο υπόκεινται σε απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στη χώρα και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας η οποία προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Αυτό το διάβημα θα προσθέσει και άλλα αρνητικά στοιχεία στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ που είναι ήδη περίπλοκες τον τελευταίο καιρό. Η ευθύνη για τις συνέπειες πέφτει εξ ολοκλήρου στην αμερικανική πλευρά», δήλωσε μια πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η δημοσίευση αυτού του καταλόγου «θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη ενός παρόμοιου μέτρου από τη ρωσική πλευρά. Όμως αυτή δεν είναι η επιλογή μας», πρόσθεσε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν, δήλωσε ότι αυτή η χειρονομία της Ουάσινγκτον «επηρεάζει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ με ένα πολύ αρνητικό τρόπο».

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος αυτός που προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε Ρώσους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εμείς θα αντιδράσουμε, κι η αμερικανική πλευρά το γνωρίζει», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ εξέφρασε πάντως μια κάπως διαφοροποιημένη άποψη, λέγοντας ότι με την μικρή λίστα των 18 προσώπων που φέρονται ότι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε ότι δεν επιθυμεί την επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

«Η αμερικανική διοίκηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει το δρόμο της επιδείνωσης της πολιτικής κρίσης με τη Μόσχα», τόνισε ο Πουσκόφ σύμφωνα με το Ιnterfax.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ